Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Stijging hypotheekrente zet voorlopig door

Meeste hypotheekinstellingen hebben rentes in afgelopen maand meerdere keren verhoogd

Meeste hypotheekinstellingen hebben rentes in afgelopen maand meerdere keren verhoogd

De hypotheekrentes maken een duidelijke stijging door. De laatste weken zien we dagelijks meerdere renteverhogingen langskomen. De meeste hypotheekinstellingen hebben in januari de rentes meer dan één keer verhoogd. Vaak zijn de rentestijgingen relatief beperkt, maar bij een aantal geldverstrekkers liggen de rentes nu een paar tienden boven het laagste niveau van vorig jaar. Belangrijkste reden van de rentestijging: de hoge inflatie en vooral de angst dat we daar voorlopig (toch) nog niet vanaf zijn.

Actuele hypotheekrentes vergelijken

Inflatie en kapitaalmarktrente

Op 12 januari schreven we al over de stijgende inflatie en de gevolgen voor de rentes. Normaal gesproken betekent een stijgende inflatie vrijwel altijd een stijgende rente. Gezien de enorme inflatie van de laatste maanden (in december meer dan 5%), zou je verwachten dat de Europese Centrale Bank (ECB) zou ingrijpen door de rente te verhogen. En met een inflatie van meer dan 5% zou je ook een flink stijgende kapitaalmarktrente verwachten. Maar zoals we destijds al schreven: de ECB gaat er vanuit dat de prijsstijgingen tijdelijk zullen zijn. Dus zien ze geen reden de rente te verhogen.

Toch zien we dat er steeds meer twijfel ontstaat over deze visie. Steeds meer bedrijven verhogen hun verkoopprijzen en de verwachting is dat de lonen ook sterker zullen stijgen dan voorheen verwacht werd. Deze ontwikkelingen kunnen zorgen voor een langdurig hogere inflatie. De vraag is wat de ECB dan gaat doen?

Op de kapitaalmarkt zien we de internationale kapitaalmarktrentes de laatste weken voorzichtig verder stijgen. De rente staat nu weer boven de 0%, maar heel overtuigend is de stijging nog niet.

Kapitaalmarktrente tussen januari 2021 en januari 2022

Het blijft dus voorlopig afwachten: als duidelijker wordt wat er met de inflatie gaat gebeuren, zal gelijk duidelijk worden of de rentestijgingen door zullen zetten.

Hypotheekrente omhoog

De voorzichtig stijgende kapitaalmarktrente heeft in ieder geval ook al gevolgen voor de hypotheekrentes. De afgelopen weken zagen we veel rentestijgingen langskomen. Soms meer dan 10 wijzigingen per dag!

Kijken we naar de laagste hypotheekrentes per rentevaste periode, dan zijn de verschillen ten opzichte van 1 januari jl nog heel beperkt. Maar bij individuele banken gaat het soms al om tienden.

Laagste hypotheekrente per rentevaste periode

  1 jan. 31 jan. verschil
1 jaar 0,69% 0,70% 0,01%
5 jaar 0,75% 0,78% 0,03%
10 jaar 0,88% 0,90% 0,02%
15 jaar 1,15% 1,15% 0,00%
20 jaar 1,20% 1,24% 0,04%
25 jaar 1,33% 1,37% 0,04%
30 jaar 1,40% 1,42% 0,02%

Laagste hypotheekrente voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie

Vergelijk de laagste hypotheekrente per rentevaste periode

Stijging zet voorlopig door

Ook voor de komende dagen staan er al weer flink wat rentestijgingen ingepland. Dus voorlopig lijkt de hypotheekrente stijging door te zetten.

Op de hoogte blijven van de hypotheekrente ontwikkeling?

Ontvang maandelijks onze gratis Rente Update!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek