Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Consumentenprijzen 2,6 procent hoger in november

Inflatie in Nederland blijft veel hoger dan het Europese gemiddelde

Inflatie in Nederland blijft veel hoger dan het Europese gemiddelde

De Nederlandse consumentenprijzen zijn in november met 2,6 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Hiermee komt de Nederlandse inflatie in november een fractie lager uit dan in oktober (2,7 procent). De inflatie in Nederland blijft veel hoger dan het Europese gemiddelde dat in november uitkwam op 1,0 procent. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS).

Opvallendste veranderingen

Het CBS geeft altijd aan welke producten en diensten qua prijsverandering de meeste impact hadden. In de afgelopen maand waren vliegtickets goedkoper dan een jaar geleden en had de prijsontwikkeling van voedingsmiddelen, elektriciteit en gas een verlagend effect op de consumentenprijzen. Daar tegenover stond dat de consument verhoudingsgewijs meer geld kwijt was aan brandstoffen (benzine).

Nederland versus Europa

De Nederlandse inflatie loopt nu al een tijdje uit de pas bij de meeste andere landen in Europa. Om Europese inflatiecijfers met elkaar te vergelijken, bestaat de geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). Deze komt voor Nederland in november ook uit op 2,6%. Dat is beduidend hoger dan de gemiddelde prijsstijging in de eurozone. Deze kwam in november uit op 1,0 procent (wel hoger dan de 0,7 procent in oktober).

In onderstaande grafiek hebben we de Nederlandse inflatie en de Europese inflatie naast elkaar gezet. Sinds begin dit jaar ligt de inflatie in Nederland een stuk hoger. Dit komt volgens het CBS onder andere door de verhoging van het lage BTW tarief en de energiebelasting aan het begin van het jaar.

Inflatie in Nederland en Europa

Bron: HomeFinance.nl / CBS

Effect op sparen en lenen

De inflatie is slecht nieuws voor spaarders en goed nieuws voor mensen met een lening of hypotheek. Omdat de inflatie momenteel veel hoger is dan de spaarrente, neemt de koopkracht van mensen die geld sparen af. Dus hoe langer je geld op een spaarrekening zet, des te minder je van dat geld kunt kopen.

Voor mensen die een hypotheek hebben is inflatie goed nieuws. De maandlasten van die hypotheek voelen dankzij de inflatie minder zwaar aan. Dat geldt zeker als de hypotheekrente die betaald wordt lager is dan de inflatie.

In onderstaande grafiek hebben we de Nederlandse inflatie (CPI), de spaarrente voor een spaarrekening zonder voorwaarden en de 10 jaars hypotheekrente op een rij gezet. De huidige situatie waarbij de inflatie veel hoger is dan zowel de hypotheekrente als de spaarrente is hoogst uitzonderlijk.

Overzicht historische inflatie, hypotheekrente en spaarrente

Bron: HomeFinance.nl / CBS

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek