Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

NVM waarschuwt voor woningnood

In vierde kwartaal weer minder bestaande woningen te koop gezet en nieuwbouw te duur

In vierde kwartaal weer minder bestaande woningen te koop gezet en nieuwbouw te duur

Makelaarsvereniging NVM is bezorgd om het alsmaar dalende aanbod op de woningmarkt. Voorzitter Onno Hoes heeft het ook niet meer over een woningcrisis maar over woningnood. En het probleem is voorlopig nog niet voorbij: voor 2020 verwachten de NVM-makelaars dat – ondanks de enorme vraag naar woningen – het aantal transacties zal dalen.

Grote vraag, weinig aanbod = stijgende prijs

In het vierde kwartaal van 2019 zijn door NVM-makelaars ruim 40.000 woningen verkocht. In heel 2019 waren het in totaal 149.000 woningen. Daarmee komt het aantal transacties uit op ongeveer hetzelfde niveau als in 2018. Dat lijkt mee te vallen maar toch is de stemming onder de makelaars niet positief. Het aantal huizen dat te koop wordt gezegd neemt verder af. En het aantal nieuwbouwprojecten blijft – mede door de stikstof- en PFAS-problemen – achter bij de vraag. En voor de nieuwbouwprojecten die wel gerealiseerd worden, worden vaak hoge prijzen gevraagd. Met een gemiddelde prijs van 388.000 euro zijn nieuwbouwwoningen in 1 jaar tijd liefst 10 procent duurder geworden. Dergelijke prijzen schrikt volgens de makelaars veel potentiele kopers af.

2020 moeilijk jaar

De verwachting is dat de vraag naar woningen in 2020 hoog blijft. Zeker met de huidige hypotheekrentes willen veel mensen hun slag slaan op de huizenmarkt. Zoals hierboven beschreven zit het probleem in het aanbod. De verwachting is dan ook dat de huizenprijzen verder omhoog gaan maar dat het aantal transacties in 2020 lager uit zal komen dan in de jaren ervoor.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek