Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 1 mei 2020, 09:15
#huizenmarkt #hypotheek

De hypotheekmarkt heeft vooralsnog geen last van de coronacrisis. Er worden juist heel veel nieuwe hypotheken afgesloten - mede door het corona-effect.

Cijfers hypotheekaanvragen

De cijfers hierover komen van Hypotheken Data Netwerk (HDN) - de software die door hypotheekadviseurs gebruikt wordt voor het aanvragen van hypotheken voor hun klanten. Ongeveer 80% van alle hypotheekaanvragen loopt via HDN - in april waren dat er 54.000. Dat was 75% meer dan het gemiddelde van de aprilmaand in de afgelopen vier jaar. In maart waren het er nog iets meer: 60.000.

Hypotheekaanvragen in april - HDN

Bron: HDN

De ontwikkeling van het aantal hypotheekaanvragen per week:

Aantal hypotheekaanvragen per week in 2020 tm april - HDN

Bron: HDN

Huizenbezitters die hypotheek oversluiten

Veel huizenbezitters die geen verhuisplannen hebben kiezen ervoor om nu hun hypotheek over te sluiten naar een andere geldverstrekker. 29% van de aanvragen ging om oversluiten, een jaar geleden was dat 15%. De achterliggende gedachte is dat de hypotheekrente het dieptepunt nu voorbij is. Deze mensen verwachten dat de rente verder gaat stijgen en willen nu profiteren van de lage hypotheekrente.

Check de actuele hypotheekrente

Ook veel woningaankopen

De angst dat de woningmarkt zou instorten door corona lijkt vooralsnog onterecht. De overige 71% van de aangevraagde hypotheken - ruim 38.000 - kwam voort uit woningaankopen. Ook dat aantal ligt hoger dan vóór de coronacrisis. Wel is de stijging van het aantal aankopen onder alle typen woningkopers iets getemperd.

Met de huizenprijzen is vooralsnog niet veel gebeurd. Er zijn wel tekenen dat er meer huizen te koop worden gezet: wie wil verkopen heeft dat plan naar voren geschoven, uit angst dat de crisis later wel een effect heeft op de huizenmarkt. Kopers trekken zich nog weinig aan van de veranderde omstandigheden. Het grotere aanbod zorgt ervoor dat zie iets meer ruimte hebben op de woningmarkt.

Huizenmarkt en hypotheekrente in de gaten houden?

Meld je aan voor onze gratis Update Hypotheken!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.