Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hypotheekrente: extreem aantal renteverhogingen

Binnen vier dagen rente omhoog bij 70 procent van de hypotheken

Binnen vier dagen rente omhoog bij 70 procent van de hypotheken

De hypotheekrentes zitten duidelijk in de lift. HomeFinance vergelijkt op haar websites 50 hypotheken – van 70 procent daarvan is de rente deze week al verhoogd. Alleen vandaag gaat het al om 18 renteverhogingen! Zoveel rentewijzigingen in een paar dagen is hoogst uitzonderlijk.

Hypotheekrente wijzigingen 2020

Bron rentewijzigingen: ActueleRentestanden.nl

Hoeveel is de hypotheekrente nu gestegen?

De hypotheekrentes zitten al zo lang in een dalende trend, dat de markt niet meer gewend is aan renteverhogingen. Een maand geleden – met het losbreken van de coronacrisis – ontstonden de eerste geluiden over een stijging van de hypotheekrente: Hypotheekrente binnenkort omhoog?

Sindsdien zijn er een groot aantal renteverhogingen voor hypotheken doorgevoerd. Betekent dit dat mensen die een hypotheek nodig hebben nu een veel hogere hypotheekrente betalen dan een maand geleden? Dat is niet eenduidig te stellen. Bij een blik op de scherpste rentes die mogelijk zijn in de markt valt de rentestijging reuze mee. Voor individuele banken anders: dan is bij een aantal hypotheekverstrekkers de renteverhoging in de afgelopen maand best fors.

Laagste hypotheekrentes in de markt

In onderstaande tabellen zien we de scherpste rentes van 17 maart 2020 en 17 april 2020 naast elkaar. In de eerste tabel gaat het om hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). bij de tweede om hypotheken zonder NHG. In beide gevallen gaat het om een annuiteitenhypotheek waarbij de waarde van de woning exact gelijk is aan de hoogte van de hypotheek (100%).

Hypotheek met NHG

  17 mrt. 17 apr. verschil
1 jaar 0,75% 0,74% -0,01%
5 jaar 0,80% 0,80% 0,00%
10 jaar 0,94% 0,99% 0,05%
15 jaar 1,25% 1,25% 0,00%
20 jaar 1,31% 1,32% 0,01%
30 jaar 1,65% 1,65% 0,00%

Hypotheek zonder NHG

  17 mrt. 17 apr. verschil
1 jaar 1,19% 1,24% 0,05%
5 jaar 1,34% 1,39% 0,05%
10 jaar 1,35% 1,49% 0,14%
15 jaar 1,69% 1,79% 0,10%
20 jaar 1,74% 1,89% 0,15%
30 jaar 2,04% 2,15% 0,11%

Wat opvalt is dat de laagste rentes voor een hypotheek met NHG nauwelijks gewijzigd zijn. Bij de hypotheken zonder NHG zijn de rentes wel gestegen. Echter, met een stijging van tussen de 0,05% en de 0,15% is er voor huizenkopers nog geen reden om zenuwachtig te worden.

Hypotheekrente per bank

Qua scherpste rentes in de markt vallen de renteverhogingen dus mee. Voor specifieke hypotheekrentes per bank en hypotheekproduct zijn er wel aanzienlijke stijgingen. De hypotheekrentes van ABN Amro en de Rabobank bijvoorbeeld (samen goed voor een aanzienlijk deel van de hypotheekmarkt): daar zijn de rentes veel forser gestegen. De stijging is niet voor alle risicoklassen, looptijd en hypotheekvormen gelijk, maar er zijn bij beide banken renteverhogingen tot wel 4 tienden.

Paniek niet nodig – hypotheken goed vergelijken

HomeFinance stelt dat paniek over de hypotheekrentes – ondanks dit extreme aantal renteverhogingen – niet nodig is op dit moment. Wel is en blijft het zaak om een goede vergelijking te maken van de hypotheekmogelijkheden: de verhoudingen tussen hypotheekbanken verschuiven door de verhogingen die per bank sterk verschillen.

Ontwikkeling van hypotheekrentes goed volgen?

Meld je aan voor onze gratis Update Hypotheken!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Ed van zondag april 19, 2020 16:55
    Lezen Ed! Er staat dat het aantal verhogingen extreem hoog is. Lijkt me juist toch? En dat de rente stijging zelf reuze meevalt. Klopt ook, toch? Maar jouw conclusie dat de rente echt minimaal zal zijn deel ik niet. Wij zullen echt als Nederland te maken krijgen met hogere rentes omdat we veel mee schulden aangaan. Wij zelf, maar ook het eurogebied en of we het leuk vinden of niet: wij delen het risico van landen als Italie en Spanje. Dat wij als nederland geld toe krijgen als we een lening uitschrijven zal snel afgelopen zijn. De rente gaat echt in de komende tijd wel wat omhoog. En dat bedrijven dan kunnen ophouden… kom nou. Wat maakt het uit of je als bedrijf 3% of 4% moet betalen voor een lening… Het probleem wordt eerder dat bedrijven geen lening meer zullen krijgen. Want daar maak ik mij zorgen over. Er is meer dan genoeg geld beschikbaar maar je hoort nu al verhalen dat banken veel kritischer zijn bij het uitlenen van geld. En geeft ze eens ongelijk! Als banken maar blind aan alle bedrijven met problemen geld gaan lenen hebben we volgend jaar een enorm bankenprobleem. Ik zie het somber in!

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek