Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hoe lang blijft de hypotheekrente nog dalen?

Kapitaalmarktrente stijgt sinds eind augustus. Zal de hypotheekrente volgen?

Kapitaalmarktrente stijgt sinds eind augustus. Zal de hypotheekrente volgen?

De hypotheekrentes zijn al geruime tijd aan een daling bezig. De concurrentie tussen banken is groot en iedere week zien we een groot aantal rentedalingen langskomen. Het lijkt wel of de hypotheekrentes alleen maar kunnen dalen. De vraag is hoe lang de daling nog zal duren…

Bekijk de huidige hypotheekrentes

Kapitaalmarktrente stijgt

De rentes van hypotheken, spaarrekeningen en leningen volgen normaal gesproken de marktrentes – met meer of minder vertraging – redelijk goed. Als je een voorspelling wilt doen over wat de hypotheekrente in de komende tijd gaat doen, is het dan ook raadzaam om te kijken wat de marktrentes aan het doen zijn.

Bij de hypotheekrente wordt vooral gekeken naar de kapitaalmarktrente. In onderstaande grafiek hebben we de kapitaalmarktrente (10 jaars staatslening) en de laagste 10 jaars hypotheekrente (annuiteitenhypotheek met Nationale Hypotheek Garantie) over de afgelopen 10 jaar naast elkaar gezet. Duidelijk is dat beide rentes een vergelijkbaar verloop kennen.

Historische hypotheekrente vergeleken met kapitaalmarktrente

Bron: HomeFinance.nl

Laatste jaar

Als we inzoomen op dit jaar (zie onder) vallen 2 dingen op. Allereerst zien we dat het verschil in de zomer van 2019 behoorlijk opliep. Uit verschillende publicaties blijkt ook dat de rentemarge van banken in die periode fors opliep. Half augustus stond de kapitaalmarktrente op -0.585% en de laagste 10 jaars hypotheekrente op 1,34%. Een verschil van 1,925%. Sinds begin september zien we de kapitaalmarkt oplopen terwijl de hypotheekrente verder daalt. Op dit moment staat de kapitaalmarktrente op -0.201% terwijl de scherpste 10 jaars hypotheekrente gedaald is tot 1,06%. Een verschil van 1,261%. Ten opzichte van augustus is dat een verschil van 0,664%! De hoge rentemarge die banken in de zomer hadden is daarmee verdwenen.

Verschil hypotheekrente en kapitaalmarktrente in 2019

Bron: HomeFinance.nl

Meerdere factoren bepalen de hypotheekrente

De hoogte van de hypotheekrente is niet alleen afhankelijk van de marktrentes. Ook factoren als kosten, concurrentie en regels van toezichthouders zijn van groot belang. Als je de voorspellingen van experts erbij pakt, is de verwachting van de meeste experts dan ook nog steeds dat de hypotheekrentes in de komende periode nog verder door zullen dalen. Toch lijkt de tijd van grote dalingen voorlopig voorbij. En mocht de (kapitaal)marktrente in de komende tijd verder stijgen, dan moet je niet verbaasd opkijken als binnenkort steeds meer rode pijltjes zullen verschijnen in de overzichten van hypotheekrente wijzigingen.

Bron rentewijzigingen: ActueleRentestanden.nl

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Job van vrijdag november 1, 2019 08:13
    Als de ecb straks geen slechte obligaties meer mag opkopen zal de rente gaan stijgen als een malle

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek