Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 2 februari 2022, 08:52
#inflatie

De inflatie loopt al enkele maanden behoorlijk op. Uit de voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over januari blijkt dat er nog geen sprake is van een ommekeer in de stijgende lijn. Het voorlopige inflatiecijfer volgens de Europees geharmoniseerde methode komt uit op een stijging van 7,6% ten opzichte van januari 2021.

Inflatie stijgt door

Europees inflatiecijfer enorm gestegen

Het gaat hier dus om de Europees harmoniseerde inflatie (HICP), niet om het inflatiecijfer waar we in Nederland normaal gesproken naar kijken, de Consumenten PrijsIndex (CPI). Dit HICP-cijfer bepaalt het CBS zodat op Europees niveau de prijsontwikkeling in verschillende landen met elkaar vergeleken kan worden. 

Ontwikkeling inflatie in Nederland

Toch zegt dit HICP-cijfer ook wel iets over de 'gewone' inflatie - de CPI. Van die laatste wordt pas volgende week bekend wat de stijging in januari is geweest. Meestal komt de CPI iets lager uit dan de HICP.  De afgelopen periode ontwikkelden beide cijfers zich als volgt:

Maand HICP CPI
juli 2021 1.42 1.41
augustus 2021 2.68 2.36
september 2021 2.97 2.70
oktober 2021 3.75 3.42
november 2021 5.90 5.20
december 2021 6.41 5.71
januari 2022 7.6  

Gemeten over heel 2021 viel de inflatie nog wel mee: gemiddeld kwam het HICP cijfer vorig jaar uit op een stijging van 2,8% - de CPI bleef steken bij een stijging van 2,7% gemiddeld ten opzichte van 2020.

Energieprijzen en materiaaltekorten

De grote prijsstijgingen van de laatste tijd worden voor het overgrote deel veroorzaakt door de energieprijzen. Het CBS meldt dat alleen al de gas- en elektriciteitsrekening in een jaar tijd bijna 75% hoger is geworden. Ook andere prijzen stijgen snel. Het snelle economische herstel van de coronacrisis heeft een wereldwijd tekort aan materialen veroorzaakt - met hogere prijzen tot gevolg.

Gevolgen voor de rente?

Wat betekent deze doorstijgende inflatie voor de rentestand? De kapitaalmarktrente staat inmiddels al geruime tijd boven nul, de hypotheekrente is duidelijk aan het stijgen. Kunnen we een algemene renteverhoging tegemoet zien, zodanig dat ook de spaarrente weer eens wat omhoog gaat?

ECB gaat rente voorlopig niet verhogen

Vooralsnog is hiervan geen sprake, de Europese Centrale Bank (ECB) is nog niet afgestapt van het standpunt dat de hoge inflatie tijdelijk is. Analisten verwachten ook niet dat hierin op korte termijn verandering komt. De verwachting is dat president ECB-president Christine Lagarde na de ECB-bijeenkomst van komende donderdag nog eens zal herhalen dat er dit jaar (!) geen renteverhoging plaatsvindt.

Rente-ontwikkelingen in de gaten houden?

Meld je aan voor onze maandelijkse Rente Update!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.