Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 18 mei 2022, 10:46
#hypotheek #huizenmarkt #verduurzamen #energie

Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting heeft bekendgemaakt dat het vanaf 2026 verplicht wordt om bij de vervanging van een CV-installatie te kiezen voor een duurzamer alternatief. Ten minste een hybride warmtepomp, liever nog een elektrische warmtepomp of aansluiting op het warmtenet. Tot 2030 is er subsidie voor de aanschaf van zo'n nieuwe warmte-installatie, huiseigenaren kunnen 30% van de kosten vergoed krijgen.

Warmtepomp

Sneller verduurzamen

Deze maatregel komt voort uit de wens van de regering om het verduurzamen van het woningbestand sneller te laten verlopen. Vereniging Eigen Huis is het op zich eens met de wens tot verduurzaming. De bekendmaking van een verplichting komt voor de belangenvereniging van huiseigenaren echter te vroeg: eerst moeten cruciale randvoorwaarden geregeld zijn.

Energietransitie piept en kraakt

Wat betreft Eigen Huis is er nog teveel onduidelijk omtrent de verplichting. Er moet eerst meer bekend worden over de uitwerking van de maatregel en de gevolgen voor huiseigenaren. Zo zijn er op dit moment te weinig installateurs en te weinig (hybride) warmtepompen. Ook is het net niet overal op orde. Die problemen moeten volledig opgelost zijn voordat er sprake kan zijn van een verplichting.

Wat betreft de vereniging wordt de verplichting niet eerder ingevoerd voordat cruciale randvoorwaarden voor consumenten op orde zijn. Hiervoor moeten garanties komen. Zodat iedereen ook daadwerkelijk in staat wordt gesteld om de overstap te kunnen maken. Deze garanties zitten met name op betaalbaarheid, beschikbaarheid en kwaliteit van het advies. ... vindt dat een verplichting daarmee het sluitstuk is. Eerst moeten de barrières worden weggenomen, zodat iedereen kan meekomen in de energietransitie.

Wat kost een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp kost tussen de € 4.500 en € 6.000 inclusief installatie. De verwarming van het huis gebeurt dan grotendeels via de warmtepomp, die draait op elektriciteit. Er zit echter ook een CV in die zorgt voor de verwarming van tapwater en die bijspringt als het buiten koud is. De kosten van de warmtepomp worden terugverdiend door de lagere gasrekening.

Meer informatie over de warmtepomp

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.