Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Rente doorlopend krediet moet meebewegen met marktrente

Kifid: bank moet teveel betaalde rente terugbetalen

Kifid: bank moet teveel betaalde rente terugbetalen

In lijn met eerdere uitspraken heeft Kifid afgelopen week wederom gesteld dat de rente op een doorlopend krediet in de pas moet blijven met de marktrente.

Klacht tegen ABN Amro

De zaak werd aangespannen door een klant van ABN Amro, die een Flexibel Krediet had bij de bank. Afgesloten in 2010, volledig afgelost in 2018.

Marktrente daalde, rente doorlopend krediet niet

De klant klaagde vervolgens dat de rente die hij betaald had te hoog was: terwijl de marktrente daalde werd de rente op het doorlopend krediet (DK) niet verlaagd. ABN Amro vond de kredietvergoeding wel degelijk marktconform.

Euribor marktrente 2010-2020

Marktrente: 1-maands Euribor vanaf 2010

Rente DK ABN Amro niet voldoende meebewogen

Kifid stelt de klant in het gelijk: de rente heeft niet voldoende meebewogen met de marktrente. Daarbij is het klachteninstituut uitgegaan van de rentereeks van De Nederlandsche Bank (DNB) en de CBS-rentereeks gecorrigeerd met 0,91 procentpunt.

Niet het niveau – wel het verschil

Het gaat in deze uitspraak niet om het niveau van de rente op het doorlopend krediet van ABN Amro. De geschillencommissie stelt dat een bank bij het aanbieden van een DK de rente naar eigen inzicht mag vaststellen. De hoogte wordt dan bepaald door de marktrente, maar ook door het risico dat de bank denkt te lopen en de winstmarge die de bank wil realiseren. Dat doet iedere kredietverstrekker naar eigen inzicht.

Vergelijk leenrente

Echter:

Daarmee is ook het verschil vastgelegd tussen de individuele kredietvergoeding en het gemiddelde rentetarief in die markt. De bank moet ervoor zorgen dat dit verschil gedurende de looptijd van het krediet niet wijzigt in het nadeel van de consument.

ABN Amro moet rente Flexibel Krediet terugbetalen

Daarmee geeft het klachteninstituut duidelijk aan dat de rente op het doorlopend krediet moet meebewegen met de marktrente. Dat is volgens de berekeningen van Kifid bij het Flexibel Krediet van ABN Amro niet correct gegaan.

De bank moet nu het rentetarief voor het DK van deze klant herberekenen en het teveel  betaalde bedrag terugbetalen.

Ontwikkelingen bij lenen ieder kwartaal in beeld?

Even aanmelden voor onze gratis Update Lenen!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek