Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 12 december 2018, 11:50
#lenen

Juristen zijn van mening dat het Bureau Krediet Registratie (BKR) de privacywet overtreedt - dit meldt NOS.nl. Het inzien van de eigen gegevens bij het BKR is onnodig moeilijk gemaakt in de gratis variant.

Gegevens opvragen bij het BKR

Het opvragen van je eigen gegevens bij het BKR is mogelijk - daar is geen discussie over. Dat kon al heel lang, alleen was het tot dit voorjaar alleen mogelijk via een ingewikkelde procedure - en niet gratis.

Sinds mei 2018 gratis inzage mogelijk

Sinds mei 2018 is er een gratis methode bijgekomen: de AVG inzage. Simpelweg geïntroduceerd vanwege de privacywet en niet bepaald eenvoudig. Zo duurt het maximaal 28 dagen en gaat het ingewikkeld per post. Om de gegevens sneller en digitaal in te zien moet men betalen.

Opvragen gegevens bij BKR

Privacyjuristen protesteren

Privacyjurist Jeroen Terstegge zegt tegen de NOS: "Dat mag niet. In de wet staat dat je maximaal een maand mag doen over het geven van informatie, maar als het sneller kan, moet je dat doen. Als je betaalt, kan het BKR heel snel een dossier opsporen. Er is geen reden om er langer over te doen als je je beroept op de Europese privacywet."

Gratis inzage nodeloos ingewikkeld

Een andere privacyjurist - Carla Knoope - vult aan dat het nodeloos ingewikkeld is gemaakt om gebruik te maken van de gratis inzage. "Van de privacywet moet zo'n verzoek ook op elektronische wijze ingediend kunnen worden." Bovendien mag het maar één keer per jaar - dat bestrijdt Knoope ook.

BKR: werkwijze uitgebreid getoetst aan privacywet

NOS heeft het BKR natuurlijk om een reactie gevraagd. Woordvoerder Hans van Zon gaf daarop aan dat ze de werkwijze voor het opvragen van gegevens uitgebreid getoetst hebben aan de wet- en regelgeving. Hij vult aan: "Als blijkt dat we niet aan de wet voldoen, zullen we dat direct aanpassen". 

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.