HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Record in december: top stijging huizenprijzen bereikt?

Grootste prijsstijging op woningmarkt sinds start statistiek

Grootste prijsstijging op woningmarkt sinds start statistiek

In december 2021 werden de huizen wederom fors duurder. De prijsstijging in de laatste maand van het vorige jaar kwam uit op 20,4%: de grootste stijging sinds de start van de metingen door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster in 1995.

Record sinds start van de statistiek

De maand november bracht al een evenaring van het vorige record. De stijging van de huizenprijzen ten opzichte van een jaar eerder bleef toen steken op 20,1% – precies evenveel als het vorige record in 2000.

Ontwikkeling huizenprijzen tm december 2021

Over heel 2021 gemeten werden bestaande koopwoningen gemiddeld 15,2% duurder dan het jaar ervoor.

Terug naar jaren ’70

De stijging in december was dus de grootste sinds het CBS en het Kadaster in 1995 zijn gestart met het maandelijks bijhouden van de huizenprijzen. Voor die tijd werden de gegevens alleen per kwartaal vastgelegd. Voor een stijging die groter was dan de 20,4% van afgelopen december moeten we terug naar 1977 – waarbij het dus om een kwartaalcijfer ging.

22% minder woningverkopen

Het aantal woningen dat verkocht werd in december was ruim minder dan een jaar eerder. Er waren 20.559 woningtransacties – bijna 22% minder dan in de laatste maand van 2020. Over het hele jaar 2021 zijn er 4% minder woningen verkocht dan het jaar ervoor.

Aantal woningverkopen tm december 2021

Hypotheekrente stijgt – top bereikt?

Wellicht is de top van de stijging van de huizenprijzen nu bereikt? De hypotheekrente is stijgende, waardoor ook de groei van de ruimte voor het afsluiten van steeds hogere hypotheekrente geremd zou kunnen worden.

Actuele hypotheekrente

Of dat betekent dat de prijsstijging ook afremt is echter nog maar de vraag. Met het kleine aanbod van koopwoningen tegenover het aantal potentiële kopers kan de stijging ook nog een tijd doorzetten. 

Huizenprijzen en hypotheekrente in de gaten houden?

Meld je aan voor onze maandelijkse Update in je mailbox!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen