Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 10 oktober 2018, 09:24
#lenen #hypotheek

Een kleine twee weken geleden ontstond er nogal onrust onder studenten: het Bureau Krediet Registratie (BKR) zou bezig zijn met een lobby om studieschulden te gaan registreren. De studenten kunnen gerust zijn: de minister stelt in antwoord op Kamervragen dat dit niet gaat gebeuren.

Wens van banken en BKR niet vervuld

Minister van Engelshoven van Onderwijs heeft in haar antwoord op Kamervragen over een mogelijke BKR-registratie voor studieschulden gesteld dat dit niet gaat gebeuren. De al jarenlang bestaande wens van zowel banken als BKR krijgt geen opvolging bij dit kabinet.

Meewegen studieschuld bij hypotheekaanvraag

Dat wil niet zeggen dat studieschulden niet meewegen bij het aanvragen van een hypotheek. Dat doen ze nu ook al: de bank of adviseur vraagt naar schulden en de aanvrager moet daar eerlijk antwoord op geven. Anders kan dat problemen geven, bijvoorbeeld als de oud-student een beroep moet doen op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Banken en adviseurs kunnen studieschuld controleren

Voor informatie over studieschulden hebben banken en hypotheekadviseurs het BKR niet nodig, stelt Van Engelshoven. Ze kunnen bij hun klant een uitdraai van DUO vragen. Daarmee weten ze precies hoe de studieschuld eruit ziet en kunnen ze er rekening mee houden bij het bepalen van de hypotheekmogelijkheden.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.