Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Geld lenen weer goedkoper

Meer banken met PL-rente onder 4%

Meer banken met PL-rente onder 4%

Geld lenen wordt langzaam aan een beetje goedkoper. Bij de rentewijzigingen voor leningen zien we dat Interbank vandaag haar rentes voor de persoonlijke lening verlaagt, vorige week deed BNP Paribas dat al. Daarmee waren ze niet de eerste met een verlaging van de leenrente: eind 2019 zette Freo al de stap naar een rente onder de 4% voor de persoonlijke lening, daarna deden DEFAM en Findio hetzelfde.

Check de actuele leenrentes

Grote bedragen lenen onder 4% rente

De laagste rente – onder de 4% dus – geldt alleen voor persoonlijke leningen voor grote bedragen: vanaf € 25.000 kun je zo goedkoop geld lenen. Er is een duidelijk verschil in de ontwikkeling van de laagste rente voor grote en kleine leenbedragen:

Ontwikkeling laagste rente PL 5.000 en 50.000 - 4 juni 2020
Ontwikkeling laagste rente PL € 5.000 t.o.v. € 50.000 – tot 4 juni 2020

Voor een persoonlijke lening van € 5.000 geldt zelfs dat de laagste rente recent gestegen is van onder naar boven de 6%. Dit terwijl grote leningen worden alleen maar goedkoper worden.

Laagste rente voor kleine leningen

Voor kleinere leningen betaal je dus ruim meer dan de allerlaagste rente van minder dan 4%: de goedkoopste PL van € 5.000 krijg je bij Freo voor 6,5%. Daarmee heeft Freo bij dat leenbedrag niet het allerlaagste percentage als we kijken naar de minimale rente. Dat is lager bij Lender en Spender en bij BNP Paribas. Echter: daar hebben ze een verschil tussen de minimale en maximale rente – het is dus niet gezegd dat iedereen daar een lening kan afsluiten tegen het laagste tarief.

Laagste rente PL 5.000 euro - 4 juni 2020

Laagste rente persoonlijke lening € 5.000 – 4 juni 2020 (bron: Lening.nl)

Klein doorlopend krediet soms goedkoper dan PL

Opvallend in de vergelijking van leningen bij een leenbedrag van €5.000: verschillende geldverstrekkers hanteren een lagere rente voor een doorlopend krediet dan voor een persoonlijke lening. De tendens is dat het doorlopend krediet min of meer aan het uitsterven is. Er zijn geldverstrekkers die ermee stoppen, andere maken deze leenvorm gewoon duurder dan de PL, maar voor de laagste bedragen zijn de DK-rentes bij sommige banken dus nog wel lager dan die voor de PL.

PL-rente tov hypotheekrente en kapitaalmarktrente

De verlaging van de laagste rente voor persoonlijke leningen ligt in de lijn met de overige rentes. Dat zien we duidelijk als we kijken naar de ontwikkeling van de PL-rente in vergelijking met de hypotheekrente (10 jaar vast) en de kapitaalmarktrente. Die laatste twee zijn in de afgelopen jaren heel veel sneller omlaag gegaan dan de leenrente. De verlagingen van de laatste tijd waren dus hoog tijd, het verschil is echter nog lang niet ingehaald.

Ontwikkeling rente PL, hypotheekrente en kapitaalmarktrente - 4 juni 2020

Ontwikkeling laagste rente PL t.o.v. laagste hypotheekrente en kapitaalmarktrente – 4 juni 2020

Maximale leenrente fors omlaag

Niet alleen de laagste leenrente daalt – ook de maximale leenrente gaat fors omlaag. Dat is echter niet de keuze van de banken: minister Hoekstra heeft aangekondigd dat er per 1 augustus tijdelijk niet meer dan 10% gerekend mag worden voor geld lenen. Die maximale rente staat nu nog op 14% en wordt vooral toegepast bij rood staan, koop op afbetaling en bij creditcards. Deze tijdelijke verlaging is bedoeld als verlichting voor mensen die in geldproblemen komen door de coronacrisis.

Op de hoogte blijven van de rentes en ontwikkelingen bij lenen?

Meld je aan voor onze GRATIS HomeFinance MailService!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek