Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hypotheek oversluiten is hot

Veel nieuwe hypotheekaanvragen in april

Veel nieuwe hypotheekaanvragen in april

De hypotheekmarkt heeft vooralsnog geen last van de coronacrisis. Er worden juist heel veel nieuwe hypotheken afgesloten – mede door het corona-effect.

Cijfers hypotheekaanvragen

De cijfers hierover komen van Hypotheken Data Netwerk (HDN) – de software die door hypotheekadviseurs gebruikt wordt voor het aanvragen van hypotheken voor hun klanten. Ongeveer 80% van alle hypotheekaanvragen loopt via HDN – in april waren dat er 54.000. Dat was 75% meer dan het gemiddelde van de aprilmaand in de afgelopen vier jaar. In maart waren het er nog iets meer: 60.000.

Hypotheekaanvragen in april - HDN

Bron: HDN

De ontwikkeling van het aantal hypotheekaanvragen per week:

Aantal hypotheekaanvragen per week in 2020 tm april - HDN

Bron: HDN

Huizenbezitters die hypotheek oversluiten

Veel huizenbezitters die geen verhuisplannen hebben kiezen ervoor om nu hun hypotheek over te sluiten naar een andere geldverstrekker. 29% van de aanvragen ging om oversluiten, een jaar geleden was dat 15%. De achterliggende gedachte is dat de hypotheekrente het dieptepunt nu voorbij is. Deze mensen verwachten dat de rente verder gaat stijgen en willen nu profiteren van de lage hypotheekrente.

Check de actuele hypotheekrente

Ook veel woningaankopen

De angst dat de woningmarkt zou instorten door corona lijkt vooralsnog onterecht. De overige 71% van de aangevraagde hypotheken – ruim 38.000 – kwam voort uit woningaankopen. Ook dat aantal ligt hoger dan vóór de coronacrisis. Wel is de stijging van het aantal aankopen onder alle typen woningkopers iets getemperd.

Met de huizenprijzen is vooralsnog niet veel gebeurd. Er zijn wel tekenen dat er meer huizen te koop worden gezet: wie wil verkopen heeft dat plan naar voren geschoven, uit angst dat de crisis later wel een effect heeft op de huizenmarkt. Kopers trekken zich nog weinig aan van de veranderde omstandigheden. Het grotere aanbod zorgt ervoor dat zie iets meer ruimte hebben op de woningmarkt.

Huizenmarkt en hypotheekrente in de gaten houden?

Meld je aan voor onze gratis Update Hypotheken!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek