hypotheken
Gepubliceerd op: 17-3-2020 om 12:02

Het coronavirus heeft de financiële markten in zijn greep. Dit heeft er mede voor gezorgd dat vrijwel alle rentes de laatste weken hard gedaald zijn. Voor huizenbezitters is dat goed nieuws want voor vrijwel alle hypotheekvormen en rentevaste perioden geldt dat de hypotheekrentes momenteel op een all-time low staan (zie onderstaande tabel voor de laagste hypotheekrentes van dit moment). Toch is het de vraag of we het (voorlopige?) dieptepunt qua hypotheekrentes niet ongeveer bereikt hebben.

Laagste hypotheekrentes maart 2020

Actuele rentes bij alle renteperioden en risicoklassen

ECB houdt rente gelijk: kapitaalmarkrente loopt hard op

Veel centrale banken reageren op de coronacrisis door de rentes te verlagen. Dit zorgt ervoor dat geld goedkoper wordt en het idee is dat er dan meer geld beschikbaar komt in de markt voor bedrijfsleningen en consumptieve leningen. Dit stimuleert bestedingen en investeringen en is goed voor de economie.

De Europese centrale bank (ECB) heeft de rentes nog niet verlaagd. Waarschijnlijk niet omdat ze het niet zouden willen, maar omdat de Europese rente al geruime tijd op 0 procent staat en er weinig te verlagen valt.

De kapitaalmarktrente loopt de laatste dagen hard op. In onderstaande grafiek vindt u de renteonwikkeling van de 10 jaars Nederlandse staatslening in 2020.

Nederlandse kapitaalmarktrente in 2020

Bron: ActueleRentestanden.nl

De kapitaalmarktrente is binnen een week met liefst een half procent gestegen. Deels omdat duidelijk is dat de kans op verdere renteverlagingen door de ECB dus klein is. Maar ook deels omdat duidelijk is dat de Nederlandse overheid in de komende tijd een enorm bedrag in de economie wil pompen om de gevolgen van de coronacrisis tegen te gaan. Hiertoe zal het kabinet zeker een beroep doen op de kapitaalmarkt. Het aanbod aan Nederlandse staatsleningen zal hierdoor toenemen en beleggers zullen gezien de onzekere omstandigheden een hoger rendement wensen dan voor de coronacrisis. De kans is dus groot dat de rente op staatsleningen verder omhoog zal gaan.

Wat gaat de hypotheekrente doen?

De vraag die wij heel veel krijgen is wat de hypotheekrente gaat doen. Je zou zeggen dat die vanwege alle onzekerheden en het feit dat er heel veel geld beschikbaar komt voor banken nog verder zou kunnen dalen. Toch zijn er ook argumenten te bedenken dat de hypotheekrente juist omhoog zal gaan.

Het eerste argument voor een hypotheekrentestijging is dat de hypotheekrente de kapitaalmarktrente vrijwel altijd volgt. Zoals valt te zien in onderstaande grafiek, neemt de spread tussen de kapitaalmarktrente en de 10 jaars hypotheekrente momenteel heel snel af. Mocht de kapitaalmarktrente nog verder oplopen, dan zou je verwachten dat de hypotheekrente gaat volgen.

Kapitaalmarktrente en hypotheekrente tussen 2016 en 2020

Een ander argument voor een hypotheekrentestijging is dat het risico dat banken lopen op hypotheken in de komende tijd zeker toe zal nemen. De laatste jaren waren alle ontwikkelingen positief: lage werkloosheid, goede economische cijfers, stijgende huizenprijzen. Het risico van banken op hun uitstaande hypotheekportefeuille werd steeds kleiner. Dit zag je terug in de marge die banken wilden maken op hypotheken: ook die werd steeds kleiner.

De vraag is of dit zo blijft. De kans is groot dat - zeker als deze crisis langer aan gaat houden dan tot nu toe door velen verwacht - veel meer mensen met een hypotheek te maken gaan krijgen met inkomensdalingen. Dit kan leiden tot betalingsproblemen. Een hoger risico vertaalt zich normaal gesproken naar een hogere marge. En dus ook een hogere rente.

Conclusie: het voorspellen van de rente is - zeker in onzekere tijden - heel lastig. Maar het zou ons niets verbazen als de hypotheekrente in de komende weken een stijging zal laten zien.

Volgen wat er met de hypotheekrente gebeurt? 
Meld je aan voor de GRATIS HomeFinance MailService!

HypotheekUpdates in je mail

Aangemaakt door piet de bruijn op 24-04-2020 10:51

geloof dat we nu op moeten gaan letten . goed lopend bedrijf , ook nu er corona is . maar bedrijf- hypotheek gaat nu mooi wel omhoog, dat is in mijn geval 1.65 % opslag . dus de verwaarlozing gaat hier niet op als je bij de Rabobank zit .

Aangemaakt door Christian wichertjes op 27-04-2020 16:26

Ja klopt ik ook bij de Rabobank en v 3% naar 4.3%. Vorige was 2 jr en deze is 1 je. Of zal dat aan de Rabobank liggen ?

Aangemaakt door Jos Koets op 24-03-2020 17:19

Tot op heden zijn de verhogingen te verwaarlozen. Sommige banken die verhogen met 0,05%. In ieder geval is duidelijk dat niet iedereen een verhoging heeft doorgevoerd.

Aangemaakt door Jozef op 18-03-2020 13:07

Bedankt allemaal.Fijne en correcte berkening Thijs dank u wel.

Aangemaakt door Job op 18-03-2020 10:37

De kapitaalmarktrente staat vandaag al boven de 0%! https://nl.investing.com/rates-bonds/netherlands-10-year-bond-yield 8 tiende in 1 week omhoog. Waar gaat dat naar toe?!

Aangemaakt door Jozef op 17-03-2020 21:19

Ik heb een 10 jarige hypotheek van ABN met %4.75 rente.Volgende jaar september loopt de hypotheek af en wil ik van huidige lage rente profiteren.vroeg ik bank voor boete berekening krijg ik rond €10000 boete voor 18 maanden.ik wil graag wachten tot afloop van mijn hypotheek maar ik vrees me met zulke situaties rente omhoog gaat.graag heb ik Julie mening hiervoor nodig.

Aangemaakt door Jb op 17-03-2020 21:43

Op breken want de rente gaat omhoog door deze crisis en

Aangemaakt door Edwin op 19-03-2020 11:46

onzin, de rente zal nooit zo hard stijgen dat het loont om die 10.000 boete te gaan betalen

Aangemaakt door Thijs op 18-03-2020 07:18

Je kan soms ook middelen. Dan pakken ze percentage hypotheek van de looptijd 18 maanden 4.8 en bijvoorbeeld 120 maanden 1.1% (voorbeeld %) Zit dacht ik zoiets in elkaar: (Rentepercentage van uw hypotheek-Actuele rente)×Resterende rentevaste periode en dat deel je dan door de nieuwe looptijd. In mijn voorbeeld dus 4.8-1.1=3.7 dat x 18= 66.6 Dat deel je dan door 120 dan kom je op 0.56 die tel je dan dacht ik op bij de gestelde hypotheekrente 1.1+0.55=1.65% voor 10 jaar Ben geen hypotheekadviseur maar dacht dat het ongeveer zo zat. Voordeel is dat je geen oversluitkosten hebt. En dat je toch een stuk lager zit.

Aangemaakt door Kgf op 18-03-2020 07:40

Die boete moet je vergelijken met wat het je oplevert dat je minder rente betaald. En dat over de rest van je hypotheek berekenen. En een boete kan gewoon bij je hypotheek in die hoef je niet in één keer betalen .

Aangemaakt door erik op 24-04-2020 00:24

Dat kan lang altijd niet Zit bij Argenta en daar kun je de boeterente niet bij de hypotheek doen

Aangemaakt door Lei op 18-03-2020 10:03

Dan kunt u ook een omzetting aan vragen bij u bank . De ING doet en heeft dat ook . Het kost je geen boete . Wij hebben het ook gedaan rechtstreeks bij de ING bank

Aangemaakt door Dd op 18-03-2020 16:09

Dat niet, maar er zijn wel administratiekosten aan verbonden ad € 250,=. Deze kosten zijn aftrekbaar voor de belastingen. Het leverde mij een direct voordeel op van ruim €40,= per maand. Over 20 jaar is dat toch € 9600,= die je evt in de aflossing kunt stoppen. Gisteren geanticipeerd op de stijgende kapitaalmarktrente.

Aangemaakt door gerard op 19-03-2020 08:22

het is maar hoe je het bekijkt. Het verschil tussen die 4.75% en bv 1.75% is 3% maal 18 maanden die je toch extra betaald tot einde rentevrij periode. Die ben je zeker kwijt en die zit ook verrekend in de boeterente. De boeterente kun je opvoeren in de belastingaangifte van 2020 en krijg je deels terug. Het is alleen de vraag of U de boeterente nu kunt betalen.

Aangemaakt door jp op 19-03-2020 15:08

De boete is zo hoog omdat nu het renteverschil op dit moment zo hoog is.(4,75% tegen 1,5%?) Lijkt me dat als de rente gaat stijgen je het beste kunt verlengen op het moment dat de rente staat op het percentage dat je nu betaald. 4,75% dan is de boete minimaal en je maandbedrag zal ongeveer gelijk blijven aan wat of je nu betaald......Of je moet er wel voor kiezen nu de boete te betalen. en dan vastzetten tegen 1,5% voor 10 jaar dat is op de lange termijn voor je voordeliger dan wanneer de rente tussen nu en 1 jaar naar 4,75% stijgt. Je kunt het zo lang mogelijk uitstellen... kunt altijd nog bij een kleine verhoging van de rente vastzetten, dan zal je boete ook iets minder zijn

Aangemaakt door Jopie op 24-03-2020 17:17

Ik denk dat je zelf een realistische schatting moet maken en uitrekenen of het dan wel of niet voordelig is voor de komende 10 jaar dat je je rente weer gaat vastzetten (tenzij je 20 jaar wil vastzetten). Het is aannemelijk dat de hypotheekrentes gaan stijgen, maar zelf verwacht ik dat de rentes pas echt hard gaan stijgen wanneer de werkloosheid intreedt, wat wellicht nog wel paar maandjes kan duren. Daarna is het ook niet zo dat van de ene op de andere dag de rente van pak m been 1,5% opeens naar 5% gaat schieten, de hele rentestijging zal gedurende een langere periode gewoon stijgen. Mij lijkt 2 jaar nog niet een extreem groot probleem gezien je nu 4,75% betaald, over 2 jaar zal het denk ik misschien nog steeds lager zijn dan wat je nu betaald of wellicht ongeveer hetzelfde. Maar alles blijft uiteraard speculatie.

Aangemaakt door Remco op 04-04-2020 13:08

Ik zit in bijna exact dezelfde situatie, twijfel twijfel... ik denk dat ik mn spaargeld er tegenaan ga gooien!

Aangemaakt door Jo op 20-04-2020 13:28

Laat je niet opnaaien banken zijn boeven

Aangemaakt door Quinten op 17-03-2020 13:16

waar ik bang voor ben is dat de banken ook dicht gaan. Ik wacht al een jaar om mijn hypotheek naar een andere bank over te zetten om de lage rente voor 20 jaar vast te zetten. Ik wil dat doen als de daling voorbij is maar wat als dan de banken de boel op slot gooien en je helemaal geen hypotheek meer kunt krijgen? Is dit iets dat kan voorkomen of hoef ik mij hier geen zorgen over te maken??

Aangemaakt door Job op 17-03-2020 15:33

Zorg dat je alle benodigde papieren al bij elkaar verzameld. Dan kun je heel snel schakelen mochten de rentes gaan stijgen. Ik verwacht zelf nog een kleine daling eerst en pas vanaf april een stijging. Maar ook dan is de vraag hoeveel het gaat schelen. Het zal dan niet veel meer dan 1 tiende zijn. Waarom wachten? Ik acht de kans zelf niet groot dat banken gaan sluiten. Maar je weet het nooit: bij een algemene lockdown kan het hele hypotheekproces met bank, taxateur en notaris wel eens heel anders gaan worden.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.