Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Record in december: top stijging huizenprijzen bereikt?

Grootste prijsstijging op woningmarkt sinds start statistiek

Grootste prijsstijging op woningmarkt sinds start statistiek

In december 2021 werden de huizen wederom fors duurder. De prijsstijging in de laatste maand van het vorige jaar kwam uit op 20,4%: de grootste stijging sinds de start van de metingen door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster in 1995.

Record sinds start van de statistiek

De maand november bracht al een evenaring van het vorige record. De stijging van de huizenprijzen ten opzichte van een jaar eerder bleef toen steken op 20,1% – precies evenveel als het vorige record in 2000.

Ontwikkeling huizenprijzen tm december 2021

Over heel 2021 gemeten werden bestaande koopwoningen gemiddeld 15,2% duurder dan het jaar ervoor.

Terug naar jaren ’70

De stijging in december was dus de grootste sinds het CBS en het Kadaster in 1995 zijn gestart met het maandelijks bijhouden van de huizenprijzen. Voor die tijd werden de gegevens alleen per kwartaal vastgelegd. Voor een stijging die groter was dan de 20,4% van afgelopen december moeten we terug naar 1977 – waarbij het dus om een kwartaalcijfer ging.

22% minder woningverkopen

Het aantal woningen dat verkocht werd in december was ruim minder dan een jaar eerder. Er waren 20.559 woningtransacties – bijna 22% minder dan in de laatste maand van 2020. Over het hele jaar 2021 zijn er 4% minder woningen verkocht dan het jaar ervoor.

Aantal woningverkopen tm december 2021

Hypotheekrente stijgt – top bereikt?

Wellicht is de top van de stijging van de huizenprijzen nu bereikt? De hypotheekrente is stijgende, waardoor ook de groei van de ruimte voor het afsluiten van steeds hogere hypotheekrente geremd zou kunnen worden.

Actuele hypotheekrente

Of dat betekent dat de prijsstijging ook afremt is echter nog maar de vraag. Met het kleine aanbod van koopwoningen tegenover het aantal potentiële kopers kan de stijging ook nog een tijd doorzetten. 

Huizenprijzen en hypotheekrente in de gaten houden?

Meld je aan voor onze maandelijkse Update in je mailbox!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek