Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 10 december 2020, 07:48
#huizenmarkt

Huizenverkoopsite Funda heeft een nieuwe editie van de Funda Index gepubliceerd. Die index is deze maand opvallend: er is een stijging te zien van het aantal mensen dat plannen heeft om de eigen woning te verkopen.

Funda Index

De Funda Index laat zien hoe wonend Nederland in de huizenmarkt staat. Er wordt gekeken:

  • koop- en verkoop vertrouwen
  • koop- en verkoop intentie
  • consumentengedrag

Deze aspecten zetten ze af tegen de ontwikkelingen op maatschappelijk, politiek en economisch gebied.

Koop- en verkoop vertrouwen

Het vertrouwen van kopers en verkopers in de huizenmarkt toont geen verrassingen. Dat van de kopers daalt verder, de verkopers hebben nog meer vertrouwen dan voorheen.

Funda Index vertrouwen in de woningmarkt - november 2020
Bron: Funda Index - november 2020

De voornaamste redenen voor het gebrek aan vertrouwen bij kopers zijn de onaantrekkelijke huizenprijzen, weinig aanbod van woningen, de ongunstige economische situatie en de verwachting dat de huizenprijzen gaan dalen.

Andersom hebben huizenbezitters veel vertrouwen in een mogelijke verkoop. Dat komt vooral door de aantrekkelijke huizenprijzen, de snelheid waarmee woningen verkocht worden en de rentestand. 

Kijk hoe laag de hypotheekrente staat!

Koop- en verkoopintentie

Bij het vertrouwen zien we dus geen verrassingen. Bij de intentie is dat anders: uit de index blijkt dat de verkoopintentie is gestegen na een maandenlange daling. De koopintentie stijgt voor de tweede maand op rij:

Funda Index intentie - november 2020
Bron: Funda Index - november 2020

Gedrag

Het laatste element is het werkelijke gedrag van consumenten op de woningmarkt. Hoeveel van hen zetten werkelijk een stap richting het kopen of verkopen van een woning? Dit wordt gemeten door te kijken naar het aantal mensen dat contact opneemt met een makelaar, en naar het aantal zoekopdrachten op Funda.nl. Deze index daalt licht ten opzichte van oktober:

Funda Index gedrag - november 2020
Bron: Funda Index - november 2020

Huizenmarkt blijft krap

Het lijkt er dus op dat het aantal woningen in de verkoop zal gaan stijgen. Dat is goed nieuws voor de woningmarkt: een groter aanbod betekent meer kans om een huis te kopen. Vooralsnog is het aantal potentiële kopers echter nog heel veel groter dan het aantal potentiële verkopers, dus de krapte op de markt is nog lang niet verdwenen.

Concurrentie onder kopers

De concurrentie onder kopers om een woning te bemachtigen is enorm. Die is in november alleen maar verder toegenomen: het aantal reacties per te koop staande woning is met 6% gestegen.

Hoe blijf jij op de hoogte van de huizenmarkt en hypotheken?

Met onze maandelijkse Update Hypotheken in je mailbox!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.