Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Inflatienieuws en ruimte voor loongolf

HICP licht gedaald - CPB mikt op 2% inflatie

HICP licht gedaald – CPB mikt op 2% inflatie

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft vandaag bekendgemaakt hoe de inflatie zich heeft ontwikkeld in de maand juni 2022. De Europees geharmoniseerde inflatie is iets gedaald ten opzichte van mei, maar ligt nog steeds op een zeer hoog niveau.

HICP in Nederland van 10,2 naar 9,9%

De Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP) kwam afgelopen maand voor Nederland uit op 9.9%. Dat is minder dan in mei (10,2%), de dalende trend sinds de piek van 11,7% in maart lijkt zich voort te zetten. 

HICP inflatie NL tm juni 2022
Bron: CBS.nl

Op de cijfers van de ‘normale’ inflatie in Nederland in juni – de consumentenprijsindex (CPI) – is het nog even wachten, die worden op 7 juli gepubliceerd.

CPB: inflatie zal stabiliseren rond de 2%

Ondertussen heeft het Centraal Planbureau (CPB) zich ook uitgesproken over de inflatie. In de meest recente Inflatiescenario’s wordt de verwachting aangegeven dat deze zich op de middellange termijn zal stabiliseren rond de 2%. 

Geen risico op loon-prijsspiraal

Het CPB stelt bovendien dat ze het risico op een loon-prijsspiraal klein acht. Via die spiraal hebben loonsverhogingen tot gevolg dat de prijzen nog hoger worden en daarmee verdere inflatie aanwakkeren.

Inflactiescenario's CPB - juni 2022

Ruimte voor loongolf

Dat maakt de weg vrij voor een eenmalige loongolf, waarmee de hoge inflatie van dit moment kan worden gecompenseerd voor werknemers. Die ruimte is er volgens het CPB omdat bedrijven nog steeds flinke winsten maken door hun prijzen te verhogen. Het effect van de inflatie komt daardoor vooral bij de consument terecht. Bij de bedrijven zou ruimte moeten zijn voor loonsverhogingen – om deze scheve verdeling recht te trekken.

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek