Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Inzage BKR gegevens niet conform privacywet?

Privacyjuristen in geweer tegen gratis opvragen gegevens bij BKR

Privacyjuristen in geweer tegen gratis opvragen gegevens bij BKR

Juristen zijn van mening dat het Bureau Krediet Registratie (BKR) de privacywet overtreedt – dit meldt NOS.nl. Het inzien van de eigen gegevens bij het BKR is onnodig moeilijk gemaakt in de gratis variant.

Gegevens opvragen bij het BKR

Het opvragen van je eigen gegevens bij het BKR is mogelijk – daar is geen discussie over. Dat kon al heel lang, alleen was het tot dit voorjaar alleen mogelijk via een ingewikkelde procedure – en niet gratis.

Sinds mei 2018 gratis inzage mogelijk

Sinds mei 2018 is er een gratis methode bijgekomen: de AVG inzage. Simpelweg geïntroduceerd vanwege de privacywet en niet bepaald eenvoudig. Zo duurt het maximaal 28 dagen en gaat het ingewikkeld per post. Om de gegevens sneller en digitaal in te zien moet men betalen.

Opvragen gegevens bij BKR

Privacyjuristen protesteren

Privacyjurist Jeroen Terstegge zegt tegen de NOS: “Dat mag niet. In de wet staat dat je maximaal een maand mag doen over het geven van informatie, maar als het sneller kan, moet je dat doen. Als je betaalt, kan het BKR heel snel een dossier opsporen. Er is geen reden om er langer over te doen als je je beroept op de Europese privacywet.”

Gratis inzage nodeloos ingewikkeld

Een andere privacyjurist – Carla Knoope – vult aan dat het nodeloos ingewikkeld is gemaakt om gebruik te maken van de gratis inzage. “Van de privacywet moet zo’n verzoek ook op elektronische wijze ingediend kunnen worden.” Bovendien mag het maar één keer per jaar – dat bestrijdt Knoope ook.

BKR: werkwijze uitgebreid getoetst aan privacywet

NOS heeft het BKR natuurlijk om een reactie gevraagd. Woordvoerder Hans van Zon gaf daarop aan dat ze de werkwijze voor het opvragen van gegevens uitgebreid getoetst hebben aan de wet- en regelgeving. Hij vult aan: “Als blijkt dat we niet aan de wet voldoen, zullen we dat direct aanpassen”. 

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek