hypotheken
Gepubliceerd op: 16-12-2019 om 09:12

Tienduizenden ouderen komen mogelijk in de problemen als hun hypotheek in de komende jaren afloopt - concludeert pensioendenktank Netspar na een uitgebreide analyse. Het zou gaan om 23.000 tot 46.000 huishoudens. Oorzaak: de aflossingsvrije hypotheek.

Ouderen in het nauw

Trouw schrijft in het artikel Aflossingsvrije hypotheek drijft ouderen in het nauw over de uitkomst van een onderzoek door Mauro Mastrogiacomo. Hij werkt bij De Nederlandsche Bank (DNB) en de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en heeft onderzoek gedaan naar de hypotheeksituatie van ouderen. Op basis van cijfers van de Belastingdienst en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is hij tot bovengenoemde cijfers gekomen. De mogelijke probleemgroep is zo'n 5 tot 10 procent van de ouderen met een aflossingsvrije hypotheek. 

Aflopende hypotheken met te laag inkomen

Het probleem gaat ontstaan bij mensen met een (grotendeels) aflossingsvrije hypotheek die gaat aflopen. Verlengen is op zich wel mogelijk, maar kan op problemen stuiten als het inkomen niet voldoende is om de hypotheeklasten volgens de huidige normen mee te voldoen. Het verkopen van de woning is een mogelijkheid - alleen is het maar de vraag waar de gepensioneerde dan moet gaan wonen. Een andere - kleinere - woning kopen is niet altijd mogelijk en huren is ook een probleem.

Deze groep zit dus klem, is de conclusie van Mastrogiacomo.

Aangemaakt door Tom op 10-03-2020 13:19

Er blijkt nog veel schaamte te zijn hierover bij veel ouderen. Het is echt heel belangrijk dat het zwijgen stopt. Mensen in deze situatie zijn heus niet alleen. In Limburg bestaat een nieuw initiatief: Mijn Zorgeloos Huis (www.mijnzorgelooshuis.nl). Zij bieden minder dan de marktwaarde van de woning, maar wel voldoende om de hypotheekschuld af te lossen én een extra centje ivm de overwaarde. Bovendien mogen ouderen in hun huis blijven wonen als huurder. Ze huren de woning (levenslang) aan het tarief van een sociale huurwoning. Hierdoor maakt de huurder aanspraak op huurtoeslag.

Aangemaakt door Stef op 18-12-2019 00:29

Vergeet niet dat de hypotheekrentes erg hoog (begin 90 bijna 10% !) begonnen, dat maakt dat de maandelijkse lasten toen al hoog waren. Laat staan met aflossing.

Aangemaakt door Wim op 16-12-2019 12:01

Bij veel aflossingsvrije hypotheken is in de jaren 90 gelijktijdig een spaar beleggingspolis afgeloten met als doel een vermogen op te bouwen om aan het einde van de looptijd de hypotheek af te lossen. De voorspelling was zelfs zo goed dat er nog een aanvulling op het pensioen beschikbaar zou komen. Te mooi om waar te zijn, het bleek ook niet waar, het bleken woekerpolissen te zijn. De mensen zitten nu aan het einde van de looptijd van beide producten met een gat in de begroting.... Daarom is deze analyse kort door de bocht, de oorzaak van het gat ligt niet alleen bij deze ouderen,het woekerpolis schandaal komt nu aan de oppervlakte..

Aangemaakt door Job op 16-12-2019 12:33

Je hebt op zich gelijk Wim, dat velen hierdoor benadeeld zijn. Maar dat zijn geen aflossingsvrije hypotheken maar levenhypotheken (of spaarhypotheken). Volgens mij gaat het hier echt om de aflossingsvrije hypotheek. Dus waarbij er niets geregeld is voor de aflossing.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.