HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Advertentie voor 3,75% rente bij Trade Republic.

Zorgtoeslag 2020: vandaag laatste kans

Veel mensen laten geld liggen

Veel mensen laten geld liggen

Zorgtoeslag over het jaar 2020 kan tot uiterlijk 1 september 2021 aangevraagd worden. Dat betekent dat vandaag – 31 augustus – de laatste kans is om gebruik te maken van deze verzachting van de premie voor de zorgverzekering.

Zorgpremie

Miljoenen zorgtoeslag-euro’s blijven liggen

Lang niet iedereen die recht heeft op zorgtoeslag blijkt deze aan te vragen. Het AD meldt dat er minimaal 100 miljoen euro, mogelijk zelfs 200 tot 250 miljoen euro blijft liggen.

Jos Knoben, hoogleraar bedrijfseconomie aan de Radboud Universiteit zegt hierover tegen de krant:

Op basis van deze cijfers kunnen we stellen dat er in dat jaar 360.000 rechthebbenden twaalf maanden lang minimaal 20 euro zijn misgelopen. Dat komt neer op 86 miljoen, maar omdat 240 euro per jaar de absolute ondergrens is wat betreft zorgtoeslag, durven we te zeggen dat het om minimaal 100 miljoen euro gaat.

Waarom geen zorgtoeslag aangevraagd?

Duidelijk is dat niet iedereen die recht heeft op zorgtoeslag deze ook aanvraagt. Waarom laten deze mensen het geld liggen?

Niet weten dat het kan

Ten dele doordat mensen niet weten dat ze ervoor in aanmerking komen. Dit kan zeker over het jaar 2020 het geval zijn: wie door de coronacrisis een lager inkomen had dan gebruikelijk kan hierdoor nu wel recht hebben op de toeslag, terwijl dat eerder niet zo was.

Zorgtoeslag berekenen

Huiverig voor toeslagen

Daarnaast zijn er mensen die wel weten dat ze in aanmerking komen voor zorgtoeslag, maar deze toch niet aanvragen. Dat kan te maken hebben met de toeslagenaffaire rondom de kinderopvangtoeslag – die heeft mensen huiverig gemaakt voor het aanvragen van toeslagen.

Toeslag als verzachting voor zorgpremie

De zorgtoeslag is bedoeld als compensatie voor de premie die betaald moet worden voor de zorgverzekering. Die is niet afhankelijk van het inkomen, waardoor de zorgpremie relatief zwaar drukt op de lagere inkomens. Dit wordt gecompenseerd door de zorgtoeslag van de overheid.

Zorgpremies 2021

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen