Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Komen er meer huizen in de verkoop?

Funda Index toont grotere verkooptintentie

Funda Index toont grotere verkooptintentie

Huizenverkoopsite Funda heeft een nieuwe editie van de Funda Index gepubliceerd. Die index is deze maand opvallend: er is een stijging te zien van het aantal mensen dat plannen heeft om de eigen woning te verkopen.

Funda Index

De Funda Index laat zien hoe wonend Nederland in de huizenmarkt staat. Er wordt gekeken:

  • koop- en verkoop vertrouwen
  • koop- en verkoop intentie
  • consumentengedrag

Deze aspecten zetten ze af tegen de ontwikkelingen op maatschappelijk, politiek en economisch gebied.

Koop- en verkoop vertrouwen

Het vertrouwen van kopers en verkopers in de huizenmarkt toont geen verrassingen. Dat van de kopers daalt verder, de verkopers hebben nog meer vertrouwen dan voorheen.

Funda Index vertrouwen in de woningmarkt - november 2020
Bron: Funda Index – november 2020

De voornaamste redenen voor het gebrek aan vertrouwen bij kopers zijn de onaantrekkelijke huizenprijzen, weinig aanbod van woningen, de ongunstige economische situatie en de verwachting dat de huizenprijzen gaan dalen.

Andersom hebben huizenbezitters veel vertrouwen in een mogelijke verkoop. Dat komt vooral door de aantrekkelijke huizenprijzen, de snelheid waarmee woningen verkocht worden en de rentestand. 

Kijk hoe laag de hypotheekrente staat!

Koop- en verkoopintentie

Bij het vertrouwen zien we dus geen verrassingen. Bij de intentie is dat anders: uit de index blijkt dat de verkoopintentie is gestegen na een maandenlange daling. De koopintentie stijgt voor de tweede maand op rij:

Funda Index intentie - november 2020
Bron: Funda Index – november 2020

Gedrag

Het laatste element is het werkelijke gedrag van consumenten op de woningmarkt. Hoeveel van hen zetten werkelijk een stap richting het kopen of verkopen van een woning? Dit wordt gemeten door te kijken naar het aantal mensen dat contact opneemt met een makelaar, en naar het aantal zoekopdrachten op Funda.nl. Deze index daalt licht ten opzichte van oktober:

Funda Index gedrag - november 2020
Bron: Funda Index – november 2020

Huizenmarkt blijft krap

Het lijkt er dus op dat het aantal woningen in de verkoop zal gaan stijgen. Dat is goed nieuws voor de woningmarkt: een groter aanbod betekent meer kans om een huis te kopen. Vooralsnog is het aantal potentiële kopers echter nog heel veel groter dan het aantal potentiële verkopers, dus de krapte op de markt is nog lang niet verdwenen.

Concurrentie onder kopers

De concurrentie onder kopers om een woning te bemachtigen is enorm. Die is in november alleen maar verder toegenomen: het aantal reacties per te koop staande woning is met 6% gestegen.

Hoe blijf jij op de hoogte van de huizenmarkt en hypotheken?

Met onze maandelijkse Update Hypotheken in je mailbox!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Bert van donderdag december 10, 2020 18:25
    Ik hoop dat er veel oude mensen dood gaan door corona de jeugd krijgt nog steeds een honger loon en kan geen huis betalen. De lage rente zorgt er voor dat ouderen meer vermogen krijgen ten koste van de jeugd.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek