Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Beurzen onderuit, rentes omlaag

Kans op verdere daling hypotheekrentes groeit

Kans op verdere daling hypotheekrentes groeit

Gisteren gingen de beurzen wereldwijd onderuit. De belangrijkste reden is de opleving van het coronavirus. De angst groeit dat een nieuwe opleving het economisch herstel in de weg zal staan.

De kans dat de centrale banken hun ruime rentebeleid voorlopig nog aan zullen houden wordt door deze ontwikkeling ook groter. Deze verwachting zien we ook terug in de Nederlandse kapitaalmarktrente: die daalde gisteren tot een niveau van -0,270. Vaak leidt een daling van de kapitaalmarktrente tot een daling van de hypotheekrente. Zet de daling van de kapitaalmarktrente door, dan is de kans daarom groot dat de banken de hypotheekrentes binnenkort weer zullen verlagen.

Vergelijk de actuele hypotheekrentes

Beurzen onderuit

Gisteren gingen de beurzen wereldwijd onderuit. Beleggers maken zich zorgen over de opleving van het coronavirus. Het aantal besmettingen met de deltavariant neemt snel toe. Net nu in veel landen de coronamaatregelen opgeheven worden. De angst groeit dat deze opleving zal gaan leiden tot nieuwe lockdowns waardoor het economisch herstel langzamer zal gaan dan verwacht. Dit is natuurlijk slecht nieuws voor bedrijven en dus ook voor de beurskoersen. De AEX sloot gisteren 2,1 procent lager, de Euro Stoxx 50 verloor 2,7% en ook in Amerika zagen beleggers de Dow Jones ruim 2% lager sluiten.

Kapitaalmarktrente omlaag

Ook op de rentemarkten zien we bovenstaande angst terug. In de eerste maanden van 2021 zagen we de kapitaalmarktrente nog oplopen van -0,50% begin januari naar net boven de 0% half mei. De economische verwachtingen werden steeds positiever en de inflatie nam toe. De markt hield er al een beetje rekening mee dat centrale banken vanwege deze ontwikkelingen zouden kunnen besluiten om hun rentebeleid wat aan te passen. De laatste maanden wordt steeds duidelijker dat dit voorlopig waarschijnlijk nog niet gaat gebeuren. En sindsdien zien we de kapitaalmarktrentes in veel landen weer dalen.

Nederlandse kapitaalmarktrente tussen juli 2020 en 2021

Hypotheekrente

De hypotheekrentes volgen historisch gezien de marktrentes met enige vertraging. De verwachting was dat de hypotheekrentes in deze periode dus ook een stijging zouden laten zien. Dat gebeurde de afgelopen maanden ook wel, maar minder dan je zou verwachten. De concurrentie op de hypotheekmarkt is momenteel erg groot en banken nemen liever genoegen met een wat lagere marge dan dat ze de rentes (fors) verhogen en daardoor marktaandeel verliezen.

Hypotheekrente ontwikkeling tussen juli 2020 en 2021

Laagste rente annuiteitenhypotheek met NHG

En nu de kapitaalmarktrentes weer snel dalen, is de kans nog een stuk kleiner geworden dat de hypotheekrentes op korte termijn zullen gaan stijgen. Sterker nog: als de daling op de kapitaalmarktrente doorzet, is de kans groot dat de hypotheekrentes binnenkort weer omlaag zullen gaan.

Hypotheekrente ontwikkelingen bijhouden?

Meld je aan voor onze gratis maandelijkse Update Hypotheken!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek