Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Zorgtoeslag 2020: vandaag laatste kans

Veel mensen laten geld liggen

Veel mensen laten geld liggen

Zorgtoeslag over het jaar 2020 kan tot uiterlijk 1 september 2021 aangevraagd worden. Dat betekent dat vandaag – 31 augustus – de laatste kans is om gebruik te maken van deze verzachting van de premie voor de zorgverzekering.

Zorgpremie

Miljoenen zorgtoeslag-euro’s blijven liggen

Lang niet iedereen die recht heeft op zorgtoeslag blijkt deze aan te vragen. Het AD meldt dat er minimaal 100 miljoen euro, mogelijk zelfs 200 tot 250 miljoen euro blijft liggen.

Jos Knoben, hoogleraar bedrijfseconomie aan de Radboud Universiteit zegt hierover tegen de krant:

Op basis van deze cijfers kunnen we stellen dat er in dat jaar 360.000 rechthebbenden twaalf maanden lang minimaal 20 euro zijn misgelopen. Dat komt neer op 86 miljoen, maar omdat 240 euro per jaar de absolute ondergrens is wat betreft zorgtoeslag, durven we te zeggen dat het om minimaal 100 miljoen euro gaat.

Waarom geen zorgtoeslag aangevraagd?

Duidelijk is dat niet iedereen die recht heeft op zorgtoeslag deze ook aanvraagt. Waarom laten deze mensen het geld liggen?

Niet weten dat het kan

Ten dele doordat mensen niet weten dat ze ervoor in aanmerking komen. Dit kan zeker over het jaar 2020 het geval zijn: wie door de coronacrisis een lager inkomen had dan gebruikelijk kan hierdoor nu wel recht hebben op de toeslag, terwijl dat eerder niet zo was.

Zorgtoeslag berekenen

Huiverig voor toeslagen

Daarnaast zijn er mensen die wel weten dat ze in aanmerking komen voor zorgtoeslag, maar deze toch niet aanvragen. Dat kan te maken hebben met de toeslagenaffaire rondom de kinderopvangtoeslag – die heeft mensen huiverig gemaakt voor het aanvragen van toeslagen.

Toeslag als verzachting voor zorgpremie

De zorgtoeslag is bedoeld als compensatie voor de premie die betaald moet worden voor de zorgverzekering. Die is niet afhankelijk van het inkomen, waardoor de zorgpremie relatief zwaar drukt op de lagere inkomens. Dit wordt gecompenseerd door de zorgtoeslag van de overheid.

Zorgpremies 2021

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek