Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Prinsjesdag lekkage

Geplande uitgaven in Miljoenennota voor 2022

Geplande uitgaven in Miljoenennota voor 2022

Morgen – dinsdag 21 september 2021 – is het Prinsjesdag: de derde dinsdag van september. Dan presenteert het kabinet de rijksbegroting voor 2022 in de Miljoenennota. Daarmee wordt duidelijk waar de regering geld vandaan wil halen en aan wil uitgeven in het komende jaar. Zoals ieder jaar zijn er al de nodige plannen uitgelekt.

Prinsjesdag met demissionair kabinet

Dit jaar wordt Prinsjesdag gebracht door een demissionair kabinet: de formatie van een nieuwe regering laat lang op zich wachten. Dat heeft tot gevolg dat de begroting voor 2022 niet vol zal staan met nieuwe plannen – daarvoor is het wachten op een nieuw kabinet.  De demissionaire bewindslieden moeten alleen ‘op de winkel passen’: doen wat hoognodig is en waarvoor er brede steun is in het parlement.

Financiën van de overheid

Geplande uitgaven

Uitgelekte zaken rondom Prinsjesdag gaan doorgaans over uitgaven: de onderwerpen waar het kabinet extra geld aan wil gaan uitgeven. Waar dat geld vandaan moet komen blijkt meestal pas tijdens de presentatie van de Miljoenennota. Volgens de uitlekberichten in de verschillende media zou het gaan om:

  • 6 miljard euro voor het terugdringen van de CO2 uitstoot
  • 1 miljard euro voor extra woningen (verspreid over 10 jaar)
  • 400 miljoen voor extra bestrijding van de georganiseerde misdaad
  • 300 miljoen voor ondersteuning van de tech-industrie (om deze een inhaalslag te laten maken)
  • 100 miljoen extra voor defensie
  • 200 miljoen voor koopkrachtreparatie
  • 200 miljoen voor het bevriezen van sociale huren

Extra woningen nodig 

Het miljard voor de extra woningen is bedoeld om woningbouw te stimuleren. De woningmarkt is zwaar overspannen, één van de veelgenoemde oplossingen is vooral bouwen. Dit bedrag wordt verspreid over 10 jaar, wat neerkomt op 100 miljoen per jaar om meer huizen te bouwen.

Huren bevriezen

Ook voor huurders is er goed nieuws in de uitgelekte plannen: er is 200 miljoen uitgetrokken om de huren te bevriezen voor woningen die onder de sociale sector vallen. 

Koopkracht op peil houden

Met de inflatie die lijkt op te lopen is het voor het kabinet zaak om ervoor te zorgen dat de koopkracht van de Nederlandse burger op peil blijft. Daar is dan ook een bedrag voor uitgetrokken in de Miljoenennota voor 2022.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek