Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 20 juli 2020, 08:25
#lenen #algemene rentes

In lijn met eerdere uitspraken heeft Kifid afgelopen week wederom gesteld dat de rente op een doorlopend krediet in de pas moet blijven met de marktrente.

Klacht tegen ABN Amro

De zaak werd aangespannen door een klant van ABN Amro, die een Flexibel Krediet had bij de bank. Afgesloten in 2010, volledig afgelost in 2018.

Marktrente daalde, rente doorlopend krediet niet

De klant klaagde vervolgens dat de rente die hij betaald had te hoog was: terwijl de marktrente daalde werd de rente op het doorlopend krediet (DK) niet verlaagd. ABN Amro vond de kredietvergoeding wel degelijk marktconform.

Euribor marktrente 2010-2020

Marktrente: 1-maands Euribor vanaf 2010

Rente DK ABN Amro niet voldoende meebewogen

Kifid stelt de klant in het gelijk: de rente heeft niet voldoende meebewogen met de marktrente. Daarbij is het klachteninstituut uitgegaan van de rentereeks van De Nederlandsche Bank (DNB) en de CBS-rentereeks gecorrigeerd met 0,91 procentpunt.

Niet het niveau - wel het verschil

Het gaat in deze uitspraak niet om het niveau van de rente op het doorlopend krediet van ABN Amro. De geschillencommissie stelt dat een bank bij het aanbieden van een DK de rente naar eigen inzicht mag vaststellen. De hoogte wordt dan bepaald door de marktrente, maar ook door het risico dat de bank denkt te lopen en de winstmarge die de bank wil realiseren. Dat doet iedere kredietverstrekker naar eigen inzicht.

Vergelijk leenrente

Echter:

Daarmee is ook het verschil vastgelegd tussen de individuele kredietvergoeding en het gemiddelde rentetarief in die markt. De bank moet ervoor zorgen dat dit verschil gedurende de looptijd van het krediet niet wijzigt in het nadeel van de consument.

ABN Amro moet rente Flexibel Krediet terugbetalen

Daarmee geeft het klachteninstituut duidelijk aan dat de rente op het doorlopend krediet moet meebewegen met de marktrente. Dat is volgens de berekeningen van Kifid bij het Flexibel Krediet van ABN Amro niet correct gegaan.

De bank moet nu het rentetarief voor het DK van deze klant herberekenen en het teveelĀ  betaalde bedrag terugbetalen.

Ontwikkelingen bij lenen ieder kwartaal in beeld?

Even aanmelden voor onze gratis Update Lenen!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.