HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Advertentie voor 3,75% rente bij Trade Republic.

Ouderen in problemen door aflossingsvrije hypotheek

Verlengen niet altijd mogelijk - hoe dan verder?

Verlengen niet altijd mogelijk – hoe dan verder?

Tienduizenden ouderen komen mogelijk in de problemen als hun hypotheek in de komende jaren afloopt – concludeert pensioendenktank Netspar na een uitgebreide analyse. Het zou gaan om 23.000 tot 46.000 huishoudens. Oorzaak: de aflossingsvrije hypotheek.

Ouderen in het nauw

Trouw schrijft in het artikel Aflossingsvrije hypotheek drijft ouderen in het nauw over de uitkomst van een onderzoek door Mauro Mastrogiacomo. Hij werkt bij De Nederlandsche Bank (DNB) en de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en heeft onderzoek gedaan naar de hypotheeksituatie van ouderen. Op basis van cijfers van de Belastingdienst en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is hij tot bovengenoemde cijfers gekomen. De mogelijke probleemgroep is zo’n 5 tot 10 procent van de ouderen met een aflossingsvrije hypotheek. 

Aflopende hypotheken met te laag inkomen

Het probleem gaat ontstaan bij mensen met een (grotendeels) aflossingsvrije hypotheek die gaat aflopen. Verlengen is op zich wel mogelijk, maar kan op problemen stuiten als het inkomen niet voldoende is om de hypotheeklasten volgens de huidige normen mee te voldoen. Het verkopen van de woning is een mogelijkheid – alleen is het maar de vraag waar de gepensioneerde dan moet gaan wonen. Een andere – kleinere – woning kopen is niet altijd mogelijk en huren is ook een probleem.

Deze groep zit dus klem, is de conclusie van Mastrogiacomo.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Wim van maandag december 16, 2019 12:01
    Je hebt op zich gelijk Wim, dat velen hierdoor benadeeld zijn. Maar dat zijn geen aflossingsvrije hypotheken maar levenhypotheken (of spaarhypotheken). Volgens mij gaat het hier echt om de aflossingsvrije hypotheek. Dus waarbij er niets geregeld is voor de aflossing.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen