hypotheken belastingen
Gepubliceerd op: 19-9-2018 om 11:47

In het Belastingplan dat het kabinet heeft ingediend bij de Tweede Kamer wordt de hypotheekrenteaftrek behoorlijk aangepakt. De afbouw van het hoogste tarief waartegen de hypotheekrente afgetrokken kan worden gaat in het plan veel sneller dan eerder gepland.

Afbouw hoogste tarief hypotheekrenteaftrek

Sinds 2014 wordt het hoogste belastingpercentage dat een huizenbezitter terug kan krijgen over de betaalde hypotheekrente afgebouwd. Die afbouw moest van 52% naar 37,05% gaan, in kleine stapjes. Met een verlaging van 0,5% per jaar zou het nieuwe aftrekpercentage in 2042 bereikt worden.

Versnelling: niet 0,5% maar 3% per jaar

Als minister Hoekstra van Financiën zijn zin krijgt wordt die 0,5% verhoogd naar 3% per jaar. Daarmee zou het nieuwe aftrekpercentage al in 2023 bereikt zijn - maar liefst 19 jaar eerder dan in het huidige tempo.

Verlaging eigenwoningforfait

Het kabinet vindt de maatregel nodig om de nationale hypotheekschuld te verkleinen: het idee is dat huizenbezitters hun hypotheek hierdoor sneller gaan aflossen. Het geld dat bij de Staat overblijft door de lagere aftrek zou gebruikt worden om het eigenwoningforfait te verlagen. 

Aangemaakt door Jan Geerts op 23-01-2019 01:29

Zeer terecht deze maatregel! Zoiets doe je in 4 jaar; één regeerperiode dus!

Aangemaakt door Klaar op 19-09-2018 16:12

Onbetrouwbare overheid. Om de 2 jaar veranderen ze de regels. Echt belachelijk dit. Is er onderzocht dat mensen eerder gaan aflossen bij minder hypotheekrenteaftrek? Ik zou zeggen juist niet omdat dan de lasten nog verder toenemen! Je moet dan ook nog aflossen EN je renteaftrek neemt af. Ik wil wel eens bewijzen zien dat dit zo werkt. Volgens mij gewoon een kwestie van weer een bezuiniging. En dat eigen woning forfait gaat echt wel weer omhoog. Paar jaar wachten en dan is de hypotheekrenteaftrek weer versoberd terwijl het forfait gewoon weer omhoog is gegaan. Stop toch eens met al die aanpassingen!

Aangemaakt door Roland Bieleveldt op 19-09-2018 17:05

Ik ben het met je eens dat veel mensen bij een verlaging van de aftrek (en dus een verhoging van de netto lasten) nog een keer extra nadenken om ook nog versneld te gaan aflossen. Ik zou deze onderbouwing ook graag zien! En ivm het eigenwoningforfait: leuk dat die tarieven wat omlaag gaan, maar het effect van deze verlaging kan wel eens grotendeels tenietgedaan worden doordat de WOZ waarden naar verwachting in de komende jaren fors op zullen lopen... Dus daar schiet je als huizenbezitter weinig mee op.

Aangemaakt door Andre Portman op 19-09-2018 14:21

Opvallend en een kortzichtige oplossing. Laten we eerst het mes zetten in al die huiseigenaren die alleen rente betalen en geen aflossing en dat bij herfinaciering zij 'gewoon' volledig onder de nieuwe regels vallen. Dit is wel heel kort door de bocht en ondoordacht

Aangemaakt door Abee op 19-09-2018 13:10

"Het kabinet vindt de maatregel nodig om de nationale hypotheekschuld te verkleinen: het idee is dat huizenbezitters hun hypotheek hierdoor sneller gaan aflossen." Tuurlijk. Dit is niet omdat het gat veroorzaakt door de dividendbelasting ontstaat op te vullen. Of gaat de overheid z'n schulden nu ook afbouwen zodat de staatsschuld in 2030 is afbetaald? Het gat wat is achtergelaten door de babyboomers wordt afgewenteld op de komende generaties.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.