Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 6 juli 2020, 14:24
#huizenmarkt #hypotheek

Het aantal hypotheekaanvragen lag in het tweede kwartaal van dit jaar - ondanks de coronacrisis - ongeveer 40 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Deze stijging komt vooral doordat veel meer mensen hun hypotheek hebben overgesloten. Dit blijkt uit de kwartaalcijfers van HDN (Hypotheken Data Netwerk).

Hypotheekrente op dieptepunt

De hypotheekrentes hebben - zoals u kunt zien in onderstaande grafiek - een lange periode van daling achter de rug. In het tweede kwartaal van dit jaar bereikten de rentes een (voorlopig?) dieptepunt.

Bron: ActueleRentestanden.nl - Hypotheekrentes voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie

Als we inzoomen op de rente-ontwikkeling sinds 1 april vorig jaar, dan zien we vooral bij de langere looptijden een forse daling.

Bron: ActueleRentestanden.nl - Hypotheken met NHG

Veel mensen hebben dit moment van historisch gezien extreem lage rentes aangegrepen om hun hypotheek over te sluiten of een tweede hypotheek af te sluiten. Ook toen de hypotheekrentes vanaf mei wat begonnen te stijgen, kwamen veel mensen in actie om hun hypotheek over te zetten naar een hypotheek met gunstiger tarieven. In totaal waren in in het tweede kwartaal van 2020 liefst 88% meer oversluitingen en tweede hypotheken dan in het tweede kwartaal van 2019.

Bekijk de laagste hypotheekrentes van nu

Niet alleen oversluiters

Ook als we kijken naar het aantal hypotheekaanvragen bedoeld voor de aankoop van een woning, zien we een flinke stijging. In totaal zijn er 15% meer hypotheken aangevraagd voor de financiering van een nieuwe woning. Hierbij zit de meeste groei bij de groep huizenbezitters die een duurdere nieuwwoning kopen (+ 36%).

Gemiddeld hypotheekbedrag ook hoger

De gemiddelde woningwaarde waar een hypotheekaanvraag voor werd gedaan, kwam in het tweede kwartaal uit op 380.000 euro. Een stijging van 9 procent ten opzichte van vorig jaar. Dit ligt in lijn met de cijfers die het CBS onlangs publiceerde. Uit die cijfers bleek al dat de gemiddelde prijs van een bestaande koopwoning in mei op een recordhoogte van 333.000 euro lag. Bijna 8 procent hoger dan de gemiddelde prijs een jaar eerder.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.