Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Prijzen nog sterker gestegen

Inflatie in februari nog ruim hoger dan januari

Inflatie in februari nog ruim hoger dan januari

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt vandaag met de prijsindex-cijfers over februari. De prijzen van consumentengoederen en -diensten waren afgelopen maand 2,6% hoger dan een jaar eerder.

Grotere prijsstijging dan in januari

In januari kwam de consumentenprijsindex (CPI) 2,2% hoger uit dan in dezelfde maand in 2018. Dat was de hoogste prijsstijging sinds september 2013. Voor februari is de stijging dus nog een tandje meer: 2,6%, een nieuwe piek voor de inflatie in Nederland dus. 

Btw verhoging werkt hele jaar door

Een deel van de stijging is te verklaren uit de verhoging van het lage btw-tarief. Dat ging per 1 januari 2019 omhoog van 6 naar 9% en zal dus het hele jaar doorwerken in de vergelijking tussen 2018 en 2019.

Benzineprijs gestegen

Verder valt op dat de brandstofprijzen een grote impact hebben gehad. Een liter benzine was in februari 0,9% duurder dan in februari 2018 – terwijl er in januari juist sprake was van een daling met 2,7%. 

Hogere inflatie dan gemiddeld in Europa

Ook bij het herrekenen van de prijsindex naar een Europees geharmoniseerd cijfer (HICP) komt deze uit op een stijging van 2,6%. Dat is fors meer dan het gemiddelde in de eurozone: 1,5%.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek