Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 22 november 2021, 08:41
#huizenmarkt

De huizenprijzen zijn ook in oktober 2021 weer enorm gestegen. Bestaande woningen waren in de afgelopen maand 18,3% duurder dan in oktober 2020. 

Huizenprijzen 18.3% omhoog in oktober

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster hebben zoals elke maand bekeken wat er is gebeurd met de prijzen op de woningmarkt. Ze kwamen daarbij voor oktober uit op een stijging van 18,3% ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. 

Stijging huizenprijzen

Enorme stijging in 2021

De stijging van de huizenprijzen haalde nét niet het niveau van september, toen de teller zelfs doorliep tot 18,5%. De afgelopen maanden heeft de huizenmarkt een enorme prijsstijging doorgemaakt:

Huizenprijzen tot oktober 2021 - CBS.nl

27% minder woningen verkocht

De stijgende prijzen hebben duidelijke gevolgen voor het aantal woningverkopen. In oktober 2021 werden er maar liefst 27% minder woningen verkocht dan in oktober 2020.

Piek in woningverkopen begin 2021

De daling van het aantal verkopen over heel 2021 valt tot nu toe mee - slechts 1% minder. Dit komt vooral door de piek in het aantal verkochte woningen in aan het begin van dit jaar. Deze piek werd veroorzaakt door de fiscale maatregelen om starters te ondersteunen.

Woningverkopen tm oktober 2021 | CBS.nl

Hypotheekrente stijgt niet door

In de afgelopen weken leek het er even op dat de bodem van de hypotheekrente bereikt was, er waren tekenen van een stijgende rente. Deze stijging lijkt niet door te zetten - inmiddels zijn er alweer hypotheekbanken die hun rente naar beneden hebben bijgesteld.

Laatste wijzigingen hypotheekrente

Het nieuws dat de Europese Centrale Bank (ECB) voorlopig geen plannen heeft om het stimuleringsprogramma af te bouwen lijkt hierin een belangrijke factor te zijn geweest. Afbouw van dat programma zou betekenen dat er minder geld in de economie gepompt wordt. Eerder deze  maand zei Christine Lagarde - voorzitter van de ECB hierover:

"voortijdige verkrapping van het financieringsklimaat niet wenselijk is, wanneer de koopkracht al onder druk staat door hogere rekeningen voor energie en brandstof, en dit zou een onverantwoorde tegenwind voor de economie betekenen."

Vooralsnog lijkt het er dus niet op dat een hogere hypotheekrente de stijging van de huizenprijzen zal temperen. 

Ontwikkeling van hypotheekrente en huizenprijzen volgen?

We houden je op de hoogte met onze maandelijkse Update Hypotheken!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.