Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 18 januari 2022, 08:56
#overige #energie #verduurzamen

Het plaatsen van zonnepanelen is populair: steeds meer Nederlanders maken gebruik van de gunstige regeling die de overheid hiervoor heeft ingesteld. Die gunstige regeling gaat over de btw over de zonnepanelen (die wordt terugbetaald door de overheid) en over het salderen van teruggeleverde stroom. Dat laatste mag van netbeheerder Liander sneller afgeschaft worden dan nu de planning is.

Saldering teruggeleverde stroom

Huishoudens die stroom opwekken via zonnepanelen gebruiken die in eerste aanleg zelf. Wat niet gebruikt wordt gaat het algemene elektriciteitsnet in en wordt gesaldeerd met de stroom die uit het netwerk gehaald wordt. Dit is de zogeheten 'salderingsregeling', die is ingesteld om het plaatsen van zonnepanelen aantrekkelijker te maken.

Zonnepanelen plaatsen

Zonder die saldering zou ongebruikte stroom immers waardeloos zijn voor de eigenaar van de panelen - en daarmee een stuk minder aantrekkelijk om ze aan te schaffen.

Opslaan stroom in thuisbatterij

Er is een alternatief voor het terugleveren van stroom: de thuisbatterij. Daarmee wordt niet-gebruikte stroom thuis opgeslagen in een batterij. Zo kan de stroom alsnog gebruikt worden op momenten dat de zon niet schijnt. In Nederland heeft nog vrijwel niemand zo'n thuisbatterij - ze zijn duur en vanwege de salderingsregeling is het niet erg interessant om daarin te investeren.

Thuisbatterij om zelf stroom op te slaan

Afbouw salderingsregeling

De salderingsregeling is niet oneindig. Volgens de huidige plannen start de afbouw van de regeling in 2023. Die afbouw houdt in dat er ieder jaar minder vergoed wordt voor teruggeleverde stroom. Het plan is dat de regeling in 2031 helemaal is afgebouwd.

Subsidie voor thuisbatterij i.p.v. saldering

Wat netbeheerder Liander betreft mag de salderingsregeling snel afgeschaft worden. Het elektriciteitsnet is al vol en wordt met al die zonnepanelen zonder thuisbatterij steeds voller. Liander stelt daarom voor om de burger subsidie te geven voor de aanschaf van een thuisbatterij in plaats van het salderen van teruggeleverde stroom. 

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.