HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Starter kansloos tegen belegger

Belegger kan veel meer betalen dan een starter kan lenen

Belegger kan veel meer betalen dan een starter kan lenen

Woningen in Amsterdam zijn voor beleggers meer waard dan de maximale hypotheek die starters kunnen krijgen. Starters maken daarom zonder eigen geld geen schijn van kans meer in Amsterdam. Dit blijkt uit een onderzoek van de Amsterdam School of Real Estate (ASRE) waarover het NRC bericht.

Steeds meer koopwoningen worden huurwoning

Steeds meer woningen worden gekocht door particuliere beleggers die de woning vervolgens in de verhuur gooien. Dit wordt buy-to-let genoemd. De rente is laag en de huren zijn hoog waardoor het rendement van een dergelijke constructie erg aantrekkelijk kan zijn. Deze ontwikkeling zien we vooral in Amsterdam en andere grote steden. Een gevolg van deze ontwikkeling is dat de prijzen van koopwoningen in Amsterdam verder stijgen waardoor het voor starters steeds lastiger wordt om een huis in de hoofdstad te kopen.

Maximale hypotheek te laag

In het onderzoek is voor verschillende inkomens en woonoppervlakten berekend wat een starter kan betalen voor een woning en wat het bedrag is dat een particuliere belegger kan betalen. In het artikel worden een aantal voorbeelden genoemd waaruit blijkt dat starters (of andere kopers) wel een heel hoog inkomen nodig hebben om een hypotheek te kunnen krijgen die net zo hoog is wat een belegger voor een woning kan betalen.

Van een appartement van 50m2 is de beleggingswaarde – volgens het onderzoek – ongeveer 372.000 euro. Tweeverdieners moeten samen meer dan 70.000 euro verdienen om dat bedrag aan hypotheek op het gezamenlijke inkomen te kunnen lenen.

Maar de bank kijkt niet alleen naar je inkomen voor het bepalen van de maximale hypotheek. Ook de waarde van het onderpand is van belang. De kans is groot dat bij een taxatie van een dergelijke kleine woning een lagere waarde dan 372.000 euro naar voren komt. Omdat je tegenwoordig tot maximaal 100% van de woningwaarde kunt lenen, moet je dan veel geld meebrengen om het huis alsnog te kunnen kopen. Zelfs als je beschikt over veel eigen geld en een hoog inkomen, moet je je sterk afvragen of een dergelijke aankoop wel verstandig is.

Woonplicht voor de koper

Johan Conijn, een van de onderzoekers en emeritus hoogleraar woningmarkt aan de Universiteit van Amsterdam pleit in het artikel voor maatregelen: “Het instellen van een woonplicht voor de koper lijkt mij het meest effectief. Dat is weliswaar moeilijk te handhaven, maar dat damt buy-to-let vermoedelijk wel iets in.”

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen