Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Lage hypotheekrente zorgt voor forse stijging oversluiters

Aantal hypotheekaanvragen in tweede kwartaal fors hoger dan vorig jaar

Aantal hypotheekaanvragen in tweede kwartaal fors hoger dan vorig jaar

Het aantal hypotheekaanvragen lag in het tweede kwartaal van dit jaar – ondanks de coronacrisis – ongeveer 40 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Deze stijging komt vooral doordat veel meer mensen hun hypotheek hebben overgesloten. Dit blijkt uit de kwartaalcijfers van HDN (Hypotheken Data Netwerk).

Hypotheekrente op dieptepunt

De hypotheekrentes hebben – zoals u kunt zien in onderstaande grafiek – een lange periode van daling achter de rug. In het tweede kwartaal van dit jaar bereikten de rentes een (voorlopig?) dieptepunt.

Bron: ActueleRentestanden.nl – Hypotheekrentes voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie

Als we inzoomen op de rente-ontwikkeling sinds 1 april vorig jaar, dan zien we vooral bij de langere looptijden een forse daling.

Bron: ActueleRentestanden.nl – Hypotheken met NHG

Veel mensen hebben dit moment van historisch gezien extreem lage rentes aangegrepen om hun hypotheek over te sluiten of een tweede hypotheek af te sluiten. Ook toen de hypotheekrentes vanaf mei wat begonnen te stijgen, kwamen veel mensen in actie om hun hypotheek over te zetten naar een hypotheek met gunstiger tarieven. In totaal waren in in het tweede kwartaal van 2020 liefst 88% meer oversluitingen en tweede hypotheken dan in het tweede kwartaal van 2019.

Bekijk de laagste hypotheekrentes van nu

Niet alleen oversluiters

Ook als we kijken naar het aantal hypotheekaanvragen bedoeld voor de aankoop van een woning, zien we een flinke stijging. In totaal zijn er 15% meer hypotheken aangevraagd voor de financiering van een nieuwe woning. Hierbij zit de meeste groei bij de groep huizenbezitters die een duurdere nieuwwoning kopen (+ 36%).

Gemiddeld hypotheekbedrag ook hoger

De gemiddelde woningwaarde waar een hypotheekaanvraag voor werd gedaan, kwam in het tweede kwartaal uit op 380.000 euro. Een stijging van 9 procent ten opzichte van vorig jaar. Dit ligt in lijn met de cijfers die het CBS onlangs publiceerde. Uit die cijfers bleek al dat de gemiddelde prijs van een bestaande koopwoning in mei op een recordhoogte van 333.000 euro lag. Bijna 8 procent hoger dan de gemiddelde prijs een jaar eerder.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek