Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

15% minder huizen verkocht

Daling woningverkopen vooral bij jongeren

Daling woningverkopen vooral bij jongeren

Het Kadaster heeft de woningmarktcijfers voor de maand juni bekendgemaakt. Het aantal verkochte woningen is wederom gedaald ten opzichte van een jaar geleden, het aantal nieuwe hypotheken nu ook.

Daling nu tegenover stijging vorig jaar

De daling ten opzichte van de woningverkopen vorig jaar juni was 15% – het aantal kwam afgelopen maand uit op 18.426. Het Kadaster licht toe: ‘We moeten niet uit het oog verliezen dat het aantal verkopen in 2017 sterk toenam. Door het dalend aantal verkopen van 2018 met vorig jaar te vergelijken, kan een ietwat scheef beeld ontstaan’. 

Aantal hypotheken daalt nu ook

In mei steeg het aantal verstrekte hypotheken nog met 1,7%, ook al daalden de woningverkopen. De afgelopen maand was dat anders: ook bij de hypotheken was er een daling te zien (30.541, 1,7% minder dan juni 2017). Bekeken over het hele tweede kwartaal is er nog een stijging te zien: 2,5% meer dan het tweede kwartaal van vorig jaar.

Ouderen kopen relatief veel huizen

Qua kopers valt op dat er bij jongeren een veel sterkere daling van het aantal aankopen is dan bij ouderen. In de leeftijd van 25 tot 35 jaar daalde het met 9%, terwijl de oudere leeftijdscategorieën (vanaf 45 jaar) slechts 1% minder huizen kochten. Dat is goed te verklaren vanuit het prijsniveau en het feit dat het bij jongeren vaak om hun eerste woning gaat (eigen geld nodig), terwijl ouderen vaak doorstromen vanuit een ander koophuis (met overwaarde).

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek