Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 16 december 2019, 16:32
#lenen #hypotheek

Zodra studenten beter op de hoogte zijn van de gevolgen van het aangaan van een studielening, wordt het gemiddelde maandelijkse leenbedrag aanzienlijk lager. Dit blijkt uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Lenen tijdens studie erg populair

Uit cijfers van het CBS blijkt dat studenten steeds vaker en meer lenen. Een hoge studieschuld leidt echter vaak al tijdens de studie tot veel stress. En ook na de studie kan een (hoge) studieschuld voor problemen zorgen. Niet iedereen kan de schuld even makkelijk aflossen en ook bij het aanvragen van een hypotheek of een lening kan een studieschuld een struikelblok vormen.

Stress van studieschuld

Minder lenen als gevolgen bekend zijn

Uit het onderzoek van het Nibud blijkt dat studenten minder lenen als ze beter op de hoogte zijn van de gevolgen. Studenten kunnen weliswaar al allerlei informatie achterhalen, maar daarvoor moeten ze zelf actie ondernemen.

Het Nibud adviseert de Dienst Uitvoering Onderwijs (het DUO) om studenten veel actiever te informeren. De verwachting is dat een student een lager maandelijkse leenbedrag zal kiezen als hij of zij vooraf weet hoeveel schuld tijdens de studie opgebouwd wordt en hoe lang het aflossen van die schuld duurt.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.