Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hypotheekrenteaftrek veel sneller afgebouwd

Maximale aftrek met 3% omlaag volgens regeringsplannen

Maximale aftrek met 3% omlaag volgens regeringsplannen

In het Belastingplan dat het kabinet heeft ingediend bij de Tweede Kamer wordt de hypotheekrenteaftrek behoorlijk aangepakt. De afbouw van het hoogste tarief waartegen de hypotheekrente afgetrokken kan worden gaat in het plan veel sneller dan eerder gepland.

Afbouw hoogste tarief hypotheekrenteaftrek

Sinds 2014 wordt het hoogste belastingpercentage dat een huizenbezitter terug kan krijgen over de betaalde hypotheekrente afgebouwd. Die afbouw moest van 52% naar 37,05% gaan, in kleine stapjes. Met een verlaging van 0,5% per jaar zou het nieuwe aftrekpercentage in 2042 bereikt worden.

Versnelling: niet 0,5% maar 3% per jaar

Als minister Hoekstra van Financiën zijn zin krijgt wordt die 0,5% verhoogd naar 3% per jaar. Daarmee zou het nieuwe aftrekpercentage al in 2023 bereikt zijn – maar liefst 19 jaar eerder dan in het huidige tempo.

Verlaging eigenwoningforfait

Het kabinet vindt de maatregel nodig om de nationale hypotheekschuld te verkleinen: het idee is dat huizenbezitters hun hypotheek hierdoor sneller gaan aflossen. Het geld dat bij de Staat overblijft door de lagere aftrek zou gebruikt worden om het eigenwoningforfait te verlagen. 

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Klaar van woensdag september 19, 2018 16:12
    Ik ben het met je eens dat veel mensen bij een verlaging van de aftrek (en dus een verhoging van de netto lasten) nog een keer extra nadenken om ook nog versneld te gaan aflossen. Ik zou deze onderbouwing ook graag zien! En ivm het eigenwoningforfait: leuk dat die tarieven wat omlaag gaan, maar het effect van deze verlaging kan wel eens grotendeels tenietgedaan worden doordat de WOZ waarden naar verwachting in de komende jaren fors op zullen lopen… Dus daar schiet je als huizenbezitter weinig mee op.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek