Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Yarden bevriest waarde uitvaartpolissen

Maatregelen om problemen bij Yarden op te lossen

Maatregelen om problemen bij Yarden op te lossen

Uitvaartverzekeraar Yarden bevriest de uitkeringen van 380.000 pakketpolissen per 2020. Dat gebeurt onder druk van De Nederlandsche Bank (DNB), die toezicht houdt op de verzekeraars.

Onder curatele bij DNB

Al langer is er commotie rondom de uitvaartpolissen van Yarden. De verzekeringsmaatschappij staat al enige tijd onder curatele van DNB vanwege zorgen over de cijfers. Nu is daar uitgekomen dat Yarden de waarde van de pakketpolissen gaat bevriezen – om te voorkomen dat zij in de toekomst niet aan haar verplichtingen kan voldoen.

Pakketpolis = geheel verzorgde uitvaart

Het idee achter een pakketpolis is dat de verzekerde een geheel verzorgde uitvaart heeft gekocht. Er wordt omschreven wat er voor dat bedrag precies geregeld wordt qua auto’s, kaarten, verzorging op de uitvaart zelf en meer van dat soort dingen.  

Problemen voor Yarden

De polis wordt op een x-moment afgesloten, waarbij de verzekeraar heeft teruggerekend welk bedrag er nu ingelegd moet worden om een uitvaart te betalen op het moment dat dit volgens de statistieken nodig zou zijn. Echter: die berekening wordt gemaakt met de rente van dat moment én met een uitgangspunt qua prijsontwikkeling voor uitvaarten. De rente is nu al een hele tijd extreem laag én de kosten van uitvaarten zijn harder gestegen dan verwacht. Dit heeft Yarden in de problemen gebracht.

Bevriezen van de polissen

Het bevriezen van de polissen moet Yarden lucht geven. Het houdt in dat het bedrag dat voor de uitvaart beschikbaar is vanaf 2020 niet meer stijgt. De gemiddelde waarde is nu € 3.200 – dat is dan ook het bedrag dat maximaal uitbetaal zal worden. De waarde stijgt niet meer mee terwijl de prijzen wel blijven toenemen. Gevolg: op het moment dat de uitvaart plaatsvindt kan het pakket zoals oorspronkelijk afgesproken is niet meer uit dat bedrag geleverd worden. De nabestaanden van de verzekerde hebben dan twee opties:

  • zelf de rest bijbetalen
  • een deel van de uitvaart schrappen (dus niet het volledige pakket afnemen)

De verzekerden van Yarden die een dergelijke pakketpolis bezitten hebben gisteren een brief van de verzekeraar gekregen over de bevriezing.

Lees ook deze blog:

Uitvaartpolis van Yarden – afkopen of niet?

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Klaas van woensdag juli 3, 2019 23:15
    Kunt u mij vertellen hoe u aan het berdrag van 1860 komt?
    Ook ik heb een polis uit 93 maar volgens de brief kan ik 825 afkopen? Belachelijk laag bedrag natuurlijk.
    Ik hoor het graag.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek