Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Inflatie in Nederland gehalveerd in 2020

Ruim lager dan in 2019, toch hoog in Europa

Ruim lager dan in 2019, toch hoog in Europa

De inflatie in Nederland was in 2020 een stuk lager dan in 2019. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte bekend dat de prijsstijging afgelopen jaar is uitgekomen op 1,3% – het jaar ervoor was dit nog 2,6%.

Inflatie: wat is dat?

Het inflatiecijfer geeft aan wat er gebeurt met het prijspeil in ons land. Dat wordt berekend door de prijsontwikkeling van een pakket aan goederen en diensten in de gaten te houden: de consumentenprijsindex (CPI). In Nederland doet het CBS die berekeningen. Er komt elke maand een cijfer uit dat dan vergeleken wordt met de maand ervoor en dezelfde maand het jaar ervoor. 

Prijspeil in december 2020

In december 2020 kwam de inflatie uit op 1%. Dat houdt in dat de prijzen in december 2020 1% hoger lagen dan in december 2019. In november was dit nog 0,8%.

Inflatie december 2020

De stijging in de prijzen vorige maand werd vooral veroorzaakt door duurdere motorbrandstoffen en hogere kosten voor het verblijf in een bungalowpark. Dat laatste was extra populair door de coronamaatregelen. Kleding werd juist goedkoper en had een verlagend effect op de inflatie.

Inflatie over het hele jaar 2020

De start van 2021 is ook het moment om te kijken naar de ontwikkeling van de prijzen in heel 2020. Daarbij komt het CBS uit op een inflatie van 1,3% voor vorig jaar. In 2019 was de prijsstijging nog 2,6% – we zien dus een halvering van de inflatie in Nederland.

Inflatie CPI Nederland tot en met 2020

Wat werd er duurder en goedkoper?

De meest opvallende prijsveranderingen vinden we bij energie en brandstof: daar daalden de prijzen ten opzichte van 2019. Voeding werd nog wel duurder dan een jaar eerder, maar de prijsstijging was wel kleiner. Dit geeft echter een vertekend beeld, aangezien de prijsstijging in 2019 vooral hoger was door de verhoging van het lage btw tarief. Tabak werd in 2020 fors duurder: shag 19,3% duurder en sigaretten 10.4%. De oorzaak daarvan lag met name in de verhoging van de accijnzen.

Lonen stegen sterker dan prijzen

Interessant om te zien is dat de lonen fors meer stegen dan de prijzen. In 2020 gingen de CAO-lonen met 3% omhoog – dat is dus 1,7%-punt meer dan de prijzen. Het is een behoorlijke tijd geleden dat er zo’n groot verschil was tussen de stijging van de lonen en de prijzen: in 1986 was het verschil 2%-punt.

Ontwikkeling lonen en prijzen - CBS.nl

Eén van de hoogste in Europa

Ondanks het lage niveau van de inflatie in ons land blijkt dat we één van de hoogste inflatiecijfers van de eurozone hebben. Alleen Litouwen, Oostenrijk en Slowakije kenden een hogere prijsstijging – de rest van de landen in de eurozone kwamen veel lager uit. In heel wat landen was zelfs sprake van een prijsdaling – deflatie dus.

Consumentenprijzen eurozone 2020 - CBS.nl

Inflatie: wat betekent het voor jou?

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek