Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Huizen weer ruim 18 procent duurder

Meer dan een kwart minder woningen verkocht

Meer dan een kwart minder woningen verkocht

De huizenprijzen zijn ook in oktober 2021 weer enorm gestegen. Bestaande woningen waren in de afgelopen maand 18,3% duurder dan in oktober 2020. 

Huizenprijzen 18.3% omhoog in oktober

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster hebben zoals elke maand bekeken wat er is gebeurd met de prijzen op de woningmarkt. Ze kwamen daarbij voor oktober uit op een stijging van 18,3% ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. 

Stijging huizenprijzen

Enorme stijging in 2021

De stijging van de huizenprijzen haalde nét niet het niveau van september, toen de teller zelfs doorliep tot 18,5%. De afgelopen maanden heeft de huizenmarkt een enorme prijsstijging doorgemaakt:

Huizenprijzen tot oktober 2021 - CBS.nl

27% minder woningen verkocht

De stijgende prijzen hebben duidelijke gevolgen voor het aantal woningverkopen. In oktober 2021 werden er maar liefst 27% minder woningen verkocht dan in oktober 2020.

Piek in woningverkopen begin 2021

De daling van het aantal verkopen over heel 2021 valt tot nu toe mee – slechts 1% minder. Dit komt vooral door de piek in het aantal verkochte woningen in aan het begin van dit jaar. Deze piek werd veroorzaakt door de fiscale maatregelen om starters te ondersteunen.

Woningverkopen tm oktober 2021 | CBS.nl

Hypotheekrente stijgt niet door

In de afgelopen weken leek het er even op dat de bodem van de hypotheekrente bereikt was, er waren tekenen van een stijgende rente. Deze stijging lijkt niet door te zetten – inmiddels zijn er alweer hypotheekbanken die hun rente naar beneden hebben bijgesteld.

Laatste wijzigingen hypotheekrente

Het nieuws dat de Europese Centrale Bank (ECB) voorlopig geen plannen heeft om het stimuleringsprogramma af te bouwen lijkt hierin een belangrijke factor te zijn geweest. Afbouw van dat programma zou betekenen dat er minder geld in de economie gepompt wordt. Eerder deze  maand zei Christine Lagarde – voorzitter van de ECB hierover:

"voortijdige verkrapping van het financieringsklimaat niet wenselijk is, wanneer de koopkracht al onder druk staat door hogere rekeningen voor energie en brandstof, en dit zou een onverantwoorde tegenwind voor de economie betekenen."

Vooralsnog lijkt het er dus niet op dat een hogere hypotheekrente de stijging van de huizenprijzen zal temperen. 

Ontwikkeling van hypotheekrente en huizenprijzen volgen?

We houden je op de hoogte met onze maandelijkse Update Hypotheken!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek