Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 3 juli 2019, 08:37
#verzekeringen

Uitvaartverzekeraar Yarden bevriest de uitkeringen van 380.000 pakketpolissen per 2020. Dat gebeurt onder druk van De Nederlandsche Bank (DNB), die toezicht houdt op de verzekeraars.

Onder curatele bij DNB

Al langer is er commotie rondom de uitvaartpolissen van Yarden. De verzekeringsmaatschappij staat al enige tijd onder curatele van DNB vanwege zorgen over de cijfers. Nu is daar uitgekomen dat Yarden de waarde van de pakketpolissen gaat bevriezen - om te voorkomen dat zij in de toekomst niet aan haar verplichtingen kan voldoen.

Pakketpolis = geheel verzorgde uitvaart

Het idee achter een pakketpolis is dat de verzekerde een geheel verzorgde uitvaart heeft gekocht. Er wordt omschreven wat er voor dat bedrag precies geregeld wordt qua auto's, kaarten, verzorging op de uitvaart zelf en meer van dat soort dingen.  

Problemen voor Yarden

De polis wordt op een x-moment afgesloten, waarbij de verzekeraar heeft teruggerekend welk bedrag er nu ingelegd moet worden om een uitvaart te betalen op het moment dat dit volgens de statistieken nodig zou zijn. Echter: die berekening wordt gemaakt met de rente van dat moment én met een uitgangspunt qua prijsontwikkeling voor uitvaarten. De rente is nu al een hele tijd extreem laag én de kosten van uitvaarten zijn harder gestegen dan verwacht. Dit heeft Yarden in de problemen gebracht.

Bevriezen van de polissen

Het bevriezen van de polissen moet Yarden lucht geven. Het houdt in dat het bedrag dat voor de uitvaart beschikbaar is vanaf 2020 niet meer stijgt. De gemiddelde waarde is nu € 3.200 - dat is dan ook het bedrag dat maximaal uitbetaal zal worden. De waarde stijgt niet meer mee terwijl de prijzen wel blijven toenemen. Gevolg: op het moment dat de uitvaart plaatsvindt kan het pakket zoals oorspronkelijk afgesproken is niet meer uit dat bedrag geleverd worden. De nabestaanden van de verzekerde hebben dan twee opties:

  • zelf de rest bijbetalen
  • een deel van de uitvaart schrappen (dus niet het volledige pakket afnemen)

De verzekerden van Yarden die een dergelijke pakketpolis bezitten hebben gisteren een brief van de verzekeraar gekregen over de bevriezing.

Lees ook deze blog:

Uitvaartpolis van Yarden - afkopen of niet?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.