Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 29 oktober 2019, 14:59
#hypotheek

De hypotheekrentes zijn al geruime tijd aan een daling bezig. De concurrentie tussen banken is groot en iedere week zien we een groot aantal rentedalingen langskomen. Het lijkt wel of de hypotheekrentes alleen maar kunnen dalen. De vraag is hoe lang de daling nog zal duren...

Bekijk de huidige hypotheekrentes

Kapitaalmarktrente stijgt

De rentes van hypotheken, spaarrekeningen en leningen volgen normaal gesproken de marktrentes - met meer of minder vertraging - redelijk goed. Als je een voorspelling wilt doen over wat de hypotheekrente in de komende tijd gaat doen, is het dan ook raadzaam om te kijken wat de marktrentes aan het doen zijn.

Bij de hypotheekrente wordt vooral gekeken naar de kapitaalmarktrente. In onderstaande grafiek hebben we de kapitaalmarktrente (10 jaars staatslening) en de laagste 10 jaars hypotheekrente (annuiteitenhypotheek met Nationale Hypotheek Garantie) over de afgelopen 10 jaar naast elkaar gezet. Duidelijk is dat beide rentes een vergelijkbaar verloop kennen.

Historische hypotheekrente vergeleken met kapitaalmarktrente

Bron: HomeFinance.nl

Laatste jaar

Als we inzoomen op dit jaar (zie onder) vallen 2 dingen op. Allereerst zien we dat het verschil in de zomer van 2019 behoorlijk opliep. Uit verschillende publicaties blijkt ook dat de rentemarge van banken in die periode fors opliep. Half augustus stond de kapitaalmarktrente op -0.585% en de laagste 10 jaars hypotheekrente op 1,34%. Een verschil van 1,925%. Sinds begin september zien we de kapitaalmarkt oplopen terwijl de hypotheekrente verder daalt. Op dit moment staat de kapitaalmarktrente op -0.201% terwijl de scherpste 10 jaars hypotheekrente gedaald is tot 1,06%. Een verschil van 1,261%. Ten opzichte van augustus is dat een verschil van 0,664%! De hoge rentemarge die banken in de zomer hadden is daarmee verdwenen.

Verschil hypotheekrente en kapitaalmarktrente in 2019

Bron: HomeFinance.nl

Meerdere factoren bepalen de hypotheekrente

De hoogte van de hypotheekrente is niet alleen afhankelijk van de marktrentes. Ook factoren als kosten, concurrentie en regels van toezichthouders zijn van groot belang. Als je de voorspellingen van experts erbij pakt, is de verwachting van de meeste experts dan ook nog steeds dat de hypotheekrentes in de komende periode nog verder door zullen dalen. Toch lijkt de tijd van grote dalingen voorlopig voorbij. En mocht de (kapitaal)marktrente in de komende tijd verder stijgen, dan moet je niet verbaasd opkijken als binnenkort steeds meer rode pijltjes zullen verschijnen in de overzichten van hypotheekrente wijzigingen.

Bron rentewijzigingen: ActueleRentestanden.nl

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.