Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Inflatie iets lager in juni 2022

Lichte daling CPI vergeleken met mei

Lichte daling CPI vergeleken met mei

De inflatie in Nederland bedroeg in de maand juni 8,6%. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte vandaag de cijfers bekend. Consumentengoederen en -diensten waren vorige maand duidelijk duurder dan in juni 2021. 

Lichte daling inflatie

Het inflatiepercentage is ten opzichte van mei 2022 licht gedaald – toen kwam het nog uit op 8,8%. In de maanden maart en april viel het nog ruim hoger uit, respectievelijk 9,7 en 9,6%.

Consumentenprijsindex tm juni 2022 - CBS

Deze lijn was ook al te zien bij de Europees geharmoniseerde prijsindex over juni, die op 1 juli bekendgemaakt werd. Die daalde van 10,2% naar 9,9% – met een soortgelijke piek in de voorafgaande maanden.

Prijsstijging energie lager…

Dat de inflatie iets daalt heeft vooral te maken met de energietarieven. Die zijn niet lager geworden, maar de prijsstijging in juni 2022 was ten opzichte van dezelfde maand in 2021 minder groot dan in mei. In juni was energie 84% duurder dan in 2021, in mei was dat nog 105%. 

… voeding hoger

De prijsstijging van voeding was daarentegen veel groter dan vorige maand. In juni waren voedingsmiddelen maar liefst 11,2% duurder dan in juni 2021. In mei was dat ook al fors met 9,1%. Deze prijsverhogingen zijn vooral terug te zien bij zuivel en vlees, maar ook de meeste andere producten werden fors duurder. 

Europese inflatie stijgt door

De Nederlandse inflatie meten we met de Consumentenprijsindex (CPI). Voor Europa wordt de inflatie iets anders berekend met de HICP. In Nederland daalde de HICP in juni enigszins, gemiddeld nam deze in de Eurozone juist toe: van 8,1% naar 8,6%.

Inflatie in Europa: HICP tm juni 2022 - CBS.nl

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek