Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hybride warmtepomp wordt verplicht

Vanaf 2026 betekent CV vervangen: overstappen op duurzamer alternatief

Vanaf 2026 betekent CV vervangen: overstappen op duurzamer alternatief

Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting heeft bekendgemaakt dat het vanaf 2026 verplicht wordt om bij de vervanging van een CV-installatie te kiezen voor een duurzamer alternatief. Ten minste een hybride warmtepomp, liever nog een elektrische warmtepomp of aansluiting op het warmtenet. Tot 2030 is er subsidie voor de aanschaf van zo’n nieuwe warmte-installatie, huiseigenaren kunnen 30% van de kosten vergoed krijgen.

Warmtepomp

Sneller verduurzamen

Deze maatregel komt voort uit de wens van de regering om het verduurzamen van het woningbestand sneller te laten verlopen. Vereniging Eigen Huis is het op zich eens met de wens tot verduurzaming. De bekendmaking van een verplichting komt voor de belangenvereniging van huiseigenaren echter te vroeg: eerst moeten cruciale randvoorwaarden geregeld zijn.

Energietransitie piept en kraakt

Wat betreft Eigen Huis is er nog teveel onduidelijk omtrent de verplichting. Er moet eerst meer bekend worden over de uitwerking van de maatregel en de gevolgen voor huiseigenaren. Zo zijn er op dit moment te weinig installateurs en te weinig (hybride) warmtepompen. Ook is het net niet overal op orde. Die problemen moeten volledig opgelost zijn voordat er sprake kan zijn van een verplichting.

Wat betreft de vereniging wordt de verplichting niet eerder ingevoerd voordat cruciale randvoorwaarden voor consumenten op orde zijn. Hiervoor moeten garanties komen. Zodat iedereen ook daadwerkelijk in staat wordt gesteld om de overstap te kunnen maken. Deze garanties zitten met name op betaalbaarheid, beschikbaarheid en kwaliteit van het advies. … vindt dat een verplichting daarmee het sluitstuk is. Eerst moeten de barrières worden weggenomen, zodat iedereen kan meekomen in de energietransitie.

Wat kost een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp kost tussen de € 4.500 en € 6.000 inclusief installatie. De verwarming van het huis gebeurt dan grotendeels via de warmtepomp, die draait op elektriciteit. Er zit echter ook een CV in die zorgt voor de verwarming van tapwater en die bijspringt als het buiten koud is. De kosten van de warmtepomp worden terugverdiend door de lagere gasrekening.

Meer informatie over de warmtepomp

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Jeroen van donderdag mei 19, 2022 09:18
    Ik snap al dat gezeur niet. Je ziet toch dat het milieu naar de knoppen gaat? Er moet nog veel harder ingegrepen worden. Want als je als overheid geen dwang oplegt, gebeurt er echt niets. 90% van de mensen eet nog gewoon (vrijwel) dagelijks vlees, stookt er op los, pakt de auto nog voor de kleinste ritjes en vliegt (als ze het kunnen of zouden kunnen betalen) voor 45 euro voor 3 dagen naar Barcelona. Mijn vraag is heel simpel: wat is jouw / jullie voorstel dan? En kom dan aub niet dat anderen eerst in actie moeten komen (“de chinezen / Amerikanen vervuilen veel meer”)…. dus hoe krijg jij de Nederlanders in beweging?

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek