Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Nep-bezorgingsapp plundert bankrekening

SMSje over pakket van oplichters - niet intrappen!

SMSje over pakket van oplichters – niet intrappen!

Hoe vaak bestel jij iets online? Dat wordt dan bezorgd, en die bezorging kun je volgen via de organisatie die het komt brengen. PostNL, DHL, Sandd, Fedex of UPS… en zo zijn er nog veel meer. Hartstikke handig, dan weet je dat jouw pakje onderweg is en wanneer de bezorger voor de deur staat. Maar pas op, want ook die route hebben criminelen ontdekt om geld van je te ontfrutselen.

SMSje: je pakket is onderweg!

Je krijgt een SMSje dat je vertelt dat er een pakket voor jou in de bezorging is opgenomen. In het bericht staat een linkje waar je jouw pakket zou kunnen volgen. Voelt misschien niet heel raar als je inderdaad ergens een bestelling hebt gedaan en verwacht dat die binnenkort bezorgd wordt. Dus klik je zonder erbij na te denken.

Sms nep-app bezorgdiensten
Afbeelding: Betaalvereniging Nederland

Valse link voor het volgen van je pakket

Er is alleen helemaal geen bezorgdienst en geen pakket. Wat er wél gebeurt is dat er een nep-app wordt geïnstalleerd op jouw mobiel. Tenminste, als je geen iPhone hebt, want daarop kunnen alleen apps uit de App-store gedownload worden. Android-apps haal je normaal gesproken uit de Play Store, maar als je dat toestaat kun je ook niet-gecontroleerde apps installeren.

Toegang tot je bankapp…

Die app gaat vervolgens het berichtje waar jij op hebt geklikt doorsturen naar iedereen in jouw adresboek. Bovendien wordt er van alles in werking gezet om toegangs- en beveiligingscodes van andere apps op jouw toestel te onderscheppen. Bijvoorbeeld door een nep-inlogscherm van je bankapp te tonen.

Inloggen bankapp

Dat is duidelijk niet okay. Als die codes doorkomen kunnen de cybercriminelen er van alles mee doen… tot het plunderen van jouw bankrekening aan toe. De gevolgen zijn heftig, dat spreekt voor zich.

Bankrekeningen leeggetrokken

Met deze manier van oplichten zijn in Groot-Brittannië al heel veel bankrekeningen leeggetrokken. Reden genoeg voor ons om hier héél alert op te zijn… niet klikken op wazige links. Het is een algemeen advies dat al heel lang geldt, maar op een onbewaakt ogenblik kun je er zomaar intrappen. Inmiddels zijn ook in Nederland al tienduizenden telefoons besmet met deze malware.

Waarschuwing Politie sms nep-bezorgapp

Screenshot Twitter

Groot alarm

Reden genoeg dus voor groot alarm. Berichten van de Politie en het Ministerie van Economische Zaken op Twitter laten de ernst wel zien, net als het feit dat alle grote nieuwssites er melding van maken. Ik doe natuurlijk graag mee hier op HomeFinance.nl – elke waarschuwing is er één en hopelijk voorkomt dat het verder verspreiden van deze ellende.

Combinatie van Smishing en Malware

Iedereen zou altijd bedacht moeten zijn op de risico’s van alle digitale communicatie. Op de website Veiligbankieren.nl lees je er alles over – altijd goed om de ontwikkelingen in de gaten te houden. We hebben het hier over een combinatie van smishing (valse sms-berichten om gegevens te ontfrutselen) en malware (schadelijke software). 

Massa-sms niet mogelijk maken?

Eén van de reacties op Twitter vind ik wel sterk. Telefoonproviders kunnen bijdragen aan de bestrijding van deze vorm van oplichting. Massa-sms berichten zouden misschien gewoon niet mogelijk moeten zijn? Behalve dan als het gaat om een Alarm melding van de overheid, maar daar kan vast wel een uitzondering voor gemaakt worden.

Ook fraude via scannen QR code

Of zo’n maatregel erin zit bij bedrijven als Vodafone, KPN en T-Mobile… geen idee. Ondertussen is het vooral belangrijk om zelf enorm waakzaam te zijn bij alles wat je digitaal binnenkrijgt of van je gevraagd wordt rondom je bankrekening. Zéker wanneer je op een link moet klikken, een app moet downloaden of een QR-code moet scannen. Want over dat laatste gaat de meest recente waarschuwing van de banken!

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek