Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Rabobank regeling teveel betaalde rente

Klanten krijgen vanaf januari bericht over compensatie

Klanten krijgen vanaf januari bericht over compensatie

Rabobank heeft details bekendgemaakt over de compensatieregeling voor de te hoge leenrentes. Deze werd in augustus al aangekondigd, zelfs zonder dat er een concrete uitspraak van het Klachteninstituut voor de Financiële Dienstverlening (het Kifid) was richting de bank.

Kredieten van Rabobank, Freo en Fideaal

Het gaat in deze compensatieregeling niet alleen om kredieten van de Rabobank. Ook de Rabo-onderdelen Freo en Fideaal vallen onder de regeling.

Rabobank - Freo - Fideaal

Klanten met de volgende producten kunnen in aanmerking komen voor de compensatie:

  • Doorlopend krediet
  • Krediet op Betaalrekening
  • Rabo Kort Roodstaan
  • Rabo Studenten Roodstaan
  • Krediet op Creditcard

Klanten krijgen vanaf januari 2022 een brief van de bank met daarin de uitwerking van de regeling voor hun krediet. 

Compensatie voor teveel betaalde rente

Al geruime tijd is duidelijk dat diverse banken te hoge rentes in rekening hebben gebracht voor hun kredieten met variabele rente. De rentes zijn niet (voldoende) mee gedaald met de marktrente, terwijl dat wel had moeten gebeuren. Daarom moeten ze nu compensatie geven voor de teveel betaalde rente.

Actuele leenrentes

Bij Rabobank hebben ze dat uitgewerkt in de volgende stappen:

  1. Berekening rente met marktrente – hoeveel zou er in rekening gebracht zijn als de rente vanaf 1 augustus 2001 wel had meebewogen?
  2. Berekening betaalde rente – hoeveel heeft de klant werkelijk betaald sinds 1 augustus 2001?
  3. Vergelijking van de uitkomsten uit stap 1 en 2.
  4. Berekening compensatiebedrag: is het verschil tussen 1 en 2 hoger dan € 50? Dan krijg je het hele bedrag als compensatie.
  5. Toevoeging van rente op rente: het compensatiebedrag wordt aangepast met de misgelopen rente doordat er teveel betaald is. 

Uitbetaling compensatie Rabobank

Het compensatiebedrag wordt uitbetaald of verrekend met een openstaand saldo. Als het krediet nog niet volledig is afbetaald wordt de compensatie afgetrokken van de openstaande schuld. Wat er vervolgens nog overblijft maakt de bank over op de betaalrekening van de klant.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek