Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Inflatie november: hoogste in bijna 40 jaar

Prijsindex 5,2% omhoog - vooral door energie en brandstof

Prijsindex 5,2% omhoog – vooral door energie en brandstof

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de inflatiecijfers over november 2021 bekendgemaakt. De consumenten prijsindex (CPI) kwam 5,2% hoger uit dan in november 2020. Hiermee is de inflatie de hoogste sinds september 1982.

Inflatie: CPI tot november 2021

Vorige week werd al bekend dat de inflatie over november hoog zou uitpakken: er kwam een voorlopig inflatiecijfer naar buiten van 5,6%. Dat was het voorlopige cijfer dat doorgegeven werd voor het bepalen van de Europese inflatie (HICP). Deze 5,6% is uiteindelijk nog bijgesteld naar 5,9% – zo hoog is de HICP nog niet eerder geweest (het cijfer wordt gemeten sinds 1997). De inflatie in Nederland komt hiermee ruim boven het Europese gemiddelde uit: dat was voor november 4,9%. 

Inflatie eurozone HICP tm november 2021

Het CPI – het reguliere Nederlandse inflatiecijfer – kwam uit op 5,2%, waar oktober nog 3,4% noteerde. De stijging van het prijsniveau wordt met name veroorzaakt door de prijzen van gas, elektriciteit en motorbrandstoffen. Daarnaast deden ook voeding en kleding een duit in het zakje.

Ontwikkeling prijzen november 2021

Lees ook:

Spectaculaire inflatie – wat doet dat voor jou?

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek