Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 3 maart 2020, 17:43
#huizenmarkt #hypotheek

In het vierde kwartaal van 2020 zijn er 16 procent meer hypotheekaanvragen gedaan dan in het kwartaal ervoor. Dit komt vooral doordat veel mensen hun bestaande hypotheek hebben overgesloten. In de totale groep oversluiters vallen vooral de 55-plussers op. Binnen deze groep is het aantal hypotheekaanvragen voor oversluiten en woningverbetering explosief gestegen. Dit blijkt uit cijfers van de Hypotheker.

Grote overwaarde en lage hypotheekrente

Veel huizenbezitters zien de waarde van hun woning de laatste jaren snel stijgen. De zogenaamde Loan to value (verhouding tussen het hypotheekbedrag en de waarde van de woning) neemt hierdoor snel af. Bij veel banken geldt dat er flinke rentekortingen mogelijk zijn als deze verhouding verbetert. Als dan de hypotheekrentes zelf ook nog flink dalen, kan oversluiten heel interessant zijn.

Bekijk de actuele hypotheekrentes per risicoklasse

Meerdere redenen tot oversluiting

Volgens de Hypotheker is de lage hypotheekrente (dus lagere maandlasten) echter niet de enige reden waarom de laatste tijd zo veel 55-plussers hun hypotheek oversluiten. Veel 55-plussers kiezen ervoor om hun hypotheek in deze tijd van lage rentes te verhogen met als belangrijkste doelen het financieren van een verbouwing, een schenking aan de kinderen of het regelen van een extra financiƫle buffer voor later.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.