Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 1 april 2022, 09:26
#inflatie

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft het voorlopige inflatiecijfer voor de maand maart berekend. Volgens de Europese rekenmethode stegen de prijzen vorige maand met bijna 12% ten opzichte van maart 2021.

Inflatie schiet de lucht in

De inflatie schiet de laatste maanden de lucht in. Dit is duidelijk te zien aan de Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP) :

Europees geharmoniseerd inflatiecijfer tm maart 2022
Bron: CBS.nl

Eerste raming - nog niet definitief

Het gaat op deze eerste dag van april nog om een eerste raming op basis van nog onvolledige brongegevens. Het HICP-inflatiepercentage van 11,9% is dus nog niet definitief. De definitieve inflatie wordt op 7 april gepubliceerd, zowel de Europees geharmoniseerde als de Nederlandse consumentenprijsindex (CPI).

Inflatie boven 10%?

Ook al zullen de definitieve percentages anders uitpakken, het is overduidelijk dat de inflatie enorme proporties aanneemt. In februari kwam de HICP nog uit op 7,3% - de CPI noteerde toen 6,2%, enigszins lager dan in januari (6,4%). Nu lijkt het erop dat we in maart te maken hebben gehad met een stijging van het prijsniveau dat boven de 10% uitkomt.

Energieprijzen en oorlog in Oekraïne

Net als de afgelopen maanden zijn de energieprijzen de grote oorzaak van het inflatiecijfer. Het uitbreken van de oorlog in Oekraïne heeft hierop een grote invloed en veroorzaakt daarmee in heel Europa een fors gestegen inflatie.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.