Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 19 september 2018, 11:47
#hypotheek #belasting

In het Belastingplan dat het kabinet heeft ingediend bij de Tweede Kamer wordt de hypotheekrenteaftrek behoorlijk aangepakt. De afbouw van het hoogste tarief waartegen de hypotheekrente afgetrokken kan worden gaat in het plan veel sneller dan eerder gepland.

Afbouw hoogste tarief hypotheekrenteaftrek

Sinds 2014 wordt het hoogste belastingpercentage dat een huizenbezitter terug kan krijgen over de betaalde hypotheekrente afgebouwd. Die afbouw moest van 52% naar 37,05% gaan, in kleine stapjes. Met een verlaging van 0,5% per jaar zou het nieuwe aftrekpercentage in 2042 bereikt worden.

Versnelling: niet 0,5% maar 3% per jaar

Als minister Hoekstra van Financiën zijn zin krijgt wordt die 0,5% verhoogd naar 3% per jaar. Daarmee zou het nieuwe aftrekpercentage al in 2023 bereikt zijn - maar liefst 19 jaar eerder dan in het huidige tempo.

Verlaging eigenwoningforfait

Het kabinet vindt de maatregel nodig om de nationale hypotheekschuld te verkleinen: het idee is dat huizenbezitters hun hypotheek hierdoor sneller gaan aflossen. Het geld dat bij de Staat overblijft door de lagere aftrek zou gebruikt worden om het eigenwoningforfait te verlagen. 

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.