Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 10 juni 2022, 11:18
#algemene rentes

De rust op de rentemarkten is vooralsnog voorbij. De kapitaalmarktrente is weer aan het stijgen, daar komen verhogingen van de hypotheekrente uit voort. Daarnaast heeft de ECB verrast met de aankondiging van meerdere renteverhogingen.

Hypotheekrentes omhoog door stijgende kapitaalmarktrente

In de eerste maanden van 2022 is de kapitaalmarktrente met bijna 1,5% gestegen. Dit leidde onder andere tot enorm snel stijgende hypotheekrentes. In mei kwam de markt tot rust. 

Laagste hypotheekrente en kapitaalmarktrente tussen januari en juni

Actuele hypotheekrente

Wie echter dacht dat de stijging van de rentes hiermee voorbij was lijkt bedrogen uit te komen: er is weer beweging in de kapitaalmarktrente - opnieuw met een stijgende lijn. Deze is goed zichtbaar in onderstaande grafiek: vanaf eind mei is er weer een behoorlijke verhoging te zien.

Kapitaalmarktrente ontwikkeling tussen 1 januari 2022 en 9 juni 2022

Gezien de trend dat de hypotheekrente de ontwikkeling van de kapitaalmarktrente met enige vertraging volgt ligt het in de lijn der verwachtingen dat ook de tarieven voor hypotheken weer verder omhoog gaan. 

Volg de laatste rentewijzigingen


ECB verrast: meerdere renteverhogingen in 2022

De Europese Centrale Bank (ECB) maakte eerder deze week bekend per 1 juli te stoppen met het opkopen van staatsobligaties en de rente te verhogen met 0,25%. Dat was geen verrassing voor de markt.

Rentebeleid afhankelijk van inflatie

Verrassender was de aanvulling dat er in september waarschijnlijk nog een renteverhoging volgt, mogelijk zelfs van 0,5%. Ook worden verdere verhogingen daarna niet uitgesloten, afhankelijk van de ontwikkeling van de inflatie in de Eurozone. Deze verhogingen kunnen zorgen voor een verdere opwaartse lijn voor de hypotheekrente.

Stijging rente - hypotheekrente ook?

Tijden van allerlaagste rente voorbij

De tijden van de allerlaagste rente lijken dan ook voorlopig voorbij. De vraag is niet meer óf de rentes omhoog gaan, alleen nog hoe snel dat gaat gebeuren en in welke mate.

Nieuws over rente elke maand in je mailbox?

Meld je NU aan voor de gratis Rente Update!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.