Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 28 januari 2022, 10:08
#hypotheek #huizenmarkt

Wie een hoge huur betaalt voor een woning in de vrije sector komt lang niet altijd in aanmerking voor een hypotheek - terwijl de maandlast van die hypotheek veel lager uitpakt dan het huurbedrag. NHG start nu met 5 marktpartijen een pilot om deze 'duurhuurders' de mogelijkheid te bieden toch een eigen huis te kopen.

Meer dan 1/3 van inkomen naar huur

De huren in de vrije sector zijn hoog. Voor veel huurders geldt dat de huur een fors deel van hun inkomen opslokt. NHG geeft aan dat 61% van de 574.000 huurders in de vrije sector meer dan 33% van hun inkomen aan huur besteedt. Toch kunnen ze vaak geen eigen woning kopen, omdat ze op hun inkomen niet voldoende hypotheek kunnen krijgen.

Standaard maximale hypotheek berekenen

Huis kopen lukt vaak niet voor duurhuurders

Verantwoorde maatwerkfinanciering voor duurhuurders

In de pilot gaan Aegon, BLG Wonen, Florius, ING, Vereniging Eigen Huis en NHG aan de slag voor huurders met hoge huurlasten. Met verantwoorde maatwerkfinanciering willen ze deze duurhuurders een kans geven op de woningmarkt.

De voorzitter van de Raad van Bestuur van NHG - Carla Muters - zegt hierover:

Duurhuurders zitten voor hun gevoel nu vaak gevangen. Zij komen niet in aanmerking voor sociale huur, maar kunnen op basis van hun inkomen ook geen passende woning kopen. Daardoor zijn zij gedwongen te huren in de vrije sector waar de huur vaak hoger is dan de totale woonlasten van een koopwoning. Een deel van hen laat wel zien dat zij gedurende een lange periode een hoge huur kunnen betalen. Met deze pilot willen we onderzoeken of maatwerk voor deze groep huurders een oplossing kan zijn.

Eisen voor deelname

Niet elke huurder komt voor de pilot in aanmerking. Kandidaten moeten aantonen dat ze al meer dan drie jaar een hoge huur betalen, zonder dat dit ten koste is gegaan van hun spaargeld of heeft geleid tot oplopende schulden. Er wordt gekeken naar het betalingsverleden van de huur en de stabiliteit van het inkomen. 

Hypotheeklasten en overige kosten eigen woning

Bij de toekomstige lasten gaat het niet alleen om de maandlast van de hypotheek, ook andere kosten waar een woningeigenaar rekening mee moet houden worden meegenomen. Voor elke situatie wordt individueel door de geldverstrekker beoordeeld of de gewenste hypotheek verantwoord is. 

Maandlasten hypotheek berekenen

Aanmelden voor de pilot

De pilot is gestart op 27 januari 2022 en loopt maximaal twee jaar, of tot er 1.000 hypotheken zijn verstrekt op deze basis. Geïnteresseerden kunnen terecht bij de onafhankelijke adviseurs van Aegon, BLG Wonen en ING - en vanaf eind maart ook adviseurs die samenwerken met Florius.

NHG staat borg voor maatwerkhypotheek

Eerst beoordeelt de adviseur of de huurder in aanmerking komt voor de pilot, om vervolgens met de geldverstrekker tot een hypotheekoplossing te komen. NHG staat borg voor de maatwerkhypotheek als deze binnen de gestelde kaders past.

Vrijblijvend praten met adviseur?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.