Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 30 augustus 2019, 17:54
#hypotheek

Huizenkopers en huiseigenaren die hun hypotheek oversluiten kiezen er steeds vaker voor om de hypotheekrente lang vast te zetten. Dit blijkt uit een rondvraag van BNR bij De Hypotheker en Hypotheekshop.

Kwart kiest voor 30 jaar vast

Waar in het verleden vooral voor 10 jaar vast of korter gekozen werd, blijken nu langere renteperioden erg populair. Zo kiest bijna een kwart van de klanten van bovengenoemde hypotheekadvieskantoren er nu voor om de rente voor 30 jaar vast te zetten. Dat was een paar jaar geleden nog maar 5 procent. Belangrijkste redenen die genoemd worden zijn de lage hypotheekrentes bij 30 jaar vast en de kleine verschillen tussen de verschillende looptijden.

Kleine verschillen tussen de rentevaste periodes

In onderstaande grafiek hebben wij de hypotheekrentes van verschillende renteperiodes over de laatste jaren naast elkaar gezet. We gaan uit van de (in onze vergelijking) laagst mogelijke hypotheekrente voor een annuiteitenhypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Opvallend is dat alle rentes weliswaar een flinke daling doormaken, maar dat de 10 en 30 jaars rentes de laatste tijd sterker dalen dan de 1 jaars rente. Het verschil tussen de 10 jaars rente en de 30 jaars rente blijft over deze periode ruwweg gelijk.

Bron: HomeFinance.nl

Bron: HomeFinance.nl

In de grafiek gaan we uit van de laagste rentes die in onze vergelijkingen terugkomen. Niet iedereen komt in aanmerking voor de laagste rentes. Wilt uw weten welke rente in uw situatie geldt en welke banken de laagste rentes aanbieden, gebruik dan de rentevergelijker op onze site.

Lang vastzetten niet altijd slim

BNR heeft ook nog contact gezocht met Piet Eichholtz, hoogleraar vastgoed en financiering aan de Universiteit Maastricht. Hij benadrukt dat het niet voor iedereen verstandig is om de hypotheekrente lang vast te zetten. "Als je denkt dat je voor lange tijd in een huis woont, is 30 jaar slim. Voor veel starters geldt dat niet, dan is het goedkoper om voor een kortere periode te kiezen."

Maar hoeveel goedkoper is een kortere rentevaste periode dan? In onderstaande tabel hebben wij voor verschillende renteperioden de bruto maandlasten op een rij gezet voor een annuiteitenhypotheek van 250.000 euro. Hierbij gaan we uit van de laagste rente die op dit moment geldt bij deze verschillende looptijden.

1 jaar vast 1,00% 804 euro
5 jaar vast 1,10% 816 euro
10 jaar vast 1,18% 825 euro
20 jaar vast 1,74% 892 euro
30 jaar vast 2,20% 949 euro

Duidelijk is dat het verschil tussen 1 jaar en 5 en 10 jaar vast momenteel te verwaarlozen is. De 10 jaars rente is hiermee nog steeds erg interessant. Historisch gezien is de 30 jaars rente natuurlijk superscherp. Maar aangezien de bruto maandlasten bij de 30 jaars hypotheek in deze situatie toch nog 124 euro in de maand hoger zijn, is het voor iedere huizenkoper of oversluiter - zoals hoogleraar Eichholtz terecht aangaf - wel verstandig om te kijken of een hele lange rentevaste periode wel zo slim is.

Tip: veel hypotheken hebben tegenwoordig een verhuisregeling. Kijk goed wat de voorwaarden van een hypotheek zijn bij verhuizing!

Bereken zelf uw maandlasten voor verschillende looptijden en hypotheekrentes

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.