HomeFinance Hypotheken
Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Inflatie maart bijna 12 procent!

Eerste raming laat enorme stijging prijzen zien

Eerste raming laat enorme stijging prijzen zien

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft het voorlopige inflatiecijfer voor de maand maart berekend. Volgens de Europese rekenmethode stegen de prijzen vorige maand met bijna 12% ten opzichte van maart 2021.

Inflatie schiet de lucht in

De inflatie schiet de laatste maanden de lucht in. Dit is duidelijk te zien aan de Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP) :

Europees geharmoniseerd inflatiecijfer tm maart 2022
Bron: CBS.nl

Eerste raming – nog niet definitief

Het gaat op deze eerste dag van april nog om een eerste raming op basis van nog onvolledige brongegevens. Het HICP-inflatiepercentage van 11,9% is dus nog niet definitief. De definitieve inflatie wordt op 7 april gepubliceerd, zowel de Europees geharmoniseerde als de Nederlandse consumentenprijsindex (CPI).

Inflatie boven 10%?

Ook al zullen de definitieve percentages anders uitpakken, het is overduidelijk dat de inflatie enorme proporties aanneemt. In februari kwam de HICP nog uit op 7,3% – de CPI noteerde toen 6,2%, enigszins lager dan in januari (6,4%). Nu lijkt het erop dat we in maart te maken hebben gehad met een stijging van het prijsniveau dat boven de 10% uitkomt.

Energieprijzen en oorlog in Oekraïne

Net als de afgelopen maanden zijn de energieprijzen de grote oorzaak van het inflatiecijfer. Het uitbreken van de oorlog in Oekraïne heeft hierop een grote invloed en veroorzaakt daarmee in heel Europa een fors gestegen inflatie.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

  1. Reactie op: Hans van vrijdag april 1, 2022 14:29
    Ik ben het met je eens. Dit gaat zeker gevolgen hebben voor de huizenmarkt. En de rest. Tenzij de oorlog snel voorbij is – binnen een paar weken – en de inflatie gelijk weer wegvalt. Dan kan het wel eens enorm meevallen. Anders vrees ik dat de inflatie door zal zetten en ook terug zal komen in salarissen en andere prijzen. Dan kan het wel eens heel vervelend worden.

  2. Reactie op: Gertjan van woensdag april 6, 2022 10:51
    Goede samenvatting! Zet daar het klimaat en de vergrijzing nog bij en we gaan een financieel uitdagende tijd tegemoet!

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Vrijblijvend hypotheek aanvragen