Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Geen BKR-registratie voor studieschulden

Minister geeft helder antwoord op Kamervragen

Minister geeft helder antwoord op Kamervragen

Een kleine twee weken geleden ontstond er nogal onrust onder studenten: het Bureau Krediet Registratie (BKR) zou bezig zijn met een lobby om studieschulden te gaan registreren. De studenten kunnen gerust zijn: de minister stelt in antwoord op Kamervragen dat dit niet gaat gebeuren.

Wens van banken en BKR niet vervuld

Minister van Engelshoven van Onderwijs heeft in haar antwoord op Kamervragen over een mogelijke BKR-registratie voor studieschulden gesteld dat dit niet gaat gebeuren. De al jarenlang bestaande wens van zowel banken als BKR krijgt geen opvolging bij dit kabinet.

Meewegen studieschuld bij hypotheekaanvraag

Dat wil niet zeggen dat studieschulden niet meewegen bij het aanvragen van een hypotheek. Dat doen ze nu ook al: de bank of adviseur vraagt naar schulden en de aanvrager moet daar eerlijk antwoord op geven. Anders kan dat problemen geven, bijvoorbeeld als de oud-student een beroep moet doen op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Banken en adviseurs kunnen studieschuld controleren

Voor informatie over studieschulden hebben banken en hypotheekadviseurs het BKR niet nodig, stelt Van Engelshoven. Ze kunnen bij hun klant een uitdraai van DUO vragen. Daarmee weten ze precies hoe de studieschuld eruit ziet en kunnen ze er rekening mee houden bij het bepalen van de hypotheekmogelijkheden.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek