Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 31 mei 2022, 10:59
#inflatie

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode voor mei 2022 bekendgemaakt. Die komt volgens de eerste raming uit op 10,2% - een behoorlijke daling ten opzichte van april.

Europees geharmoniseerde inflatie

Het gaat hier om de HICP - de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex. De ontwikkeling van de prijzen in Nederland wordt op twee manieren gemeten: deze HICP en de CPI - Nederlandse consumentenprijsindex. De HICP wordt vastgesteld om de inflatiecijfers van de verschillende Europese landen met elkaar te kunnen vergelijken.

Enige daling maar hoog niveau

Deze HICP komt voor mei 2022 vooralsnog uit op 10,2%. Dit is een eerste raming op basis van nog onvolledige brongegevens. In april was de HICP nog 11,2% - voor maart zelfs 11,7%. Er lijkt dus sprake van enige daling. Dat neemt niet weg dat de inflatie op een hoog niveau ligt.

HICP inflatie tm mei 2022

Verschil CPI en HICP

In Nederland kijken we qua inflatie vooral naar de CPI. Dit cijfer is voor de maand mei nog niet bekend - op 9 juni is duidelijk hoe dit inflatiecijfer zich in mei heeft ontwikkeld. Voor april kwam de CPI uit op 9,6%.

Er is altijd een verschil tussen de HICP en de CPI. Dat komt vooral doordat de HICP geen rekening houdt met de kosten van het wonen in een eigen woning. Maar er zijn meer verschillen, het CBS legt dat uit in de publicatie Verschillen tussen cijfers over consumentenprijzen.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.