Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hypotheekrente maakt in juni pas op de plaats

Aantal rentewijzigingen neemt af en grootbanken houden rentes gelijk

Aantal rentewijzigingen neemt af en grootbanken houden rentes gelijk

Wat gaan de hypotheekrentes doen? Dat is een vraag die momenteel heel veel gesteld wordt. De meeste experts verwachten dat de hypotheekrentes de komende tijd wat zullen oplopen. De belangrijkste redenen? Positief bijgestelde economische verwachtingen, het oplopen van de kapitaalmarktrente en de stijgende inflatie (mede vanwege de oplevende economie). Maar als we kijken wat er in de maand juni op hypotheekrente gebied is gebeurd, dan is er geen sprake van stijgende rentes. We hebben momenteel duidelijk te maken met een pas op de plaats.

De laagste hypotheekrente in jouw situatie vergelijken

Minder rentewijzigingen dan normaal

De laatste jaren zien we maandelijks vaak heel veel rentewijzigingen langskomen op de hypotheekmarkt. In de maand juni komt het aantal rentewijzigingen een stuk lager uit dan wat we de laatste tijd gewend waren. In de afgelopen week werden maar van 10 hypotheken de rentes gewijzigd. En dan ging het meestal om wijzigingen van maar een paar honderdsten van een procent. 

Hypotheekrente wijzigingen van 21 juni tot en met 25 juni

Bron: ActueleRentestanden.nl

Voor best een groot aantal hypotheken geldt dat de hypotheekrentes in de maand juni helemaal niet gewijzigd zijn. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor de hypotheken van de grootbanken ABN AMRO en de Rabobank.

Laagste hypotheekrentes vrijwel onveranderd

In onderstaande tabel hebben we de laagste rente voor een annuiteitenhypotheek met Nationale Hypotheek Garantie van vandaag vergeleken met die van ongeveer een maand geleden. Ook uit de cijfers in deze tabel blijkt dat de rentes op hypotheken de laatste maand vrijwel niet gewijzigd zijn.

  28 mei 25 jun. verschil
1 jaar 0,70% 0,70% 0,00%
2 jaar 0,70% 0,70% 0,00%
5 jaar 0,75% 0,75% 0,00%
10 jaar 0,86% 0,86% 0,00%
15 jaar 1,07% 1,07% 0,00%
20 jaar 1,19% 1,19% 0,00%
25 jaar 1,35% 1,35% 0,00%
30 jaar 1,41% 1,42% 0,01%

Kapitaalmarktrente

Zoals we op HomeFinance.nl al heel vaak hebben aangegeven, volgt de hypotheekrente de kapitaalmarktrente vaak met enige vertraging. In onderstaande grafiek vind je de ontwikkeling van de kapitaalmarktrente over het gehele jaar 2021. De rentes zijn behoorlijk gestegen, maar ook deze stijging lijkt in de afgelopen periode tot stand te zijn gekomen.

Ontwikkeling kapitaalmarktrente in 2021

De stijging van eerder dit jaar is tot op heden nog niet helemaal verwerkt in de hypotheekrentes. Dat betekent dat de banken een wat lagere marge hebben dan normaal. De kans is groot dat dit in de komende weken zal leiden tot kleine stijgingen in de hypotheekrentes. Maar grote rentewijzigingen worden voorlopig niet verwacht.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek