Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogElektriciteitsnet raakt overvol - zelf stroom opslaan als oplossing
Het plaatsen van zonnepanelen is populair: steeds meer Nederlanders maken gebruik van de gunstige regeling die de overheid hiervoor heeft ingesteld. Die gunstige regeling gaat over de btw over de zonnepanelen (die wordt terugbetaald door de overheid) en over het salderen van teruggeleverde stroom. Dat laatste mag van netbeheerder Liander sneller afgeschaft worden dan nu de planning is.
Huishoudens die stroom opwekken via zonnepanelen gebruiken die in eerste aanleg zelf. Wat niet gebruikt wordt gaat het algemene elektriciteitsnet in en wordt gesaldeerd met de stroom die uit het netwerk gehaald wordt. Dit is de zogeheten 'salderingsregeling', die is ingesteld om het plaatsen van zonnepanelen aantrekkelijker te maken.
Zonder die saldering zou ongebruikte stroom immers waardeloos zijn voor de eigenaar van de panelen - en daarmee een stuk minder aantrekkelijk om ze aan te schaffen.
Er is een alternatief voor het terugleveren van stroom: de thuisbatterij. Daarmee wordt niet-gebruikte stroom thuis opgeslagen in een batterij. Zo kan de stroom alsnog gebruikt worden op momenten dat de zon niet schijnt. In Nederland heeft nog vrijwel niemand zo'n thuisbatterij - ze zijn duur en vanwege de salderingsregeling is het niet erg interessant om daarin te investeren.
De salderingsregeling is niet oneindig. Volgens de huidige plannen start de afbouw van de regeling in 2023. Die afbouw houdt in dat er ieder jaar minder vergoed wordt voor teruggeleverde stroom. Het plan is dat de regeling in 2031 helemaal is afgebouwd.
Wat netbeheerder Liander betreft mag de salderingsregeling snel afgeschaft worden. Het elektriciteitsnet is al vol en wordt met al die zonnepanelen zonder thuisbatterij steeds voller. Liander stelt daarom voor om de burger subsidie te geven voor de aanschaf van een thuisbatterij in plaats van het salderen van teruggeleverde stroom.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.