Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

TONK: redding in coronanood

Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten vanaf maart

Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten vanaf maart

Vanaf maart gaat de TONK- regeling in: Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten. Deze regeling is bedoeld voor mensen die door de coronamaatregelen een zodanig verlies aan inkomen hebben dat ze problemen hebben met het betalen van hun noodzakelijke kosten, zoals hun woonlasten.

TONK – Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten

De regeling TONK is een aanvulling op de Tozo – de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers. Er zijn ondernemers die voor de Tozo buiten de boot vallen en daardoor de kosten die noodzakelijk zijn niet meer kunnen betalen. 

Geldnood door coronamaatregelen

Hulp bij betalen van woonkosten

Onder die noodzakelijke kosten vallen natuurlijk de kosten van de woning, de ‘woonkosten‘. Daaronder vallen in elk geval:

  • huur of hypotheek
  • kosten van elektriciteit, gas en water
  • servicekosten
  • gemeentelijke belastingen

Uitvoering door gemeente – TONK is laatste mogelijkheid

De TONK wordt uitgevoerd door de gemeente: wie er aanspraak op wil maken moet zich dus melden bij de gemeente. Het is bedoeld als laatste mogelijkheid: wie recht heeft op andere uitkeringen of regelingen moet die eerst aanvragen. Pas als men niet in aanmerking komt voor een andere regeling of daarmee nog niet voldoende inkomsten heeft om de woonkosten te betalen komt de TONK-uitkering in beeld.

Voorwaarden voor deze tegemoetkoming

De regeling is specifiek bedoeld voor mensen die in problemen komen met hun vaste lasten door de coronamaatregelen.

Voorwaarden TONK | Rijksoverheid.nl

Voorwaarden TONK op Rijksoverheid.nl

Vermogensgrens en aanvullende voorwaarden gemeente

Gemeenten mogen bij het verstrekken van TONK wel een vermogensgrens en aanvullende voorwaarden stellen. Het is ook de gemeente die controleert of een huishouden voldoende draagkracht heeft. Zaken die in elk geval niet meetellen bij het bepalen van het recht op TONK zijn:

  • de waarde van de eigen woning
  • het vermogen in het eigen bedrijf
  • de tegemoetkoming voor vaste lasten (TVL)
  • de tegemoetkoming voor loonkosten (NOW)

De eerste stap helpt je verder

Naast deze nieuwe regeling start de overheid ook een campagne om mensen op te roepen snel in actie te komen bij geldzorgen. Met de slogan ‘De eerste stap helpt je verder‘ richt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zich dit voorjaar vooral op ondernemers, zzp’ers en flexwerkers met geldzorgen. Daarbij wordt vooral verwezen naar de website Geldfit.nl, waar informatie te vinden is over waar je terecht kunt als je geldproblemen hebt.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek