Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogFinancieringsvoorbehoud blijft populair
Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft een onderzoek laten doen naar de voorbehouden die worden opgenomen in een koopcontract voor een woning. De uitkomst: er wordt in een gespannen woningmarkt niet vaker afgezien van het voorbehoud van financiering, maar kopers zijn wel gebrekkig op de hoogte.
In de huidige overspannen woningmarkt blijken niet méér kopers dan anders een koopovereenkomst zonder voorbehoud van financiering af te sluiten. In het onderzoek had 70% van de deelnemers zo'n voorbehoud in de koopakte staan. Voor een bouwkundige keuring was dat 28%.
Uit deze cijfers blijkt dat kopers zich dus niet laten opjutten door de macht van de verkopers in de huidige woningmarkt. Ook niet in de grote steden. In Amsterdam had 67% het voorbehoud, in Rotterdam 65%, in Den Haag 71% en in Utrecht zelfs 79%.
Van de mensen die geen financieringsvoorbehoud opnamen was dat bij zeven van de tien omdat ze er alle vertrouwen in hadden dat ze het geld wel bij elkaar zouden krijgen. Slechts 2% gaf aan dat ze het voorbehoud lieten zitten om meer kans te maken op de woning.
Wat Ollongren wel opviel was dat veel respondenten geen antwoord konden geven op de vragen die gesteld werden. Daarom gaat ze een informatiecampagne starten, samen met makelaars, consumentenorganisaties en notarissen. De minister vindt het belangrijk dat consumenten goed geïnformeerd zijn over deze belangrijke financiële beslissing.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.