sparen beleggen belastingen
Gepubliceerd op: 15-4-2019 om 15:54

De vermogensrendementsheffing - de belasting die we in box 3 van de inkomstenbelasting betalen over ons vermogen - gaat niet op korte termijn veranderen naar het belasten van werkelijk rendement. Het is te ingewikkeld en werkt belastingontduiking in de hand, schrijft staatssecretaris Snel aan de Tweede Kamer.

Regeerakkoord: aanpassing vermogensrendementsheffing

In het Regeerakkoord was afgesproken dat het kabinet zou gaan kijken naar een verandering van de belasting in box 3. Die wordt nu geheven over een fictief rendement - waardoor vooral spaarders op dit moment meer belasting betalen dan ze aan rente ontvangen. Een belasting op werkelijk rendement zou daar verandering in brengen.

Staatssecretaris Snel: niet haalbaar

Echter: vooraf had het kabinet ook al aangegeven dat het vernieuwde stelsel niet ten koste zou mogen gaan van de eenvoud en de reikwijdte van de vermogensbelasting. Staatssecretaris Snel heeft nu geconcludeerd dat dit niet haalbaar is. Het belasten van werkelijk rendement zou te ingewikkeld worden én belastingontwijking in de hand werken. Wel wordt het onderzoek voortgezet in een apart traject, gericht op een betere koppeling tussen de rentestanden en de belasting. 

Waar krijg je de hoogste rente op spaargeld?

Aangemaakt door Joost op 16-04-2019 10:14

Voor de staat is het belasten van werkelijk rendement ook niet goed. Stel dat je een periode van 5 jaar krijgt van negatieve economische groei met negatieve beurzen. Dan is het werkelijke rendement bij veel mensen met vermogen negatief. En komt er dus geen geld in de staatskas. Terwijl op dat moment ook andere belastingen als winstbelasting bij bedrijven tegenvalt. Mocht het fantastisch gaan met de economie en beurzen dan komt er heel veel vermogensheffing binnen. Maar dan is het minder nodig omdat ook veel andere belastinggelden binnenkomen. Het is dus heel cyclisch. Het huidige systeem is minder eerlijk voor de belastingbetaler maar levert de staat een veel constantere stroom belastinggeld op.

Aangemaakt door jurjen op 15-04-2019 23:33

dit is gewoon echt niet waar. voordat het huidige stelsel werd ingevoerd -en dat was in een tijd dat er nauwelijks geautomatiseerd werd- belastten we gewoon het werkelijk rendement. waarom doet de regering het voorkomen als zou dit niet kunnen?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.