Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Maximale lening gaat omlaag

Nieuwe leennormen per 1 april 2021

Nieuwe leennormen per 1 april 2021

Vanaf morgen gaan de nieuwe normen voor geld lenen in. Door de nieuwe rekenmethodiek verandert de maximale lening – in de meeste gevallen pakt die lager uit.

Nieuwe methodiek voor bepalen maximale lening

Al in december werd dit aangekondigd: de Vereniging van Financieringsondernemingen Nederland (VFN) en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) gaven aan in overleg met de Autoriteit Financiële Markten (AFM)en het Nibud te werken aan een nieuwe methodiek voor het bepalen van de maximale lening. De nieuwe Gedragscode consumptief krediet gaat in per 1 april 2021.

De nieuwe methodiek zorgt ervoor dat inkomsten en lasten nog preciezer in kaart worden gebracht waardoor het risico van overkreditering verder wordt verkleind. Zo worden bijvoorbeeld ook de daadwerkelijke kosten van kinderopvang en de auto meegenomen en wordt onderscheid gemaakt tussen huurders en bezitters van een eigen woning. Afhankelijk van de situatie in het huishouden van de individuele consument zullen mensen minder kunnen lenen.

Maximale lening beter afgestemd situatie aanvrager

Morgen is het dus zover: de invoering van de nieuwe leennormen in Nederland. Die houden in dat de inkomsten en kosten van een aanvrager preciezer in kaart worden gebracht dan voorheen. Het uitgangspunt qua kosten wordt het bedrag dat je werkelijk uitgeeft, in plaats van een algemeen vastgesteld gemiddelde. Dat kan zorgen voor een lagere maximale lening, of voor een hogere. Ook bij het inkomen wordt beter gekeken naar wat er echt binnenkomt.

Maximale lening berekenen

Overkreditering voorkomen

De insteek van de nieuwe leennormen is dat de maximale lening beter aansluit bij de werkelijke financiële situatie van de aanvrager. Het doel is om overkreditering – het verstrekken van te grote leningen – te voorkomen. Bij de oude leennormen konden er op verschillende punten problemen ontstaan doordat mensen teveel konden lenen. De AFM riep vervolgens de NVB en VFN op om de leenregels aan te scherpen

Op de hoogte blijven van nieuws over geld lenen?

Meld je aan voor onze Update Lenen (1x per kwartaal)!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek