HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

NVM waarschuwt voor woningnood

In vierde kwartaal weer minder bestaande woningen te koop gezet en nieuwbouw te duur

In vierde kwartaal weer minder bestaande woningen te koop gezet en nieuwbouw te duur

Makelaarsvereniging NVM is bezorgd om het alsmaar dalende aanbod op de woningmarkt. Voorzitter Onno Hoes heeft het ook niet meer over een woningcrisis maar over woningnood. En het probleem is voorlopig nog niet voorbij: voor 2020 verwachten de NVM-makelaars dat – ondanks de enorme vraag naar woningen – het aantal transacties zal dalen.

Grote vraag, weinig aanbod = stijgende prijs

In het vierde kwartaal van 2019 zijn door NVM-makelaars ruim 40.000 woningen verkocht. In heel 2019 waren het in totaal 149.000 woningen. Daarmee komt het aantal transacties uit op ongeveer hetzelfde niveau als in 2018. Dat lijkt mee te vallen maar toch is de stemming onder de makelaars niet positief. Het aantal huizen dat te koop wordt gezegd neemt verder af. En het aantal nieuwbouwprojecten blijft – mede door de stikstof- en PFAS-problemen – achter bij de vraag. En voor de nieuwbouwprojecten die wel gerealiseerd worden, worden vaak hoge prijzen gevraagd. Met een gemiddelde prijs van 388.000 euro zijn nieuwbouwwoningen in 1 jaar tijd liefst 10 procent duurder geworden. Dergelijke prijzen schrikt volgens de makelaars veel potentiele kopers af.

2020 moeilijk jaar

De verwachting is dat de vraag naar woningen in 2020 hoog blijft. Zeker met de huidige hypotheekrentes willen veel mensen hun slag slaan op de huizenmarkt. Zoals hierboven beschreven zit het probleem in het aanbod. De verwachting is dan ook dat de huizenprijzen verder omhoog gaan maar dat het aantal transacties in 2020 lager uit zal komen dan in de jaren ervoor.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen