Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Inflatie volgens Europese methode iets lager

Tweede maand van daling na piek in maart

Tweede maand van daling na piek in maart

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode voor mei 2022 bekendgemaakt. Die komt volgens de eerste raming uit op 10,2% – een behoorlijke daling ten opzichte van april.

Europees geharmoniseerde inflatie

Het gaat hier om de HICP – de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex. De ontwikkeling van de prijzen in Nederland wordt op twee manieren gemeten: deze HICP en de CPI – Nederlandse consumentenprijsindex. De HICP wordt vastgesteld om de inflatiecijfers van de verschillende Europese landen met elkaar te kunnen vergelijken.

Enige daling maar hoog niveau

Deze HICP komt voor mei 2022 vooralsnog uit op 10,2%. Dit is een eerste raming op basis van nog onvolledige brongegevens. In april was de HICP nog 11,2% – voor maart zelfs 11,7%. Er lijkt dus sprake van enige daling. Dat neemt niet weg dat de inflatie op een hoog niveau ligt.

HICP inflatie tm mei 2022

Verschil CPI en HICP

In Nederland kijken we qua inflatie vooral naar de CPI. Dit cijfer is voor de maand mei nog niet bekend – op 9 juni is duidelijk hoe dit inflatiecijfer zich in mei heeft ontwikkeld. Voor april kwam de CPI uit op 9,6%.

Er is altijd een verschil tussen de HICP en de CPI. Dat komt vooral doordat de HICP geen rekening houdt met de kosten van het wonen in een eigen woning. Maar er zijn meer verschillen, het CBS legt dat uit in de publicatie Verschillen tussen cijfers over consumentenprijzen.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek