hypotheken
Gepubliceerd op: 7-2-2019 om 09:57

De Consumentenbond komt in actie tegen de hogere rente die klanten van ING en Rabobank moeten betalen voor hun spaarhypotheek. De bond stapt naar de Autoriteit Financiële Markten (AFM) om dit aan te kaarten.

Hypotheekrente spaarhypotheek hoger

De ING en Rabobank hebben de rente voor een spaarhypotheek hoger gesteld dan voor een annuïteitenhypotheek. Het renteverschil ligt bij ING tussen de 0,3% en zelfs 0,85%, bij de Rabobank is het gemiddeld 0,35%.

Check de actuele hypotheekrentes

Spaarhypotheek meer risico?

De verklaring van de ING: een (bank)spaarhypotheek zou meer risico kennen. Olof King van de Consumentenbond noemt dit:

Klinkklare onzin. Een spaarhypotheek los je, net als een annuïteitenhypotheek, aan het eind van de rit helemaal af. Tussentijds is de netto schuld altijd even hoog als bij een annuïteitenhypotheek met dezelfde rente. Een spaarhypotheek is zelfs beter bestand tegen renteschommelingen.

Eensporig rentebeleid verplicht

De bond stelt dat de banken in strijd is met het verplichte eensporig rentebeleid. Dat houdt in dat een bestaande klant bij verlenging van de hypotheek geen hogere rente voorgeschoteld mag krijgen dan een nieuwe klant. De AFM mag hier nu een uitspraak over doen.

Aangemaakt door Roger op 12-02-2019 12:12

Naarmate je verder in de looptijd van je (bank)spaarhypotheek zit kan het ook gunstig zijn om een hoge rente te betalen, want dan krijg je dezelfde hoge rente over het reeds gespaarde deel. Het gespaarde deel groeit dus ook sneller, waardoor je maandelijkse inleg kleiner kan zijn en je profiteert maximaal van de hypotheekrente aftrek. Ergens zal er een omslagpunt zijn wanneer een hogere rente gunstig is. Leuk rekensommetje

Aangemaakt door Anton op 16-02-2019 13:20

Kijk eens bij blogger geldistijd, die heeft een handig spaarhypotheektooltje gemaakt waarmee je uit kunt rekenen na welk jaar een hogere rente gunstiger is.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.