Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Huizenprijzen verder omhoog, hypotheekrentes verder omlaag

De huizenprijzen staan op all-time high. De hypotheekrentes benaderen all-time low.

De huizenprijzen staan op all-time high. De hypotheekrentes benaderen all-time low.

De huizenmarkt blijkt nog niet gevoelig voor de coronacrisis. In augustus 2020 was de gemiddelde prijs van een bestaande koopwoning liefst 8,2 procent hoger dan een jaar eerder. Dat de huizenprijzen blijven stijgen is deels te danken aan de extreem lage hypotheekrente. De laatste weken dalen de hypotheekrentes weer en de all-time lows van eerder dit jaar komen in beeld.

Vergelijk de actuele hypotheekrentes

Huizenprijzen blijven stijgen

De gemiddelde verkoopprijs lag in augustus op 336.277 euro. De prijsstijging van meer dan 8 procent op jaarbasis is de grootste stijging in ruim anderhalf jaar. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Huizenprijzen bestaande koopwoningen

Het aantal verkochte woningen lag met 19.034 wel wat lager (ongeveer 3 procent) dan vorig jaar.

Hypotheekrentes richting all-time low

De stijging van de huizenprijzen hangt voor een belangrijk deel samen met de schaarste op de huizenmarkt. De vraag naar koopwoningen is gewoon veel groter dan het aanbod. Maar ook de extreem lage hypotheekrente jaagt de huizenprijzen verder op. De hypotheeklasten zijn tenslotte sterk afhankelijk van de te betalen hypotheekrente.

Historische hypotheekrentes tussen 2010 en 2020

Als we naar de hypotheekrente ontwikkeling van de laatste 10 jaar kijken, dan zien we dat de rentes in 2011 nog een stuk hoger stonden dan nu. De laagste 10 jaars hypotheekrente stond in 2011 net boven de 5%: ongeveer 4 procent hoger dan nu! Sindsdien is de rentetrend duidelijk omlaag.

Begin april van dit jaar bereikten de rentes een all time low. De verwachting van veel experts was dat de rentes vanaf dat moment – mede vanwege de gevolgen van de coronacrisis – zouden gaan stijgen. Dat gebeurde ook, maar de stijging was slechts van korte duur. Sinds een paar weken dalen de rentes weer en lijkt het een kwestie van tijd voordat de rentestanden van begin april weer bereikt zullen zijn.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: B. van maandag september 21, 2020 16:38
    Ik zie de huizenprijzen niet snel dalen eerlijk gezegd, vooral door de lage rente en de krapte op de woningmarkt.
    De renteverlagingen zijn weer ingezet en naderen inmiddels de niveaus van maart/april.
    Indien je de mogelijkheid heb tot kopen: ik zou het doen!

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek