HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Advertentie voor 3,75% rente bij Trade Republic.

Woningmarkt minder gek

NVM: gekte huizenmarkt is over hoogtepunt heen

NVM: gekte huizenmarkt is over hoogtepunt heen

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) laat aan het begin van dit nieuwe kwartaal zien hoe het ervoor staat op de huizenmarkt. Het lijkt er volgens NVM-baas Ger Jaarsma op dat de gekte wel over het hoogtepunt heen is.

Gekte woningmarkt over hoogtepunt heen

“De krapte op de woningmarkt houdt aan. Toch neemt de gekte verder af” – is de conclusie van Jaarsma. “In het eerste kwartaal van 2019 zijn er 3,2% minder woningen van eigenaar gewisseld dan in datzelfde kwartaal in 2018. Het aantal verkopen stabiliseert en we bereiken ‘het nieuwe normaal’.”

Plafond van wat koper kan betalen bereikt

Voor veel kopers is het plafond van wat ze kunnen betalen voor een woning bereikt. Meer bieden is niet mogelijk, dus stijgen de prijzen minder hard. Nieuwbouwwoningen worden hierdoor voor veel mensen te duur – daardoor wordt er minder nieuwbouw verkocht dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. De gemiddelde prijs van een nieuwbouwhuis ligt voor heel Nederland inmiddels op € 369.000, maar kijken we naar Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht – dan komt dat boven de vier ton uit.

Wat is jouw maximale hypotheek?

Minder woningen te koop

De tendens dat er steeds minder woningen te koop staan zet zich alleen maar door. Voor het eerste kwartaal van 2019 waren dat er 17% minder. Wel werden er  in het afgelopen kwartaal 2,9% meer woningen nieuw te koop aangeboden. Daardoor is de krapte-indicator van de NVM ook wat minder ongunstig geworden: van 3,6 woningen om uit te kiezen naar 3,9 – maar de markt blijft heel krap, waardoor verkopers het voor het zeggen hebben in de woningmarkt.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen