Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Ouderen in problemen door aflossingsvrije hypotheek

Verlengen niet altijd mogelijk - hoe dan verder?

Verlengen niet altijd mogelijk – hoe dan verder?

Tienduizenden ouderen komen mogelijk in de problemen als hun hypotheek in de komende jaren afloopt – concludeert pensioendenktank Netspar na een uitgebreide analyse. Het zou gaan om 23.000 tot 46.000 huishoudens. Oorzaak: de aflossingsvrije hypotheek.

Ouderen in het nauw

Trouw schrijft in het artikel Aflossingsvrije hypotheek drijft ouderen in het nauw over de uitkomst van een onderzoek door Mauro Mastrogiacomo. Hij werkt bij De Nederlandsche Bank (DNB) en de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en heeft onderzoek gedaan naar de hypotheeksituatie van ouderen. Op basis van cijfers van de Belastingdienst en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is hij tot bovengenoemde cijfers gekomen. De mogelijke probleemgroep is zo’n 5 tot 10 procent van de ouderen met een aflossingsvrije hypotheek. 

Aflopende hypotheken met te laag inkomen

Het probleem gaat ontstaan bij mensen met een (grotendeels) aflossingsvrije hypotheek die gaat aflopen. Verlengen is op zich wel mogelijk, maar kan op problemen stuiten als het inkomen niet voldoende is om de hypotheeklasten volgens de huidige normen mee te voldoen. Het verkopen van de woning is een mogelijkheid – alleen is het maar de vraag waar de gepensioneerde dan moet gaan wonen. Een andere – kleinere – woning kopen is niet altijd mogelijk en huren is ook een probleem.

Deze groep zit dus klem, is de conclusie van Mastrogiacomo.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Wim van maandag december 16, 2019 12:01
    Je hebt op zich gelijk Wim, dat velen hierdoor benadeeld zijn. Maar dat zijn geen aflossingsvrije hypotheken maar levenhypotheken (of spaarhypotheken). Volgens mij gaat het hier echt om de aflossingsvrije hypotheek. Dus waarbij er niets geregeld is voor de aflossing.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek