Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Huizenkoper blijft rustig

Financieringsvoorbehoud blijft populair

Financieringsvoorbehoud blijft populair

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft een onderzoek laten doen naar de voorbehouden die worden opgenomen in een koopcontract voor een woning. De uitkomst: er wordt in een gespannen woningmarkt niet vaker afgezien van het voorbehoud van financiering, maar kopers zijn wel gebrekkig op de hoogte.

Overspannen woningmarkt

In de huidige overspannen woningmarkt blijken niet méér kopers dan anders een koopovereenkomst zonder voorbehoud van financiering af te sluiten. In het onderzoek had 70% van de deelnemers zo’n voorbehoud in de koopakte staan. Voor een bouwkundige keuring was dat 28%.

Kopers houden het hoofd koel

Uit deze cijfers blijkt dat kopers zich dus niet laten opjutten door de macht van de verkopers in de huidige woningmarkt. Ook niet in de grote steden. In Amsterdam had 67% het voorbehoud, in Rotterdam 65%, in Den Haag 71% en in Utrecht zelfs 79%.

Meer kans op woning zonder voorbehoud?

Van de mensen die geen financieringsvoorbehoud opnamen was dat bij zeven van de tien omdat ze er alle vertrouwen in hadden dat ze het geld wel bij elkaar zouden krijgen. Slechts 2% gaf aan dat ze het voorbehoud lieten zitten om meer kans te maken op de woning.

Informatiecampagne op komst

Wat Ollongren wel opviel was dat veel respondenten geen antwoord konden geven op de vragen die gesteld werden. Daarom gaat ze een informatiecampagne starten, samen met makelaars, consumentenorganisaties en notarissen. De minister vindt het belangrijk dat consumenten goed geïnformeerd zijn over deze belangrijke financiële beslissing.

HomeFinance.nl helpt: we zijn net een blogserie gestart waarin we stap voor stap de artikelen in de koopakte bespreken.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek