Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 2 juli 2018, 10:36
#huizenmarkt #huis kopen

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft een onderzoek laten doen naar de voorbehouden die worden opgenomen in een koopcontract voor een woning. De uitkomst: er wordt in een gespannen woningmarkt niet vaker afgezien van het voorbehoud van financiering, maar kopers zijn wel gebrekkig op de hoogte.

Overspannen woningmarkt

In de huidige overspannen woningmarkt blijken niet méér kopers dan anders een koopovereenkomst zonder voorbehoud van financiering af te sluiten. In het onderzoek had 70% van de deelnemers zo'n voorbehoud in de koopakte staan. Voor een bouwkundige keuring was dat 28%.

Kopers houden het hoofd koel

Uit deze cijfers blijkt dat kopers zich dus niet laten opjutten door de macht van de verkopers in de huidige woningmarkt. Ook niet in de grote steden. In Amsterdam had 67% het voorbehoud, in Rotterdam 65%, in Den Haag 71% en in Utrecht zelfs 79%.

Meer kans op woning zonder voorbehoud?

Van de mensen die geen financieringsvoorbehoud opnamen was dat bij zeven van de tien omdat ze er alle vertrouwen in hadden dat ze het geld wel bij elkaar zouden krijgen. Slechts 2% gaf aan dat ze het voorbehoud lieten zitten om meer kans te maken op de woning.

Informatiecampagne op komst

Wat Ollongren wel opviel was dat veel respondenten geen antwoord konden geven op de vragen die gesteld werden. Daarom gaat ze een informatiecampagne starten, samen met makelaars, consumentenorganisaties en notarissen. De minister vindt het belangrijk dat consumenten goed geïnformeerd zijn over deze belangrijke financiële beslissing.

HomeFinance.nl helpt: we zijn net een blogserie gestart waarin we stap voor stap de artikelen in de koopakte bespreken.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.