Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Studielening lager bij geinformeerde student

Studenten bouwen minder studieschuld op als ze de gevolgen beter kennen

Studenten bouwen minder studieschuld op als ze de gevolgen beter kennen

Zodra studenten beter op de hoogte zijn van de gevolgen van het aangaan van een studielening, wordt het gemiddelde maandelijkse leenbedrag aanzienlijk lager. Dit blijkt uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Lenen tijdens studie erg populair

Uit cijfers van het CBS blijkt dat studenten steeds vaker en meer lenen. Een hoge studieschuld leidt echter vaak al tijdens de studie tot veel stress. En ook na de studie kan een (hoge) studieschuld voor problemen zorgen. Niet iedereen kan de schuld even makkelijk aflossen en ook bij het aanvragen van een hypotheek of een lening kan een studieschuld een struikelblok vormen.

Stress van studieschuld

Minder lenen als gevolgen bekend zijn

Uit het onderzoek van het Nibud blijkt dat studenten minder lenen als ze beter op de hoogte zijn van de gevolgen. Studenten kunnen weliswaar al allerlei informatie achterhalen, maar daarvoor moeten ze zelf actie ondernemen.

Het Nibud adviseert de Dienst Uitvoering Onderwijs (het DUO) om studenten veel actiever te informeren. De verwachting is dat een student een lager maandelijkse leenbedrag zal kiezen als hij of zij vooraf weet hoeveel schuld tijdens de studie opgebouwd wordt en hoe lang het aflossen van die schuld duurt.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek