Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hypotheekrente stijgt langzaam verder

Verhogingen en verlagingen wisselen elkaar af. Kapitaalmarktrente stijgt.

Verhogingen en verlagingen wisselen elkaar af. Kapitaalmarktrente stijgt.

Bijna 3 maanden geleden bereikten de hypotheekrentes hun (voorlopige?) dieptepunt. Sinds dat moment zien we dat de hypotheekrentes stijgen. De laatste weken wisselen renteverhogingen en renteverlagingen elkaar af. Per saldo stijgen de laagste rentes in onze overzichten voorzichtig door.

Op de rentemarkten zien we dat de kapitaalmarktrente de laatste week behoorlijk oploopt. Dat vergroot de kans dat de huidige trend voorlopig nog even aanhoudt: renteverhogingen en verlagingen die elkaar afwisselen waarbij de hypotheekrentes per saldo wat omhoog gaan.

Vergelijk de huidige hypotheekrentes

Historische hypotheekrente

In onderstaande grafiek tonen wij de laagste hypotheekrentes (met Nationale Hypotheek Garantie, NHG) bij de populaire looptijden 1 jaar vast, 10 jaar vast en 20 jaar vast. Duidelijk is dat de rentes in de laatste jaren flink gedaald zijn en dat de stijging van de laatste maanden tot nu toe beperkt is.

Historische hypotheekrente diverse looptijden

Bron: ActueleRentestanden.nl

Dit wordt nog duidelijker als we inzoomen op de hypotheekrenteontwikkeling sinds half maart (dieptepunt). Bij de meeste renteperioden geldt dat de laagste hypotheekrentes in de markt voor hypotheken met NHG maar een heel klein beetje hoger staan dan een paar maanden geleden.

  17 mrt. 6 jun. verschil
1 jaar 0,75% 0,79% 0,04%
5 jaar 0,80% 0,85% 0,05%
10 jaar 0,94% 1,09% 0,15%
15 jaar 1,25% 1,38% 0,13%
20 jaar 1,31% 1,42% 0,11%
25 jaar 1,52% 1,70% 0,18%

Betekent dit dat er eigenlijk vrijwel niets is gebeurd op de hypotheekrente markt? Nee, zeker niet. We hebben een enorm aantal rentewijzigingen langs zien komen. Een aantal banken heeft de rentes bij verschillende looptijden, hypotheekvormen en risicoklassen per saldo met een aantal tienden verhoogd. En de rentes bij hypotheken zonder NHG zijn wat meer gestegen dan de hypotheken met NHG. Maar als je kijkt naar de allerscherpste rentes in de markt, dan vallen de stijgingen vooralsnog reuze mee.

Zowel rentestijgingen als rentedalingen

De laatste weken zijn niet alle rentewijzigingen rentestijgingen. In onderstaande figuur kunt u zien dat rentestijgingen en rentedalingen elkaar afwisselen.

Bron: ActueleRentestanden.nl

Wat gaat de hypotheekrente doen?

De vraag die wij vaak krijgen is wat de hypotheekrente in de komende tijd gaat doen. Het antwoord op die vraag is altijd hetzelfde: het voorspellen van de rentes is heel lastig en wij hebben helaas geen glazen bol. Maar historisch gezien blijkt de ontwikkeling van de kapitaalmarktrente een goede voorspeller te zijn van de toekomstige hypotheekrente.

Dat is te zien in onderstaande grafiek, waarin we de historische 10 jaars hypotheekrente (annuiteïtenhypotheek met NHG) tegenover de kapitaalmarktrente hebben gezet. Beide rentes kennen een vergelijkbaar verloop, waarbij de hypotheekrente vaak wat achter de kapitaalmarktrente aan loopt.

Historische hypotheekrente ten opzichte van hypotheekrente

Als we dan kijken naar de recente ontwikkeling van de kapitaalmarktrente, dan zien we dat deze de laatste week begint op te lopen.

Zoals hierboven beschreven, is het voorspellen van de (hypotheek)rente heel lastig, maar wij achten de kans groot dat de hypotheekrente in de komende week/weken een vergelijkbare trend zal laten zien als de laatste tijd: renteverlagingen en verhogingen wisselen elkaar af maar per saldo een lichte stijging.

Hypotheekrente en woningmarkt actief volgen?

Meld je aan voor de Update Hypotheken van onze HomeFinance MailService!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Peter van maandag juni 8, 2020 09:17
    Hallo Peter. Dat valt zo in zijn algemeenheid niet te zeggen. Dat hangt helemaal van je persoonlijke situatie af. Maar als je nu op variabel veel meer betaalt dan voor 20 jaar vast en bovendien past 20 jaar bij je wensen en situatie, dan wist ik het wel: ik zou vastzetten. Je geeft zelf al aan hoe uitzonderlijk dit is… Ik wilde dat ik jouw keuze had. Ik zit voorlopig nog op 3,5 procent en vond dat destijds al belachelijk laag.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek