Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Kapitaalmarktrente stijgt weer: hypotheekrente ook omhoog?

Rentes stijgen nadat ECB verrast met grotere rentestijging dan verwacht

Rentes stijgen nadat ECB verrast met grotere rentestijging dan verwacht

De rust op de rentemarkten is vooralsnog voorbij. De kapitaalmarktrente is weer aan het stijgen, daar komen verhogingen van de hypotheekrente uit voort. Daarnaast heeft de ECB verrast met de aankondiging van meerdere renteverhogingen.

Hypotheekrentes omhoog door stijgende kapitaalmarktrente

In de eerste maanden van 2022 is de kapitaalmarktrente met bijna 1,5% gestegen. Dit leidde onder andere tot enorm snel stijgende hypotheekrentes. In mei kwam de markt tot rust. 

Laagste hypotheekrente en kapitaalmarktrente tussen januari en juni

Actuele hypotheekrente

Wie echter dacht dat de stijging van de rentes hiermee voorbij was lijkt bedrogen uit te komen: er is weer beweging in de kapitaalmarktrente – opnieuw met een stijgende lijn. Deze is goed zichtbaar in onderstaande grafiek: vanaf eind mei is er weer een behoorlijke verhoging te zien.

Kapitaalmarktrente ontwikkeling tussen 1 januari 2022 en 9 juni 2022

Gezien de trend dat de hypotheekrente de ontwikkeling van de kapitaalmarktrente met enige vertraging volgt ligt het in de lijn der verwachtingen dat ook de tarieven voor hypotheken weer verder omhoog gaan. 

Volg de laatste rentewijzigingen

ECB verrast: meerdere renteverhogingen in 2022

De Europese Centrale Bank (ECB) maakte eerder deze week bekend per 1 juli te stoppen met het opkopen van staatsobligaties en de rente te verhogen met 0,25%. Dat was geen verrassing voor de markt.

Rentebeleid afhankelijk van inflatie

Verrassender was de aanvulling dat er in september waarschijnlijk nog een renteverhoging volgt, mogelijk zelfs van 0,5%. Ook worden verdere verhogingen daarna niet uitgesloten, afhankelijk van de ontwikkeling van de inflatie in de Eurozone. Deze verhogingen kunnen zorgen voor een verdere opwaartse lijn voor de hypotheekrente.

Stijging rente - hypotheekrente ook?

Tijden van allerlaagste rente voorbij

De tijden van de allerlaagste rente lijken dan ook voorlopig voorbij. De vraag is niet meer óf de rentes omhoog gaan, alleen nog hoe snel dat gaat gebeuren en in welke mate.

Nieuws over rente elke maand in je mailbox?

Meld je NU aan voor de gratis Rente Update!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek