Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Weet jij wat de laagste rente voor een lening is?

Oversluiten van je lopende lening kan geld besparen

Oversluiten van je lopende lening kan geld besparen

Een lening… tja, die sluit je af als je geld nodig hebt dat niet op je spaarrekening staat. Er is iets waar je écht geld aan moet (of nou ja, wilt) uitgeven en als je dat niet hebt, dan ga je geld lenen. Daar is ook niets mis mee – als je maar zeker weet dat je de ruimte in je maandbudget hebt om die lening ook weer netjes af te betalen.

Geld lenen kost geld

Eén dingetje: geld lenen kost natuurlijk wel geld. Je betaalt rente aan de bank die jou de lening verstrekt, dat is logisch. Die rente maakt de uitgave die je doet duurder dan wanneer je het van je eigen geld zou betalen. Ook weer niet erg, als je dat maar in beeld hebt.

Waarschuwing: Let op! Geld lenen kost geld

Weet jij hoeveel zo’n lening dan kost?

Maar als ik je nou vraag: wat kost zo’n lening dan – kun jij daar dan zo antwoord op geven? Heb je enig idee van de stand van de leenrente? Het zou me verbazen, simpelweg omdat ik het zelf niet eens zo uit de losse pols kan roepen.

Leningen vergelijken

Natuurlijk kan ik het nakijken in onze vergelijkingen voor geld lenen, die hebben we tenslotte hier op HomeFinance.nl. We hebben er zelfs nog een speciale site voor: Lening.nl. En gaat het puur om de rentes, dan kan ik ook onze rentesite Actuelerentestanden.nl nog raadplegen. Je zou denken dat ik het zó zou kunnen oplepelen, de laagste rente enzo.

Maar dan moet ik je teleurstellen: dat kan ik niet. Ik ben dan ook niet degene in ons bedrijf die dagelijks de rentes bijhoudt en alle rentewijzigingen doorvoert in onze systemen. Ik schrijf teksten, en als een bericht over lenen gaat is het voor mij vroeg genoeg om de rentes weer eens te bekijken.

5 koplopers met laagste rente voor PL

De uitslag vandaag: de laagste rente voor een persoonlijke lening staat op 3,9%. Nog steeds, ondanks een aantal recente renteverlagingen bij kredietverstrekkers. Die verlagingen zorgden ervoor dat er nu 5 ‘goedkoopste kredieten’ zijn met allemaal die rente van minimaal 3,9%.

Laagste rente persoonlijke lening 4 december 2019

Vergelijking persoonlijke leningen HomeFinance.nl – 4 december 2019

Minimale en maximale rente: laagste rente niet voor iedereen

Zijn deze PL-letjes nu echt allemaal even goedkoop? Niet helemaal. Je ziet in de tabel een minimale en een maximale rente staan. Bij DEFAM en Freo zijn die aan elkaar gelijk, maar bij de andere drie zie je dat de maximale rente toch behoorlijk boven die 3,9% ligt. Zij werken met ‘risk based pricing’: een systeem waarbij de rente die je gaat betalen afhankelijk is van je profiel. Daarmee bepalen ze het risico dat ze lopen op terugbetalingsproblemen met de lening, en daaruit volgt dan weer een rentetarief. Een lening aanvragen bij deze drie betekent dus niet dat je een offerte krijgt met die laagste rente. Het kán wel, dus je kunt altijd nagaan wat ze je bieden.

Vaste rente voor iedereen – maar kun je die ook krijgen?

DEFAM en Freo hebben een vaste rente voor iedereen – met als kanttekening dat ze natuurlijk wel een acceptatiebeleid hebben. Het kan dus zo uitpakken dat een aanvraag bij DEFAM niet geaccepteerd wordt, terwijl je diezelfde lening bij Findio wel kunt krijgen – alleen dan met een wat hogere dan die minimale rente.

Wat betaal jij voor je lopende lening?

Okay, nu weten we allebei weer even wat geld lenen kost. Tenminste, als je nu een nieuwe lening afsluit. Maar misschien heb jij wel al een lening lopen. Dan ben ik natuurlijk benieuwd wat je daarvoor aan rente betaalt. Als die al een paar jaar loopt is de kans groot dat dit ruim meer is dan de tarieven die je hierboven ziet. Kijk maar hieronder wat de leenrente de afgelopen jaren heeft gedaan:

Laagste rentes voor leningen, hypotheken en op de kapitaalmarkt

Geld besparen met oversluiten

Ik zeg: als je een lopende lening hebt, ga het checken! Zet een herinnering in je telefoon of agenda dat je dit ook echt gaat doen. Je kunt er simpelweg leuk geld mee besparen… Als je qua inkomsten, uitgaven en BKR-registratie in staat bent om een lening af te sluiten kun je ook oversluiten: je huidige lening aflossen vanuit een nieuwe lening. Die nieuwe lening heeft een lagere rente, dus ook al houd je bedrag en einddatum gelijk – dan krijg je er een lagere maandlast voor terug. Mooi meegenomen toch?

Check de actuele leenrentes

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek