Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 17 juli 2018, 10:52
#huizenmarkt #huis kopen

Het Kadaster heeft de woningmarktcijfers voor de maand juni bekendgemaakt. Het aantal verkochte woningen is wederom gedaald ten opzichte van een jaar geleden, het aantal nieuwe hypotheken nu ook.

Daling nu tegenover stijging vorig jaar

De daling ten opzichte van de woningverkopen vorig jaar juni was 15% - het aantal kwam afgelopen maand uit op 18.426. Het Kadaster licht toe: ‘We moeten niet uit het oog verliezen dat het aantal verkopen in 2017 sterk toenam. Door het dalend aantal verkopen van 2018 met vorig jaar te vergelijken, kan een ietwat scheef beeld ontstaan’. 

Aantal hypotheken daalt nu ook

In mei steeg het aantal verstrekte hypotheken nog met 1,7%, ook al daalden de woningverkopen. De afgelopen maand was dat anders: ook bij de hypotheken was er een daling te zien (30.541, 1,7% minder dan juni 2017). Bekeken over het hele tweede kwartaal is er nog een stijging te zien: 2,5% meer dan het tweede kwartaal van vorig jaar.

Ouderen kopen relatief veel huizen

Qua kopers valt op dat er bij jongeren een veel sterkere daling van het aantal aankopen is dan bij ouderen. In de leeftijd van 25 tot 35 jaar daalde het met 9%, terwijl de oudere leeftijdscategorieën (vanaf 45 jaar) slechts 1% minder huizen kochten. Dat is goed te verklaren vanuit het prijsniveau en het feit dat het bij jongeren vaak om hun eerste woning gaat (eigen geld nodig), terwijl ouderen vaak doorstromen vanuit een ander koophuis (met overwaarde).

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.