Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 1 juli 2022, 10:21
#inflatie

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft vandaag bekendgemaakt hoe de inflatie zich heeft ontwikkeld in de maand juni 2022. De Europees geharmoniseerde inflatie is iets gedaald ten opzichte van mei, maar ligt nog steeds op een zeer hoog niveau.

HICP in Nederland van 10,2 naar 9,9%

De Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP) kwam afgelopen maand voor Nederland uit op 9.9%. Dat is minder dan in mei (10,2%), de dalende trend sinds de piek van 11,7% in maart lijkt zich voort te zetten. 

HICP inflatie NL tm juni 2022
Bron: CBS.nl

Op de cijfers van de 'normale' inflatie in Nederland in juni - de consumentenprijsindex (CPI) - is het nog even wachten, die worden op 7 juli gepubliceerd.

CPB: inflatie zal stabiliseren rond de 2%

Ondertussen heeft het Centraal Planbureau (CPB) zich ook uitgesproken over de inflatie. In de meest recente Inflatiescenario's wordt de verwachting aangegeven dat deze zich op de middellange termijn zal stabiliseren rond de 2%. 

Geen risico op loon-prijsspiraal

Het CPB stelt bovendien dat ze het risico op een loon-prijsspiraal klein acht. Via die spiraal hebben loonsverhogingen tot gevolg dat de prijzen nog hoger worden en daarmee verdere inflatie aanwakkeren.

Inflactiescenario's CPB - juni 2022

Ruimte voor loongolf

Dat maakt de weg vrij voor een eenmalige loongolf, waarmee de hoge inflatie van dit moment kan worden gecompenseerd voor werknemers. Die ruimte is er volgens het CPB omdat bedrijven nog steeds flinke winsten maken door hun prijzen te verhogen. Het effect van de inflatie komt daardoor vooral bij de consument terecht. Bij de bedrijven zou ruimte moeten zijn voor loonsverhogingen - om deze scheve verdeling recht te trekken.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.