Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 21 september 2020, 11:04
#huizenmarkt #hypotheek

De huizenmarkt blijkt nog niet gevoelig voor de coronacrisis. In augustus 2020 was de gemiddelde prijs van een bestaande koopwoning liefst 8,2 procent hoger dan een jaar eerder. Dat de huizenprijzen blijven stijgen is deels te danken aan de extreem lage hypotheekrente. De laatste weken dalen de hypotheekrentes weer en de all-time lows van eerder dit jaar komen in beeld.

Vergelijk de actuele hypotheekrentes

Huizenprijzen blijven stijgen

De gemiddelde verkoopprijs lag in augustus op 336.277 euro. De prijsstijging van meer dan 8 procent op jaarbasis is de grootste stijging in ruim anderhalf jaar. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Huizenprijzen bestaande koopwoningen

Het aantal verkochte woningen lag met 19.034 wel wat lager (ongeveer 3 procent) dan vorig jaar.

Hypotheekrentes richting all-time low

De stijging van de huizenprijzen hangt voor een belangrijk deel samen met de schaarste op de huizenmarkt. De vraag naar koopwoningen is gewoon veel groter dan het aanbod. Maar ook de extreem lage hypotheekrente jaagt de huizenprijzen verder op. De hypotheeklasten zijn tenslotte sterk afhankelijk van de te betalen hypotheekrente.

Historische hypotheekrentes tussen 2010 en 2020

Als we naar de hypotheekrente ontwikkeling van de laatste 10 jaar kijken, dan zien we dat de rentes in 2011 nog een stuk hoger stonden dan nu. De laagste 10 jaars hypotheekrente stond in 2011 net boven de 5%: ongeveer 4 procent hoger dan nu! Sindsdien is de rentetrend duidelijk omlaag.

Begin april van dit jaar bereikten de rentes een all time low. De verwachting van veel experts was dat de rentes vanaf dat moment - mede vanwege de gevolgen van de coronacrisis - zouden gaan stijgen. Dat gebeurde ook, maar de stijging was slechts van korte duur. Sinds een paar weken dalen de rentes weer en lijkt het een kwestie van tijd voordat de rentestanden van begin april weer bereikt zullen zijn.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.