Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Starter kansloos tegen belegger

Belegger kan veel meer betalen dan een starter kan lenen

Belegger kan veel meer betalen dan een starter kan lenen

Woningen in Amsterdam zijn voor beleggers meer waard dan de maximale hypotheek die starters kunnen krijgen. Starters maken daarom zonder eigen geld geen schijn van kans meer in Amsterdam. Dit blijkt uit een onderzoek van de Amsterdam School of Real Estate (ASRE) waarover het NRC bericht.

Steeds meer koopwoningen worden huurwoning

Steeds meer woningen worden gekocht door particuliere beleggers die de woning vervolgens in de verhuur gooien. Dit wordt buy-to-let genoemd. De rente is laag en de huren zijn hoog waardoor het rendement van een dergelijke constructie erg aantrekkelijk kan zijn. Deze ontwikkeling zien we vooral in Amsterdam en andere grote steden. Een gevolg van deze ontwikkeling is dat de prijzen van koopwoningen in Amsterdam verder stijgen waardoor het voor starters steeds lastiger wordt om een huis in de hoofdstad te kopen.

Maximale hypotheek te laag

In het onderzoek is voor verschillende inkomens en woonoppervlakten berekend wat een starter kan betalen voor een woning en wat het bedrag is dat een particuliere belegger kan betalen. In het artikel worden een aantal voorbeelden genoemd waaruit blijkt dat starters (of andere kopers) wel een heel hoog inkomen nodig hebben om een hypotheek te kunnen krijgen die net zo hoog is wat een belegger voor een woning kan betalen.

Van een appartement van 50m2 is de beleggingswaarde – volgens het onderzoek – ongeveer 372.000 euro. Tweeverdieners moeten samen meer dan 70.000 euro verdienen om dat bedrag aan hypotheek op het gezamenlijke inkomen te kunnen lenen.

Maar de bank kijkt niet alleen naar je inkomen voor het bepalen van de maximale hypotheek. Ook de waarde van het onderpand is van belang. De kans is groot dat bij een taxatie van een dergelijke kleine woning een lagere waarde dan 372.000 euro naar voren komt. Omdat je tegenwoordig tot maximaal 100% van de woningwaarde kunt lenen, moet je dan veel geld meebrengen om het huis alsnog te kunnen kopen. Zelfs als je beschikt over veel eigen geld en een hoog inkomen, moet je je sterk afvragen of een dergelijke aankoop wel verstandig is.

Woonplicht voor de koper

Johan Conijn, een van de onderzoekers en emeritus hoogleraar woningmarkt aan de Universiteit van Amsterdam pleit in het artikel voor maatregelen: “Het instellen van een woonplicht voor de koper lijkt mij het meest effectief. Dat is weliswaar moeilijk te handhaven, maar dat damt buy-to-let vermoedelijk wel iets in.”

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek